Pecinta kucing ☺️

Sy ada bela kucing indoor , memg tkpenah bwk klua sbb bela kt dlm flat , dh vacine & sunat , sblom mnunggu nk dpt ank selama 1thn lebih ,kucing2 nila mcm anak kesayangan kteorg smpai tido skali dlm bilik ? , tp ada org tgur sy klau dh pregnant tk boleh bela kucing bahaya utk baby, sy sedih laaa , so sy nk tnya btul ke memg langsung dh tk boleh bela ???

Pecinta kucing ☺️
41 Balas

Assalamualaikum..ai sis..ttg prtanyaan sis tu..sy ada bc ttg article ttg kucing dan ibu mengandung..slh satu sbb prlu d elakkn tu..tkut ada jangkitan parasit pd bby dlm kandungan yg d bw oleh kucing... D sini sy ada share link ttg hal trsebut..hrp dpt mmbntu sis... 5 Bahaya Kucing Kepada Ibu Mengandung. Ini Bukan Mitos https://siraplimau.com/bahaya-kucing-kepada-ibu-mengandung/ 5 Bahaya Kucing Kepada Ibu Mengandung. Apa Salah si Miow? - Ibu Syurga https://ibusyurga.blogspot.com/2017/07/toxoplasmosis-kucing-ibu-mengandung.html Bahaya Kucing Pada Ibu Mengandung! Ini Sebab Yang Perlu Diketahui Demi Keselamatan Anak Dalam Kandungan – Pa&Ma https://majalahpama.my/bahaya-kucing-pada-ibu-mengandung-ini-sebab-yang-perlu-diketahui-demi-keselamatan-anak-dalam-kandungan/

5y ago

Most wlcme sis😉😘✌jg dri bebaik tw..may Allah alwyz bless u..aamiin 😉

Sy bela lg byk sampai 7 ekor dlm umah ni..memg nurse ada bg nasihat utk jarakkn sikit dgn kucing cumanya sy bernasib baik kucing sy dh besaq2 so depa berak kt luaq n masuk dlm umah just utk nk rehat2 ja..cumanya kebersihan kucing tu kena jaga la..kena rajin sapu sampah n mop lantai guna detol..sangkar pun sy basuh guna detol..in sya Allah kita tawakkal kpd Allah sbb kucing ni kn kesygan nabi..kita pikiaq yg baik2 ja..by the way comel la kucing awak...hehehe...gerammmm

5y ago

Sama la, slalu ckp dgn baby dlm perut yg kita bela kucing nanti awak pun bleh main..hehehe...cuma nasihatkn kt awak jarakkn kucing, nk manja2 tu boleh tp kena kurangkn la skit takut bulu kucing apa semua..najis, kalau nk uruskn ada prevention yg awak boleh ambil mcm pkai sarung tgn n penutup muka ka..paling penting hygiene diri awak tu kena lg double la kalu nk uruskn kucing..

Boleh je..sy bela jgk..yg dtg2 org buang mst stay umh sy..bosan2 je ckp kt kucg mtk doa sy mudh bsalin😅..ank sy ms 5taun ad buat kucg terkejut jd kucing tercakar dia pastu dpt infection..kes lmbt bwk p klinik je..doktr xckp suh buang kucing pun tp die ckp jgn bg kne ckr2 kuku kucing xbersih..kne on antibiotik lpstu dh sht ok xde apa2..skali tu je kena..mungkin sbb sy x vaksin ape kot..semata2 bg tmpt berteduh n bg mkn je..

5y ago

Ye btul tu..berbuat baik kt suma makhluk Allah ni kn satu ibadah jgk..so abaikan org ckp tu sis..yg bukan pcinta sejati kucing mmg xtau erti prsaan mcm kite2 ni..nti ank sis mst suka kucing jgk ni..

Saya pun bela sis 2 ekor indoor. Kucing2 semua dh vaksin & sunat. Setiap bulan htr grooming. Stray cat pun sy feed tapi ada gap since pregnant. Sebab sy teringat, 1 hari tu ada bagi ibu kucing tengah sarat bunting 1 ekor ikan kembung kt kedai makan. Seminggu lepas tu sy pregnant (ttc 3 tahun stengah). Maybe doa dari stray cat juga rezeki sy utk dpt anak. Until now, sy still feeds kucing2 jalanan ni.

5y ago

Amiinn...u too sis. Take care ok...kucing x salah tapi make sure jaga hygiene dorang semua. Poo n pee biar husband yg handle ok. I skrg kucing2 semua suka gesel2 muka dorang dekat baby bump ni. Hahahaha...

Sy bela jgk kucing.. Tp najis dia sy cuci sndri.. Xpa ke.. Dia buang najis ats lantai dkt ruang tmpat sidai bju.. Sy sembur dgn air lps tu sapu msuk longkang terus najis dia.. Mcm tu xpa ke mmg x sentuh dgn tgn langsung.. Lg 1 sy risau kucing sy suka duk main dkt kaki smbil jln kdg2 tersepak dia.. Sy x, sengaja.. Sy beringat jln pelan2 je..terkena jgk..

Bleh je sis..yg penting jg kebersihan kucing tu spaya tak bw penyakit...sis pun dh vaksinkan...tempat dia tdo dan buangan dia sntiasa dibersihkan...soh suami handle buangan dia..klu sume tu dah ok..xda mslh sis..sb kakak sy bela kucing indoor jgk dr bujang smpi ank 4 kat..alhamdulillah ok...tp klu anak alergik nti..ms tu mungkin bleh fikir semula...

5y ago

Okay tq so much sis , leganya dgr , ha ah skrg mndikn kucing, bersihkn pasir pun semua suami buat ☺️😊 skrg memg akan kurangkn main dgn kucing

Bukan tak boleh bela, cuma jauh kan sahaja sudah cukup.. Nak buang dah tentu lah kita sayang kan, Ada setengah org dia kalah, boleh buat kan baby tak sihat atau janim tak kuat keguguran dan kecacatan pada janim.. Doa banyak2 di jauh kan yang bukan2, elok kan cium kucing semasa mengandung..

5y ago

Maaf saya ada typo kat sini elakkan bukan elokkan.. Jgn cium kucing..

Jangan bagi kucing masuk bilik, kena rajin vakum rumah, lepas tu kena beli air purifier untuk sedut habuk & bulu2 kucing. Bagi saya boleh je bela, cuma kena pandai la uruskan kucing & anak. Kalau suami boleh tolong sekali, okay je. Sebab saya pun bela kucing

Saya pown ad bela kucing sblm ni 7 ekor tpi 3 da mati .. Skrg tinggal lgy 4 ekor jee msih elok je tkde apa saya slalu jgk main2 n mndikan kucing cumaa bab najis diorg tu mntk org lain uruskn lha .. Klau da ada baby tkleh nk dktkn sgt ngn kucing sbb bulu2 dy

sy bela 10 ekor . . indoor jugak . insyallah tak dak apa3 . .tapi kalau hal handle najis kucing elakkan ataupun kalau kena handle pakai glove dan cuci bersih bersih tangan dengan antibacterial soap . .dan pakai sanitizer. insyallah ok je .

5y ago

Alhamdulillah , semoga murah rezeki sis bela kucing byk , ha ah skrg memg dh tk handle najis2 kucing dgn mndikan kucing ☺️☺️☺️ sy cuma sedih bila kwn2 ckp kene buang kucing sbb bahaya , tp lega bila dgr still boleh bela tp ada pantang nya ❤️