Demam waktu hamil

Nk tnya momies amalkn apa yer kalau rasa badan panas nk demam waktu mngandung ? sbb kata xleh amalkn makan panadol kan 🥺

29 Balas

Saya baru baik demam panas 2 hari. Saya makan paracil/paracetamol 500mg tu sebijik je trus elok. Suhu 38 ke atas bahaya untuk bayi dlm kandungan sebab akan ada risiko kelahiran cacat, kelainan jantung bayi atau keguguran awal kehamilan. Makin tinggi demam, makin lama demam, makin tinggi risikonya. Kajian yang diterbitkan dalam Journal Molecular Psychiatry, melaporkan bahawa jangkitan pada kehamilan dan tindak balas sistem kekebalan tubuh yang terjadi ketika itu, mungkin dapat meningkatkan risiko autism. Jadi minum banyak air supaya badan sejuk, berehat, makan ubat (dlm dos yg dibenarkan), jgn selalu selimut, letak kain basah, buka tingkap luas2 supaya ada pengaliran udara yg elok.