Bela Kucing Ketika Hamil

Nak tnya.. Ada x yg bela kucing masa pregnant. Sbb sy ni since sblm pregnant lg dh membela kucing. Bila dh pregnant ni, ramai yg suruh sy buang kucing2 tu. Sy kesian dkt dorg sbb bela drp kecik lg.. Risau dorg xpndai cari mkn sndiri. Sy byk jgak google pasal kucing ni... Mmg byk yg negatif drp positif. Blh sebabkan kecacatan pada bayi. Mmg sy kurangkan pegang dorg.. Najis pun mintak suami yg bersihkan. Mkn, mandi dorg semua husband buat. Ada x yg pernah berjangkit dgn kucing atau membela kucing dkt rumah walaupun tgh pregnant?

34 Balas

Minta husband uruskan.. Vaksinkan kucing.. Kalau sy nk uruskan kucing bila husband xde, sy pkai glove n penutup mulut... Sy still usap² n main² dgn kucing.. Jgn buang ye kucing tu.. Rezeki jgk dtg bila kite bela kucing...

5y ago

Itu la sis.. Xsmpai ht nk buang. Sbb lepas bela dorg bru sy dpt rezeki hamil.. Dkt 2 tahun ttc. Jd jiwa kacau bila pk...

Sye bela kucg kt rumah. Alhamdulillah sye n bby sihat. Skrg nk masok 6 bulan. Just jaga kebersihan d org btoi2. Kalo mampu bg vksin. Kalo nk buang njis d org pkai mask ngn gloves tgn.

5y ago

Ok je. Sye boleh kata dri awal prgnt smpai skrg sye y urus njis kucg. Sbb sye y na bela jd kne buat sndri 😅

Saya skrg mengandung ank ke6 sy ada bela kucing 3 ekor..tak ada apa ikutkan sy ngan ank sy yg sulong ada asma tapi sejak bela kucing ok je...

Nak bagi kakak tlg jaga sekejap tapi x sampai hati nak berjauhan.. xpelah doakan yg baik2 je sepanjang pregnant sulung ni, 10 thun penantian

boleh je bela. tp jangan kerap bersama dengan dia. jangan tidur sekali takut bulu2 dia tu. tp berak dia awak kena bg orng lain handle.

yg penting vaksin semua kucing² sis . najis semua suami yg uruskn . n jgn bg keluar rumah utk elakkan kucing bawa virus dr luar

5y ago

Baik sis.. Terima kasih ye sudi share tips. 😊

kucing tu makhluk Allah, jgn zalimi dia, zalim kt binatang Allah balas kat kita nti, susah.. anak kita tempias?

yg pnting k"bersihan rumah ngan kucing tu...brsih rumah ngan kucing, xad laa jangkitan kuman jadi

5y ago

Baik sis.. Tq taw... ☺️

Kalau kucing stay dlm rumah, okay je.. Kesian kat kucing tu.. N pastikan kucing tu vaccinated..

5y ago

Tu la.. Kesian... Baik sis. Tq taw sis... 💗

Bini saya kerap sgt main dgn kucing , kene cakar lah itulah inilah waktu dia pregnant

5y ago

Dia siap kemas kan sendiri pasir kucing , bagi makan kucing . Baru baru ni ada amik strays cat 1 ibu dan 3 kitten . Total semua 5 kucing. Kalau kucing tu sihat takda apa apa pun. Just kena selalu bersihkan diri balik lepas mengemas semua tu ..