hb low

Hb low ade tips tk nak naikkan hb ?

40 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy minum Susu Kurma, jus delima, makan jambu batu tanpa serbuk asam, tembikai(berpada2 mudah demam & batuk), hati lembu/ayam(berpada2 tggi kolestrol)/ steak daging/kambing welldone sebulan sekali dua, air masak secukupnya & dptkan rehat yg cukup.

3y ago

Banyak jugak ya makan untuk naik kan HB

I kk bagi fumereta dari awal pregnancy tak effect apa apa. Hb i 9.5 and below. I dah try minum delima, makan jambu batu semua tak jalan sampai fumerete pun kena consume dua kali sehari still no effect at all. Pastu i beli blackmores pregnancy and breastfeeding hb i naik 11-11.6.

Sye mse ank first n second mmg hb low, ank ke3 mula pregnant sye mnm jus mamariam, ok je hb xde mslh, n skrg 34w dh sye dh boring tkr mkn kpsul mnyk klpe dara hb lg ok, slalu 11 mkn kpsul 13,cbe la sis amalkn, mne tau mjdi😁

3mo ago

Sis... Maaf sy mencari post psl hb low.. Wpun dh 3y ago komen ni.. Boleh tak sy nk tanya.. Sis consume mamariam sejak awl pregnancy ke? Takpe ya kalau minum dr awal atau perlu tggu berapa bulan?

minum minyak kelapa dara pun boleh kasi naik hb.saya sekarang minum tu juga 12.1 juga hb saya selalu saya turun hb saya anak 1 2 3 yang no 3 lagi saya teruk Kana tambah dara 7 jarum yang 4 dan sekarang ok hb saya

try laa maltofer.. rasa pun sedap, saya pun masa bukak buku 11.6 lama2 turun sampai 10.2 saya pun buntu gila... doc prefer try maltofer atau obimin.. saya try maltofer alhamdulilah naik sampai 12.6

TapFluencer

Hi awak, saya amalkan supercube red dates goji berry. Dari 12 saya dapat naikkan 13.8. Kalau awak nak cuba, boleh tinggalkan no. Phone ya ☺️ Kita ikhtiar sama sama

Sy hb low jgk..dari 12, trun ke 11,trun lagi ke 10.pastu amek iberet naik sikit,10.8..masih mcari jgk makanan yg blh naikan hb..dh mkn jmbu, bayam xjd ngan saya..

3y ago

Sy pegi hosp private.. Doc hosp private bg

saya minum pati delima gulsan dan makan buah naga ..Alhamdulillah dah 5bulan ni ..selain tu saya banyakkan makan sayuran hijau dan buah buahan juga sis

Makan makanan yang banyk mengandungi zat besi. Semak buku check up sis. Bnyk senarai makanan yg boleh naikkan hb.

Sy minum jus delima, makan jambu batu, kiwi & pisang. Alhamdulillah naik. 😊

1y ago

try folid acid iberet set