Bela Kucing Ketika Hamil

Nak tnya.. Ada x yg bela kucing masa pregnant. Sbb sy ni since sblm pregnant lg dh membela kucing. Bila dh pregnant ni, ramai yg suruh sy buang kucing2 tu. Sy kesian dkt dorg sbb bela drp kecik lg.. Risau dorg xpndai cari mkn sndiri. Sy byk jgak google pasal kucing ni... Mmg byk yg negatif drp positif. Blh sebabkan kecacatan pada bayi. Mmg sy kurangkan pegang dorg.. Najis pun mintak suami yg bersihkan. Mkn, mandi dorg semua husband buat. Ada x yg pernah berjangkit dgn kucing atau membela kucing dkt rumah walaupun tgh pregnant?

34 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sis, jgn pikir mcm tu.. secara teorinya mmg kucing bole menyebabkan perkara yg tak elok berlaku pd kandungan... tp sis, kena jugak tau utk elakkan semua tu berlaku dgn cara sis handle kucing tu sindri.. first, kucing sis dah vaksin ke belum? Kalu dah vaksin, dah kucing tu kucing indoor.. insha Allah risiko nk kena jangkitan pd baby mungkin takda la dgn syarat setiap kali sis sentuh kucing sis, sis basuh la tgn dgn cara betul & bersih...keadaan rumah pun kena la selalu bersih & hygiene... dan plg penting part nk cuci najis dia, kalu dpt suruh org lain yg cuci cth: suami sis ke.. tp kalu tak dpt, sisguna sarung tgn setiap kali cuci najis dia... sbb sy dulu pun time pregnant anak yg sulong, syyg handle semuanya.. alhamdulillah, baby sy ok takda apa2x jangkitan.. kalu kucing sis jenis outdoor yg mana kita tau byk terdedah dgn kuman2x & virus kt luar sana, seboleh2xnya jgn la sis gomol dia atau cium dia selalu..basuh tgn dgn bersih setiap kali sentuh dia ya... najis dia .. plss pakai sarung tgn atau suruh org lain bersihkan... dan jgn sesekali buang kucing bila kita pregnant ni... kucing ni pembawa rezki.. & ingat la sebelum kita ada anak, kucing tu la tempat sis curahkan kasih syg... insha Allah, jgn risau sis... doa selalu semoga takda pape berlaku jangkitan pd sis dgn baby nanti

Baca lagi
5y ago

betul sis...setuju sngt....😇 kucing kan binatang kesygan nabi...

Sy kucing kt rumah ade 10ekor.. Sy layan sperti biasa mcm time sy belom prengnant dlu2..Wopun sy baca mcm2 tentang x elok jaga kucing..Tp sy layan je mcm biasa, inshaa Allah semua atas kuasa Allah..Kita jaga, bg makan sbb ada rasa simpati sesama mahkluk.. Niat kita baik jaga kucing2 tu, inshaa Allah kita buat baik dpt baik.. Aminn 🙌❤ Tapi kucing sy pandai kalau nak berak cepat lari keluar lari belakang umah, bukak tingkap jadi sng dorang nk membuang, pandai2 semuanya kucing tu hehehe.. Kt rumah cicak pun x ada sbb dorang ni rjin memburu..Kalo dorang kucing2 tu lalu jekt sy trus baring nuat tdo,mmg nk sy gosok2 laa tuu..Hehe..Itulaa buat sy syg sgt2 kt dorang tu..

Baca lagi

kucing jadi asbab utk rezeki..kita x tau kan. sy lepas kawin..terus bela kucing 2 ekor kucing x smpai 5 bulan.. bela.. tiba2 sy preggy.. murah je rezeki time..tp bila ngandung semua org x bg letak kucing dlm rumah.. x bg sentuh bagai.. sedih 😭 asben pun jd risau lastly dia letak luar.. kdg2 asbend lepaskan bg main2 kt luar.. 2 ekor.. minggu lepas ari rabu baru lg jadi..kucing sy kena langgar.. pagi tu sy baru tgk asbend bg makan.. meraung x sudah asyik ingt dia je.. sbb da mati.. asbend tanam kan.. rase bersalah sgt.. biasanya dlu main dlm rumah.. 😭😭😭😭😭😭

Baca lagi
Post reply image
VIP Member

Sy bela kucing sebelum sy mengandung lagi... tiap-tiap hari tiap-tiap mase sy akan berckp dgn kucing sy sambil usap2 peluk die.. doakan semoga mama dpt rezeki mengandung lg.. sbb 7 tahun sy menunggu untuk mengandung lg.. Alhamdulillah.. mgkin menjadi salah satu asbab.. kucing mendoakan utk kite.. selepas sy di sahkan mengandung, skrg ni da 7 bulan lebih.. sy tetap bela kucing tu... sy pegang mcm biasa.. sy cuma berdoa sambil pegang perut, semoga Allah permudahkan segalanya nnti... mcm cuci najis, sangkar, dan mandikan kucing, husben sy yg buat semua...

Baca lagi

cuba dgr dr imelda balchin ckp sis.. tiada kena mengena tu kecatatan janin.. sy 32 minggu sdh smpi skg mmg tidur sma kucing msi.. rmai ja org ckp xdpt mengandung sblm ni ..trs mgandung org bckp lg nnt cacat janin la apa la.. skali sdh buat detail scan smua ok.. kna ckp akan lahir pramatang.. itu tipu ja smua tu yg ptg jga kebersihan dan vaksin .. sy urus jg kencing dan najis kucing cma jrg la husband yg sllu.. 1st trimaster sja mmg tdk lgsung sentuh najis .. still pegang dan tidur sma kucing smpi skg 😊 yg ptg yakin ya sis

Baca lagi
4y ago

kena yakin ya sis.. sbb sy mmg smpi 4 ekor kucing yg tidur dgn sy ..smua long hair lg so far xda mslh apa2.. kucing ni terapi stress jg sis.. kta preggy mmg akan melalui tahap stress jd jgn rsau ya 😚 kucing penyelamat jg hehe

sy ada 2 kucing dari blum kawen smpai tgh pregnant nie.saya xpeduli dgn ckap org,sbb sy tau sejauh mana tahap penjagaan kucing2 saya.mmg setiap taun vaksin,setiap 3bln htr vet bagi ubat kutu n cacing. kucing sy indoor,tahap kebersihan mkn mmg sy jaga walau hanya kucing domestic. lepas cuci najis sy cuci tangan & guna hand sanitizer. semua nie ikut kesedaran masing2.konsep sy tak nak slahkan binatang,sy pecaya tuhan ciptakan kucing nie utk tujuan yg baik2..manusia yg suka buruk2 kan ciptaan tuhan.

Baca lagi
VIP Member

Sy still bela.. Tak smpai hati nk buang or bagi at owg... Tp skrg husband yg buat semua.. Sy just pegang main je... Lgi pn kucing sy xmain diluar... Kucing dlm rumah.. Kalo kucing yg slalu main luar mngkin xbrpa sesuai kalo sis pegang n main... Cbb trdedah diluarkn.. Nk cakap effect at kandungan tu xsure la nk ckp cbb sy belum brsalin lg😅 Insyaallah tak ada apa² 😊 now 30week.. Ibu n kandungan still ok tak ada tanda² sakit apa² or jangkitan dari kucing 😊 Insyaallah

Baca lagi
VIP Member

Saya bela 4ekor kucing . 2 ekor short hair & 2 ekor long hair . Alhmdulillah , ank sehat . Sis kena jaga kebersihan . Tempat tido jgn bagi kucing naik . Klau boleh bilik jgn bagi kucing msuk . Mcm saya ada bilik khas utk kucing . Pastikan setiap hari mop cuci lantai . Klau jenis kucing long hair , klau boleh hntr grooming . Sepanjang saya prgnant . Saya bersihkan sendri semua tu . Bukan husband saya tk tlg . Tapi saya lagi puas hati klau saya buat sndri .

Baca lagi
Post reply image
5y ago

Comelnya lahai... InshaAllah sis.. Tq share tips. 😘

Saya mang bela kucing since pregnant sampai selamat deliver. Kami laki bini sayang kan kucing. Tapi kebersihan tu yg kita kena jaga, make sure rumah sentiasa dlm keadaan bersih. Sapu n mop tu WAJIB. Soal tahi kucing minta suami uruskan. Dah ada anak pon, jaoh kan dulu baby tu dgn kucing tunggu besar sikit antibody kuat baru dedahkan, itu pon make sure kucing tu betul2 bersih (jenis indoor, suka mandi)

Baca lagi
VIP Member

Diana pun ada bela kucing.... Hari2 cakap kat kucing... Mummy tak tau macam mana awak semua bercakap dengan allah n berdoa... Tapi boleh tak kauorang doakan mummy mengandung.... Alhamdulillah 11 tahun menunggu... Skang dah 33 weeks... Doa yang baik2 je.. Itu lagi bagus... Dari pikir negative

9mo ago

btl sy pun ckp ngn kucing sy juga masa dia bunting tiap hari sy gosok perut dia smbil ckp bila amie nk rasa ade baby dlm perut mcm bella ni..kita xtau apa doa dia mungkin dia fhm kita ckp kot dia doa.10/4/23 dia beranak,28/5/23 sy dpt tau sy mengandung lps tunggu 15tahun utk dptkn ank sulung.alhmdulillah.dlm bnyk kucing yg sy pnh bela bella ni special sikit❤️