Tips tak koyak

Hi mommy! Nak tanya ni? Siapa ada pengalaman bersalin? Ada tips tak supaya tak koyak? Hmmmm 😓 Saya tengah pregnant anak pertama, sekarang dah 36weeks & tunggu nak bersalin je ni. Tapi masih takut & nervous... Tolong jawab please...

Tips tak koyak
25 Balas

saya anak pertama x koyak.. anak 3kg lahir 40w 1d induce.. sis belajar cara meneran, kawal nafas jgn sesekali angkat punggung.. lagi satu banyakkan berjalan.. pengalaman saya masa dah 40w tu sempat gi ikea jalan2. ptg tu pecah ketumban, balek rumah siap2 mandi ambik barang terus g hospital tp bukaan still 1cm.. tu kene induce tp sbb dah belajar cara meneran yg betul alhamdullilah xde koyak and x kene jahit.. badan saya kecik je nurse pun terkejut xde koyak.. tips paling penting sis jgn nk cpt2 teran kawal penafasan and lawan sifat takut..

3y ago

Ooooooo mcm tu. sy x pergi lagi kelas nk bsalin. Byk x tau. Thank you ya 😁

jgn angkat punggung masa meneran, berlatih pernafasan yg betul,cara meneran yg betul.. tapi biasanya firstime mom memang tak brapa pandai bab meneran. jd follow je doc/bidan terlatih bagi arahan masa dlm labour room nanti.. 1 lagi boleh cuba urutan perineum.. takda apa yg perlu takut, nanti masa sakit takda masa nak fikir nervous or tak dah..masa tu fikir nak bagi cepat habis je 😂

banyakkan berdoa. zikir dan selawat supaya jalan baby nak keluar senang. Kalau taknak koyak waktu bersalin, doa banyak2 semoga tak koyak. Doa ibu2 kan makbul. hehe inshaaAllah. saya banyakkan mmbaca pasal bersalin tenang dekat ig ejacon...banyak sangat ilmu beliau kongsikan. semoga semua urusan kita dipermudahkan.

alhamdulillah... pngalaman saya besalin 1st baby bln7 2020 tak koyak, tak kena gunting n tak jahit.. baby boy 2.6kg.. yg saya ingat masa teran tuu... saya x berenti baca doa nabi yunus.. sambil teran smbil zikir, kawal pernafasan dan saya x angkat punggung.. tak pikir takut dah.. pkir nak keluar kn cepat2 je 🤣🤣

anak pertama dktr gunting sikit jd kne 3 jahitn. ank kedua x kne gunting & koyk. ank ketiga pun sama x kne gunting & koyak. jg ank no 2 & 3 mmg x kne jahit lgsung. xde amlkn ape2, tawakl & byk berdoa. sbb dh sakit dah x fikir cara2 nk bersalin. #22Nov20

Alhamdulillah experience sy beranak last week, mmg tak terangkat punggong sbb time tu dah tak fikir sakit ke apa focus nak keluarkan baby dgn selamat.. insya Allah, amalkn doa nabi yunus dan selawat banyak2 . First time mom jugak 😬😬

selalu ank sulung drg akn gunting...sy kene gunting skit tp xrase skit...tau2 dye ckp ok kite dh gunting skit😅...kite sbnrnye kalau boleh xnk langsung kne jhit..tp drg gunting gak...tp lps gunting kite push bby trua klua

samalah anak first petamah alahan je rasa tkut koyak tpi skng rasa gerakan baby tkda fikir sal takut koyak yg sy fikir skng tk sabar nk jumpa baby kita doa baik2 je semoga dipermudahkan segala urusan kita smua

Dia depends syg,tapi kalau dah usaha mcm2.tetap kena gunting pun nk buat mcm mana kn,kita cuma usaha,doa dan kuatkn semangat ok?.dont worry usaha supaya Allah mudahkan jalan anak kita keluar ye🥰

anak prtama, klu mommy x reti meneran n lambat progressnya, biasanya depa akan buat episiotonomy, yaitu gunting sedikit, tu lebih selamat dari trkoyak smpai ke pggung..huhu.. doa la byk2 sis..