hb low

nak tanya , macam mane ibu2 dalam ni naikkan hb ? sebab takdi saya prgi checkup dekat kk , hb saya low sgt ? dari 11 turun kpde 9.7 .. boleh kongsi tips yg boleh cpat naikkan hb ..

47 Balas

Sy mkn iberett folic hb naik elok. Mkn dgn jus buah or air kosong. Kalau nk minum susu pn at least 2 jam lepas telan ubat. Sbb susu halang penyerapan iron. Nt xde kesan ubat tu

Byk kan makan buah..sejak pregnant,teh,milo,kopi mmg sy tak sentuh dah.dari awal trimester smpai akhir ni,alhamdulillah hb cantik,bp ok,kencing manis pon xde.

Saya makan iberet bersama air sunquick lepas subuh dan amalkan minum pati delima gulsan setiap malam sebelum tidur alhamdulillah hb naik setiap kali checkup.

Mkn iberet dgn sunquick tanpa gula. Mkn sblm tdo. Lps tu elakkan caffein & teh sb dia menghalang penyerapan ubat. Mkn buah jambu batu, hati ayam & kerang.

cuba try mkn buah prun awk atau sunsweet ke.. sy pon hb low.. nurse dekat kk cadangkan sy mkn buah prun.. susah nk jumpa sy beli sunsweet je..

Saya makan iberet dengan air limau nipis sebelum tidur. Alhamdulillah naik. Jambu batu mmg tak tinggal. Hari-hari wajib makan sayur 😂

Takpun sis makan ubat ni .. Tapi ubat ni kena beli dekat farmasi .. Saya pun hb kurang jugak .. Tapi bila makan ubat ni terus naik 12

4y ago

Kalau tanya doc lagi la .. Dia suruh makan 3 biji sehari

Makan kurma n mnum susu kambing confirm cepat naik . Saya amal macam tu alhamdulillah daripada 9.7 lama2 naik jadi 12.6 maintain

Sy minum jus beetroot sis, alhamdulillah cepat naik hb,l. Beli beetroot buat jus sndri sbb xnk suplement takut manis😊😊

Try iberet. Dlu pun sya low hb. Doktor syorkn ambik iberet. Bli kat farmasi. Amin. Setiap kli check, hb sntiasa naik.