Alat Dengar jantung baby

Hi mommys.. Nk tanya, mommy luar sana pernah guna tak alat nk dgr jantung baby? Okay tak? Bahaya tak? Or ada suggestions lain? Sy baru beli kt shopee

Alat Dengar jantung baby
20 Balas

Sy rasa okay saja nk guna benda nie. As long u r confident enough to know that is heartbeat baby. Benda nie hanya detect heartbeat saja. Kalau awak dah kira gerakan baby, still continue kira gerakan baby tu yeah. Sometime machine can be fault too. Everybody know jantung kita letak kt sebelah kiri kn, kt bahagian dada, it is impossible sis nie die akan letak kt bahagian dada, mcm x make sense pula bila ada yg kata akan dgr heartbaby sendiri. Mmg akan dgr heartbaby sendiri kalau u letak kt bahagian kiri dada. Kalau letak kt area perut, definitely tu heartbeat baby, cuma kena pandai cari saja la sbb baby berpusing. Kalau x pakar pun boleh je guna. Sometime ada yg lg expert dr pakar, ye lah gali ilmu sendiri kn. Awak nk guna, guna saja, if that make u happy okay. 😊❤️

Faham akan keterujaan sebagai ibu atau mungkin mengurangkan kerisauan untuk memiliki benda ni. Pendapat saya, ikut jadual pemeriksaan ibu dan kandungan di klinik, beli buku berkenaan kehamilan dan penjagaan anak dan baca hingga faham, bayar yuran untuk sertai kelas antenatal dan juga kelas penyusuan, beli makanan berkhasiat untuk diet pemakanan ibu suku-suku separuh dll lebih bermanfaat drpd memiliki benda ni. puan Dah beli ni, gunakanlah dengan panduan yg betul daripada Nurse dan doktor kesihatan bertauliah ye.

pernah terbaca benda ni kalau sekadar suka suka ja boleh la nak guna tapi tak boleh percaya apa yang kita dengar kecuali ada nurse atau doktor bersama. ada kes parent guna benda ni sendiri kat rumah nak pantau degupan jantung baby & dorang ingatkan baby ok walhal baby dah takda. benda ni detect degupan jantung ibu tu sebenarnya. bila pergi klinik baru tau baby dah takda pun. doktor pun tak suggest guna. better kalau nak dengar pergi klinik ja.

Benda ni tak perlu pun…bahaya jgk sbb ada kes bayi dalam perut tak gerak aktif so si ibu ni guna alat ni utk dgr jantung baby, bila dengar si ibu pon igt baby dlm perut okay. Walhal baby dlm perut dh tak bergerak. Apa yg ibu tu dgr bknnye heartbeat baby pn kiranya. So kalau rasa baby dh kurang aktif tak mcm selalu cpt2 la g jumpa doc ye. Kita je tahu pergerakan baby dlm perut mcm mana

Saya pon ada terfikir nak beli, kandungan baru nak masuk 15w, tapi bila buat research ramai cakap tak perlu. Saya tak jadi beli, atas apa saya baca, jangan terlalu percaya dengan doppler ni. Kita jangan bergantung sepenuhnya pada alat ini, and macam puan dah beli, nanti minta nurse kk ajar cara guna dengan betul, supaya tak cinfius bunyi kita dengar tu jantung baby ke jantung kita 😅

pada pendapat sy bnda ni xperlu. Bukan apa ia blh m'dtgkn stress. Contohnya, bila kita guna n xjumpa dengupan jntung bby or kita dgr jntung kita yg laju mengepam darah kita auto jd stress n asyik fikir je betul ke jntung bby mcm laju je..haa

Kalau pendapat saya sis klau belum ada pengalamn untuk check degupan jantung baby bagus ada benda n.. Sbb saya perna mengalami 9 bln suda kandungan tnggl tunggu hari sja lgi baby x degupan jantung saya x sedar atlest ada benda n bole check klau tiba2 tiada bole g hospital terus.. Cuma cadangan sja la

hi...bagi saya better ade bende ni...setiap awal pqgi klu nak gi check up saya akan make sure saya dengar denyutan jantung baby sbb saya pernah ade pengalaman heart beat baby xde masa pegi check up..trauma lagi sampai sekarang..so better ade bagi saya..

Sy ada tgk penerangan sorg doktor ni kt tiktok. Ada ibu yg guna benda ni and record, doktor tegur sebenarnya apa yg ibu tu dgr adalah bunyi arteri ibu tu sendiri bukannya jantung baby. Ada beza bunyi jantung baby dgn arteri.

bagi sy perlu lah jugak sy mmg guna from 1st pregnancy lg..at least kita boleh stanby if anything happend..rasa lain je boleh cpt ke hospital utk check up..but its depends pada masing2 la..for me ia banyak membantu..