hb low

nak tanya , macam mane ibu2 dalam ni naikkan hb ? sebab takdi saya prgi checkup dekat kk , hb saya low sgt ? dari 11 turun kpde 9.7 .. boleh kongsi tips yg boleh cpat naikkan hb ..

47 Balas

Mcm saya hb mula2 buka buku 12..lpas tu turun plk ke 10.6..naik plk ke 10.7..hujung2 pregnant turun ke 10.3 plk..sy mkn iberet.. Dah pantang kafein..mkn sayur hijau byk..mkn hati,jambu batu,sayur bayam hari2..tp still xnaik xturun ..😅 Mcm2 ujian bt mcm untuk test talasemia dgn test ferritin..nak cari punca hb xnaik2 . Alhamdulillah..semua normal.. Last Dr tnya kamu mkn ubt ke x? 😁..waktu bila mkn ubt?sy jwb..sy mkn ubat je xpernh miss,kdg mkn ubt dgn air masak ..kdg dgn oren Sunquick.. Yg penting jgn miss mkn ubt..mkn sayur hijau byk...ataupun minum air limau suam..

Try banyakkan makan buah jambu batu & hati ayam. Jambu batu tu mmg berkesan pada sy. Sejak awal mengandung duk pulun makan jambu batu. Hb okay. Masuk 2nd trimester, sy dah start malas nk beli jambu batu. So sy stop makan jambu batu. Masa tu dah start makan ubat iberet tu, so sy fikir hb sy okay la. Rupanya drop jugak hb sy. Padahal dah makan iberet tu. End up sy start makan jambu batu semula. Baru la hb start naik balik.

Saya takde tips. Tapi apa saya buat, saya makan je ubat yg nurse bagi tu, & ikhtiar pati delima tu kadang2 jela sbb selalu lupa. Tapi setiap kali checkup mesti akan makan 2 sudu pati delima sebelum keluar rumah. Emm skrg dah naik sikit hb saya 11.8 sebelum ni saya dari 13 drop 10. Slowly naik.

Saya hb mmg slalu low wktu pregnt.. So cara sy maintainkn hb pd range yg normal sms hamil ni sy mkn ubat yg dpt dr Kk dgn air sunquick oren + mkn jambu batu + sayur2 hijau (&ianya bhasil lh dkat dri sy) & mkn2 lain yg mningkatkn pnyerapan iron dlm bdn..mkn2 tu sis blh Google ok.. Gudluck

Saya pernah sekali jd mcm...sya skip semua adk beradk coffee..tak sentuh langsung...air teh pon da tak minum..hari tu struggle gak makn kurma la..makn hati la..mkn kerang la..lau ssh google je..mkn apa yg boleh naikkn hb..alhamdulillah naik da...😊

Sis try makan jambu batu, tembikai, daging dan ayam banyak2.. saya pon hb low masa pregnant 7 month.. alhamdullilah aekarang dah naik dari 9.0 naik ke 11.0.. sekarang dah 34 weeks.. hb 12.5.. jgn lupa makan ubat kk juga sebelom tido🤗☺️

Selain drpd pengambilan ubat kk dgn cara yg betul, ambil jugak sayur dan buah yg kaya dgn hb dan zat besi. Jarakkan pengambilan mknn berunsur kalsium dgn makanan2 td. Klo kalsium jumpa zat besi, zat besi hilang.

Saya hb low jmpe pakar .. Die ckp dekat sy ubat yang boleh naikkn hb..bukan dari makanan kita ..tapi kita iktiar la buah2 tu..sy makn jambu batu hb tk naik ..hahahaha makn ubt iberet dengan sunquick bru naik

4y ago

Saya nk tnye.. Klau mkn ubt iberet ni, obimin dgn iron tablets dh xpyh mkn ke?

Sis,kdg tgk ubt yg kita dok mkn sllu tu jgk ...bila bayi makin mmbesar dia xckup dh dgn ubt yg kita biasa dok mkan..bole bg thu nurse yg jaga kita mx tukarkan vitamin@ubt3 yg lain ...

Kurma ajwa, sy dari awal pregnant hari hari amalkan kurma jumlah ganjil, kadang 3bijik kadang 1bijik, tapi hari hari wajib makan..hb sy setakat ni alhamdulillah tak pernah bawah 12.5..