Bela Kucing Ketika Hamil

Nak tnya.. Ada x yg bela kucing masa pregnant. Sbb sy ni since sblm pregnant lg dh membela kucing. Bila dh pregnant ni, ramai yg suruh sy buang kucing2 tu. Sy kesian dkt dorg sbb bela drp kecik lg.. Risau dorg xpndai cari mkn sndiri. Sy byk jgak google pasal kucing ni... Mmg byk yg negatif drp positif. Blh sebabkan kecacatan pada bayi. Mmg sy kurangkan pegang dorg.. Najis pun mintak suami yg bersihkan. Mkn, mandi dorg semua husband buat. Ada x yg pernah berjangkit dgn kucing atau membela kucing dkt rumah walaupun tgh pregnant?

34 Balas

Bela kucing tu boleh jadi asbab kita dpt rezeki baby.. kucing doakan tuannya tau.. kucing tu la yg temankan kita sebelum kita pregnant..sedihnya kalau nak buang.. insyaAllah baby xde apa2.. dpt pahala lagi ada sebab berkongsi rezeki dgn kucing ♥️ cuma najis kucing tu mintak suami bersihkan..insyaAllah semuanya selamat 🥰

Saya masa pregnant duk umah bapak mertua , kucing dia banyak 15 ekor .. semua manje ngn saya walaupun saya ade alahan ngn bulu kucing still sy nak main ngn kucing² tu . Kucing tula teman kita hari² , InsyaAllah takde pape kut . Ni baby sy dh lahir sy kurang la sikit main ngn kucing takut baby sy kene asma sebab bulu kucing

saya bela 2ekor kucing dan sekarang pregnant 31week, alhamdulillah xde pape.. tapi bab najis tu mmg semua suami uruskan.. kucing kita,kita tau tahap kebersihan diorang mcm mana, kalau kita mandikan ,vaksin,sunat, insha'Allah xde pape.. kita dan diorang kena jaga kebersihan.. kucing saya siap makan nak bersuap beriba lagi😅😅

5y ago

Baik... Terima kasih taw sis. 🤗

Boleh je bela sis. Tp time cuci berak kucing tu sis suruh org lain buat. Sy dlu xtau dri sdri mengandung, msa awal2 kehamilan mmg sy la yg cuci berak kucing. Bila dh mengandung pun still cuci. Pastu tetibe bleeding. Pergi emergency dan kena ambil air kencing, doktor ckp ada UTI. Haha..sbb cuci berak kucing le tu..

5y ago

Oh yeke sis..sbb pernah gak baca yg cuci berak kucing boleh sbbkan UTI.

Jgnlah dibuang.kesian diaa. Just nak share. Kawan sy Bela kucing sebelum kahwin. Dan selepas kahwin. Lepas tu mengandung. Skrg dh selamat bersalin sh... Alhamdulillah semuanya baik2 shj. Ibu dan anak2 Sihat. Mgkin Ikut pada imun dalam badan seseorang kot.. Kuat atau x. Wallahualam

trus trang sy ckp..masa sy prgnant sy ad bela kucing dkt 5 ekor mcm tu..semua tdo kt prot sy..smp sy dh brsalin,kucing² msih tdo kt sy..tp alhamdulillah anak sy lhir dgn slamat dan tnpa masalah kshatan..jd bg sy xde effect pape pn cma sparuh org maybe ad mslah semput ke..

Di rumah sy byk kucing.. Syukurlah semua ok..bby pun dah 2bulan 16hari.. Alhamdulillah sihat.. Kesian kucing klu dibuang, kita jaga kucing elok2 dgn ikhlas, berkat kita jaga kucing, doakn kandungan dan baby kita sihat.. X sanggup buang kucing.. Tp betul la cara awk, elakkn bersihkn tahi kucing..

5y ago

Sbb kucing pun salah 1 pembawa rezeki kan... Tq sis atas nasihat sis. Lega sikit rasa.. 😊

Tak ada masalah sis..kesian klau buang..sy ttc 4thn kucing la peneman sya..bla sy prgnt kucing sy terus hilang..Lg 2 ekor sy hntar blik kg sbb nt sy nak pantang dekat kg syg nak tngl kucing xda org tgk2..Yg pntng jga kbersihan, klu bleh najis kucing biar suami uruskan..

5y ago

Betul tue..huhu..sbb sy nie pncinta kcing..time prgnt nie klu ad stray cat dtg sy bg je mkn..usap2..dlu masa ttc pn sama,sy siap mnta kucing doakan sy dpt baby...masa tau lekat sy peluk kucing sy,sy ckp sy xkn buang dia sbb nt baby nk kawan ngan dia tp tut2 hilang sekor..

sy pun malas nak dgr sgt bebelan dr manusia2 diluar sana psal pelihara kucing ni,at least kita jaga kebersihan kucing tu,taik smua suh suami yg buang ,insyaAllah xde ape2 pun..skg ni pun sy dah 8 bulan mngandung alhamdulillah xde dpt jangkitan apa2 pun dr kucing..

Kucing ni tak de silap dia , cuma kita sbg manusia kena jaga kebersihan dia , kena jaga kebajikan dia , dia sama macam kita makhluk allah , yg beza nya kita ni manusia berakal .. so tak perlu buang cuma jaga apa yg sepatutnya ..