Kucing & Bayi

Salam semua. Saya nak minta pendapat mommies semua. Ada tak yang dalam ni ada anak kecik / baby tapi dalam masa yang sama ada bela kucing indoor. Buat pengetahuan semua, saya sekarang tengah sarat 8 bulan hamil dan bila2 masa nak bersalin dah. Persiapan baby semua dah dibuat. Satu hari suami terjumpa stray cat sekor.. Anak kucing dalam 4bulan mcm ni. Keadaan dia sakit sangat, dan sikit kurap. Kami decide untuk ambil bela, sebelum tu saya terus bawak dia ke Vet. Bagi suntikan dan ubat. Sampai skrg kucing dah semakin pulih sihat dan aktif. Masalah saya sekarang, org2 sekeliling saya ramai yang tak selesa dgn kehadiran kucing yg saya bela dalam rumah ni. Mertua dan ipar2 semua asyik berpesan supaya jaga bulu2 kucing sbb saya bakal ada baby. Untuk pengetahuan semua, saya memang jenis pembersih dan pengemas. Sebelum saya bela kucing pn rutin hari2 mmg akan bersihkan rumah & pastikan rumah berbau segar. Tambahan bila ada kucing mmg sy lagi kerap bersihkan rumah. Sy train kucing untuk tak memanjat meja makan, kabinet tv, atau menggangu tetamu yg datang rumah. Alhamdulillah kucing sy behave dan tiap kali saya masak atau hidangkn mknan mmg waktu sy kurungkn kucing sy sementara semua selesai. Tapi bila ada yg asyik pertikaikan kebersihan sbb sy bela kucing.. Sy rasa down sgt.. Smpai ada yg offer untuk sy berpantang di rumah mereka dgn alasan rumah yg ada kucing dan rumah dia tkde kucing (tp sama jugak sepahnya smpaikn ank dia eczema pn makin teruk). ? Saya nak bagi orang lain adopt kucing sy rasa sedih pulak sayang sbb sy jaga dia dr dia sakit smpai la dh sihat. Kucing sy pun byk bawak rezeki. Bantu saya boleh mommies? ?

11 Balas

Sdg mengalami. Sy bela kucing lps kawin dgn suami. Ddok ruma dgn mil. Kucing dtg. Asl bg mkn. Lme2 beranak pinak. Jd peneman kita. Skrg ade 7 ekor. Pling syg oyen. Sblm mngndung smpai sarat mmg sy yg jge, bela, bg mkn, bersih tmpt berak. Dorg dah pesan. Ade baby kucing dok lua. Jgn bg msok. Sblm admit hospital, sy slalu ckp dkt oyen, ibu mintak maaf klau lps ibu bsalin. Oyen dah xbleh msok bilik tdo dgn ibu. Oyen jge diri ddok luar. Jge adik2 kt lua. 5 hari admit hospital. Dorg ckp oyen xblek. Hari sy blek rumah. Bru nmpk oyen blek.. Skrg ble dia msok bilik. Akn kne hlau kuar. Kdg kne hambat dgn penyapu. Kucing lain pn sme. Biasa ddok dapur. Oyen je biasa msok blik. Smpai sy ckp. Sy minx maaf sbb dah xbleh nk mnje2 dgn kucing. Sbb bulu gugur. Btol2 xsmpai hati tgk muka sayu kucing2 tu ble kne hambat keluar. Mngalir jgk air mata ni. Sedih sbb syg.. Kita yg jge dr kecik. Tgu la baby bsar sikit. Skrg baby bru 7 hari. Sabarlah hati. Smoga kucing2ku fhm situasiku.

5y ago

Aah.. Sy pn dok wad teringat kucing jgk.. Tgk gmbr je kt fon.. Haha.. Ade jgk smpai termimpi2 kucing..

sy bela kucing.. sy pun jenis sis kutip stray cats je. mana yg kesian sgt tu sy akan ambil n rawat. sis jgn fikir sgt apa cakap dorg. yg penting kita dah ambil langkah berjaga², dah pastikan kebersihan rumah.. lgpun sis dah bawak g vet n vaksin kucinh tu Insyaallah takde penyakit merbahaya. Insyaallah ada balasan atas kebaikan sis.. org yg tak suka kucing mmg akan sentiasa fikir hal tak baik je tentang haiwan tu.. abaikan je dorg. Yg penting suami sis setuju.

5y ago

Aamiin~

Hi sis, saya pun bela kucing indoor. Sekarang pregnant 7 bulan dah. Memang macam2 orang suka pertikaikan pasal kucing ni. Saya buat pekak ja orang tu dok asyik salahkan kucing, padahal kucing saya pun dah suntik vaksin stiap bulan. Asalkan kita jaga kebersihan that's no problem. Klau tak bela kucing pun, org tu pengotor..anak akan sakit jugak. Bukan semuanya salah pada kucing. Orang Malaysia sis, memang macam tu perangainya.

5y ago

Amiin Ya Rabbi.. 🤲 Tq sis.. ❤️

Bela je sis.. Think positive je.. Ramai je org yg bela kucing, asalkan kucing dah vaksin semua bagai in shaa allah selamat.. Takde kutu apa semua okay dah.. Jgn risau bukan sis sorang je yg bela kucing dan ada baby.. Kucing tak kotor pun sebenarnya.. Jgn fikir apa yg org ckp.. Pastikan jaga kebersihan je.. 👍🏻👍🏻🤗🤗

5y ago

Tq sis.. Betul tu.. Sy selalu fikir kucing tk kotor pun sbb banyak fakta pasal kucing yg org tk tau. Kucing sy mmg sy vaksin kn, bawak pergi grooming lagi. Indoor cat yg mmg tk berani dh dia nak keluar pun kalau bukak pintu. Sy sedih bila ingt org ckp psl dia. Sbb dia dh mcm sbhgian kluarga sy. 😢

Sis cuba pasang video ttg kucing Rasulullah d youtube pastu biar dorang dengar.. kucing ni tak merbahaya pun apabila kucing sis suka duduk di kurungan apalagi behave mcm sis ckp. Sis tau sndri kucing sis x kacau pun dn x buat semak pun walau sedikit.. dorang jak tension lebih.. huhu

5y ago

Haha.. Biar sentap sikit kan. Geram pulak sy. Hehe

Sy ada 14ekor kucing.. parsi.. local.. bengal pn ada.. syukur xda yg sibuk2 sbut psl kucing.. klu kucing jnis bersih n behave xpa2 sis.. cuma jnis kucing yg bulu gugur tu kna rajin2 bersihkn.. biasa lh bulu kucing nie bhya sikit utk kesihatan baby..

5y ago

Kn sis.. comel mreka..

Kalau sis xde alahan pape okey je sis. Asalkn kucing tu bersih bebass penyakit. Yg artis tu bela helok je asalkn sentiasa bersih . Hehehe. In shaa allah bby pn xde pape. Yakin je. Kucing pn makhluk Allah jgk.

5y ago

Tq sis. Alhamdulillah sy tkde alahan pd kucing..

Bela je sis. Kucing ni pun pembawa rezeki juga. Yang penting jaga kebersihan. Rumah saya pun ada kucing 6 ekor, time anak 1st dulu, kucing siap jaga baby lagi.

5y ago

😅 tu la , mak siruh gerak taknak, kucing datang kat perut terus jadi excited baby. Nanti bila baby dah kluar, time baby nangis tu, jadi huru hara kucing panggil mak baby.. Tapi tu lah kalau boleh jangan biarkan kucing tido ngan baby, bahaya juga bulu dia.

Xda masalah klu nk bela sis..yang penting tahu nk jaga kebersihan Dan pndai bela kucing ..memang orang sekeliling akan sakit mata memandang bila ibu hamil bela kucing kt rumah.

5y ago

InsyaAllah sis.. Sy semampunya sdya upaya jaga kebersihan kucing sy sbb fikir dia mmg indoor cat. Sy tknk dia sakit lg.. Sedih tgk.

sama mcm saya..saya bela kucing sblum hamil lg .mmg tak sampai hati nk bg org lain adopt.sbb diorang dh mcm sebahagian dri hdup sy