Assalamualikum , tips naikkan hb😌

Baru nii saya p kk hb low 9.8 , ada tips dak nak naikkan hb ..#ingintahu #pleasehelp

26 Balas

setiap kali pregy nurse suka tanya saya makan ape. lepas bersalin pun mcm tu jugak. nurse cakap HB sentiasa cantik je. saya cakap semua benda saya makan,tak ada pantang². lagi satu saya suka makan sayur². semua jenis sayur saya makan. daging,seafood,pun saya amik. buah². jadi tak tahu lah,yg mana satu buat HB tu jadi cantik. semoga dipermudahkan segala urusan sis ye 🥰

2y ago

aamin🤲🏼 tq sis

Makan iron tablet dgn cara yg betul. Jangan ambik ubat tu dgn susu/kalsium dan kafein. Kalau nak minum susu/kopi/teh, jarakkan lebih kurang 2 jam dgn pengambilan iron tablet tu. Sebaik²nya stop dulu pengambilan kafein. Lagi satu tips, makan iron tablet sekali dgn vitamin C sbb vitamin C ni membantu utk penyerapan iron yg optimum.

2y ago

tq sis

masa 2nd pregnancy, doctor advise makan ubat yang doctor bagi waktu pagi(2am-6am). depends dekat waktu mommy, sbb kita kan kerap terjaga utk ke tandas waktu² mcm ni kan. mcm saya jenis hb payah nak naik even dah makan ubat paling kuat pon. tapi atlest utk 2nd pregnancy ni hb saya maintan bacaan between (10.5-10.8) every time check up 😅

2y ago

saya beli sndri ..sebab tak boleh nak telan ubat yang kk bagi ..

saya pun baru ni check up nurse bising kejap kenapa ni hb makin turun 😅. malam nurse suruh makan iron tablet tu 2 biji lagi. kiranya siang makan, malam pun kena. tips lain tu banyak juga orang cakap makan jambu batu. saya tak cuba lagi la. kalau next check up turun juga baru nak cuba makan jambu batu.

2y ago

insyaallah sama2 kita usaha 💪🏼

tips perbanyakkn mkn buahan (yg blh dimkn semasa mengandung)...sayuran hijau...cntohnya buah jambu...hati...kerang (dlm kuantiti yg sederhana sahaja)...jgn mkn mkanan yg mengandungi asam yg terlalu tinggi...

2y ago

welcome🤗

try makan vit iberet beli di farmasi, kalau takde Gdm boleh consume kurma blend dengan susu, lepastu rebus kacang kuda , makan bayam merah, daging, buah delima, jambu batu dan lain lain..

Makan jambu batu. Kurangkan garam. Ini berdasarkan sy lah sbb sy hari2 makan jambu batu tp pelik hb drop dari 11 ke 10. Rupanya sbb suka makan garam, masin2 sedappp 🤣

2y ago

hehehe ..tq sis

Sy makan obimin pluz with fish oil beli kat farmasi. Makan waktu malam nk tido utk elak ubat tu tekeluar balik bila muntah. Lepas tu bnykkan makan sayur hijau 😚

2y ago

saya obimin tak boleh telan langsung ..bila makan jaa rasa pening

herrm.. kalau saya xpasti saya makan apa sampai hb Alhamdulillah okay cumenye sya sarapan selalu minum susu fearnleaf tu je dan x skip sarapan

2y ago

in sha Allah, boleh je

Sebelum bersalin, hb 14.6. Elakkan kopi dan teh sepanjang pregnancy. Saya cuma makan obimin dan blackmores pregnancy supplement je.

2y ago

tq sis ❤️