Demam waktu hamil

Nk tnya momies amalkn apa yer kalau rasa badan panas nk demam waktu mngandung ? sbb kata xleh amalkn makan panadol kan 🥺

29 Balas

Saya baru baik demam panas 2 hari. Saya makan paracil/paracetamol 500mg tu sebijik je trus elok. Suhu 38 ke atas bahaya untuk bayi dlm kandungan sebab akan ada risiko kelahiran cacat, kelainan jantung bayi atau keguguran awal kehamilan. Makin tinggi demam, makin lama demam, makin tinggi risikonya. Kajian yang diterbitkan dalam Journal Molecular Psychiatry, melaporkan bahawa jangkitan pada kehamilan dan tindak balas sistem kekebalan tubuh yang terjadi ketika itu, mungkin dapat meningkatkan risiko autism. Jadi minum banyak air supaya badan sejuk, berehat, makan ubat (dlm dos yg dibenarkan), jgn selalu selimut, letak kain basah, buka tingkap luas2 supaya ada pengaliran udara yg elok.

kalau rasa2 nak makan ubat sila rujuk ke doc lebih dahulu , kalau saya pulak rawat sendiri .. kalau terasa badan panas ke kan puan kena lap atau mandi biar panas cepat reda pastu kalau ada selsema ke batuk , banyakkan minum air suam dan selsema saya selalu guna ubat titis hidung hak baby tuh 🤣 anak saya punya .. alhamdulillah takda da sumbat2 kat hidung , kalau batuk atau rasa ada sakit2 tekak kan minum air perahan limau tak kisah lah kasturi ke nipis ke minum tanpa gula inshaallah hilang saya buat macam je , time tidur tinggikan bantal dan kaki memang selesa habis tidur ..

sy 2 3 hari lepas p klinik sbb demam teruk, Dr bagi paracetamol. salah sy jugak sbb x mkn ape2 ubat mase awal2 demam tu, jd nadi laju. Dr siap scan baby lg sbb takut effect baby. bile scan, yes jantung baby pon laju. nasib baik x teruk sgt. balik je dari klinik, mkn ubat paracetamol tu, bagi kebah demam, bile cek nadi, dh jadi normal balik. Dr ade pesan, kalau demam plis ambik ubat ,kalau tak akan effect jantung baby jd laju. tp sblom ambik ubat tu better p klinik awal2 la sis..jgn biar demam lama2...

2y ago

ya sy pon mula2 berfikiran mcm tu jgak...tp bile p klinik, Dr ckp ibu mengandung blh je mkn paracetamol, kalau demam, tp x mkn ubat blh menyebabkan nadi kita dan jantung baby laju...bahaya

boleh makan panadol kalau betul2 perlu, tapi panadol biasa, bukan extra ke actifast bagai tu.. selain dari tu, boleh minum air barli, cincau atau kembang semangkuk, ni semua untuk sejukkan badan, boleh lumur kepala dengan asam jawa, pakai koolfever atau jerlum air dgn tuala basah bagi kurangkan panas.. kalau semua pun xberjaya turunkan suhu badan, pergilah jumpa Dr takut suhu tinggi bagi kesan pada baby..

semalam baru sy baca kesan paracetamol pd baby.20% kemungkinan baby boleh kena autisme.30% kemungkinan sy lupa ape name pnyakit tu.tp klo truk tpksa sgt boleh amik dose rendah je.ntah la,sy cuma kbetulan tbaca artikel tu.sbb tu sy amik vita c shaklee tuk ketahanan body sy.tawakal elak bdan jtuh sakit.alhamdulillah sy amik preggy set shaklee,skrg 5 bln sy boleh exercise jalan2 2km sehari.

Doc kat tempat kk sy ckp paracetamol adalah ubat yg sgt selamat utk ibu mengandung, tp make sure yg klinik punye jgn beli yg kat farmasi mcm actifast semua tu, dan dapatkan nasihat doc , jgn dgr ckp orang haha sebab sy dh kena marah dgn doc demam pening tak Makan panadol tahan jee , sebab dgr ckp orang kate bahaya

mcm sye ... pernah demam mse pregnant . g klinik docter bg panadol .sye try mkn sebiji jee yg 500mg panadol biase tu .. kelua spoting wrne putih . 2 hri sye mkn .2 hri ade .then sye stop .ilang dh spoting tu xkelua dh. so sye bia kn elok sndri .tp ambik mase skit la.. depand pada bdn masing2. ade yg tahan .so go on .

Saya baru lepas kena influenza, warded 3 hari dkt hospital. Doc mmg ckp selamat utk makan paracetamol. Cuma ubat batuk atau selsema tu ada yg jenis lain sikit untuk ibu mengandung. Saya baru 19weeks, memang risau baby time kena influenza tu. Alhamdulillah skrg dah okay

paracetamol @ panadol 500mg tu boleh je mkn.nk senang klu demam pegi je klinik.doc akn bg ubt ikut keperluan kita yg pregnant nie.sy sendiri dh 1 mggu demam on off.xkebah² refer doc utk ubt.tmbh² dh 38 mggu.klu.takuy ade effect pd baby.better jupe je doktor

sy tgh demam + sakit tekak, doktor bg panadol biasa je tu pun dlm 10biji lps tu ubat kumur..lain dia tak bg sbb sy pregnant 11weeks dia tkt bahaya mkn ubat bcampur² /kandungan bahan yg tinggi akan bahayakan janin..better sis g klinik...