Tips tak koyak / kena jahit masa bersalin

Ada tips tak mcm mne xnk koyak atau kena jahit masa bersalin...?

17 Balas

Pengalaman sy amalkan air sarang burung dan selalu letak olive oil pd bhgn antara qubul dan dubur tu. Then masa bersalin tapak tangan letak betul2 atas kepala lutut dan pressure kaki tu kebawah. Mata jgn pejam dan tenung selari pd perut, punggung jgn angkat. Tarik nafas pjg dan tahan nafas ketika meneran. Betul2 kepala nk keluar nafas jgn putus...insyaAllah bole. Sy semua 5 org anak tak koyak(svd intact)..

5y ago

Maksud tahan nafas tu, kalau trputus cpt2 tarik nafas baru yg pjg dan tahan. Teran btul2 bila bukaan dh 10cm dgn nafas yg d tahan td. Misi akan ckp awk dh bole teran. Time tu tarik nafas betul2 dan teran...insyaAllah bole. Trbaru sy masuk LR jam6pg..6.47 dh del dgn selamat.

Amalkan jer sayur bendi... Mmg akan lancar beranak. Mungkin sbb lendir bendibitu sendiri kot. Saya amalkan makan sayur bendi bermula kandungan 7 8 bln. Muak mmg muak tp nak senang bersalin mmg makan jer lah. Syukur beranak x smpai 40minit trus selesai anak pertama and xda pengalaman langsung. Koyak pun xder.

2y ago

sayur bendi sis rebus ke? atau masak goreng?

Aah teran jgn angkat pungung and bila contraction puah spuas hati.. Klu sekat2 mungkin ada potensi penat and trpksa si gunting or terkoyak. All the best mommie..

anak 2-2 gunting... mak kecik bby semangat. yg no 2 lg sgkut kat bahu. trpaksa gunting luar dlm. tgn da biru naseb xde pape.. no 1 3.3kg no 2 3.7+kg

Kalau Dr pengalamn sendiri... Jangan angkat pungung waktu tenga nk beranak... N jangan push awal sgt kalu dktr blg suda cukup 10 cm bru push...

sis mkn bendi rebus dan kurma dalam kiraan ganjil buat urutan premium dan bnykkan bersama suami.. air selusuh suami paling mujarab

2y ago

air selusuh seeloknya berape week ye?

Sapu minyak kelapa dara antara dubur n qubul pada usia kandungan mencecah 7bulan n amalkn setiap hari sampai nak bersalin..

jangan angkat punggung time meneran. banyakkan buat squad then sapu minyak kelapa dara pada bahagian vagina tu.

Buat urutan perineum start dr 34w smpai nk bersalin. Dan masa teran jgn agkt punggung..

5y ago

urutan perineum tu hape? serius xtau apa pon psl ni..tq for info