Elakkan koyak

Saya preggy anak pertama. Nak tanya kepada mommies yg dah pernah bersalin tanpa jahitan, ada tips tak taknak bagi bawah tu terkoyak masa bersalin? Sbb macam seram je dgr koyak pastu kene jahit. Mohon share dengan sy please. Ada org kata kne buat urutan perineum. Menjadi ke? Terima kasih mommies!

16 Balas

brgntg pd saiz bby sis . jika bby besa . mmg akn kne gunting sikit atau pon awk xthn meneran doc xsempt guntg pon akn koyak juga sikit . klau angkt punggung je akn koyak smpai ke lubg dubur . jdi d saran kn jgn meneran smpai trangkt punggung . kndgn prtama biase mmg akn kne gunting sikit sbb mommy punye kemaluan sedikit ketat d bndingkn nk brsalin ank ke dua atau ke 3 . jika sis ad amal kn urutn kegel dn kerap brsme suami . In Shaa Allah bole jdi xd koyakan .

5y ago

ifa . ye . pengalaman sy brsalin normal ank ke 2 dn ke 3 . lain2 . ke 2 sy kne gunting sbb xprnh brsalin normal . bby kecik 2.7 je mse tu jdi xsmpai 1cm guntg . hnye separuh cm je . yg ke 2 koyak sndri . pon doc kata koyak sikit . bby besa sikit la 3kg tepat . jdi mmg akn koyak juga . klau bby kepala besa pon mmg akn koyak n kne guntg . kecuali mommy xpndai teran n bby da lemah . kne la czer . sbb risau bby lemas . sy czer pon dh rse . brsalin normal pon da rse . sakit induce pon dh rse . semua same je sakit . xd beza . beza slps brsalin tu je . dlm bnyk2 tu . brsalin ank ke 2 pling mudh . sakit contraction tnde brsalin smpai hos da bkk lima msok lb 3jam da bkk 8 trus teran 3kali bby kelua dh . xsakit kepala sgt . skejp je rehat skit kepala dh ilang . Alhamdulillah . semua ny brbeza rse . 😊 yg pentg bby n mommy dlm keadaan sehat walafiat .

Mostly anak pertama mmg kena jahit.. but depend pd saiz anak jgk.. if anak kecik sikit lar jahit or xkena jahit.. sy de bt jugak urutan perineum tp start time 8 bln.. de yg suggest start 7 bln.. tp depend lar atas rezeki msg2.. sy kena jahit & gunting.. btw time kena jahit xsakit pon sis.. lepas kena jahit tuh sakit.. tp xyah pikir sgt soal jahit.. yg ptg ank kluar dgn sihat.. semoga urusan sis dipermudahkan. ☺️

5y ago

Terima kasih banyak sis. Aminn semoga dipermudahkan semuanyaa. Kne fikir positive je lepas ni yg penting anak selamat 😍

masa doctor suruh push, push shj. jgn terangkat punggungnya. tp even tk koyak pnjg, still kne jahit jugak bhgn dalam. lepas deliver baby, tgk baby suka duduk atas badan kita, baby kenal mummy dia, terus lupa yg doctor tgh jahit masa tu. tgk2 je da siap. 😂 magic kan perasaan seorang ibu? 😍

5y ago

ye betul seronok sampai tk terasa langsung sakit nya sbb rasa rindu nk tgk muka baby yg keluar nanti. baby lahir normal doktor benarkan letak baby atas dada ibunya. Allah. menangis kegembiraan. rasa mcm tk percaya ada nyawa yg kita berjaya lahirkan di dunia. 😭😍 Indah nya jadi seorang ibu.

kalau perut tak besar senang lah nak buat urutan tu . Macam mana nak buat kalau tangan pun tak sampai 😁😁 jangan risau lah awak , kena gunting tu tak rasa apa pun . Tak rasa sebab sakit kat tulang pinggul tu lagi kuat dari sakit yang lain lain . Banyak orang takut kena gunting tu padahal gunting , kena jahit tu tak rasa apa pun .

5y ago

Betul . Sakit contraction tu rasa kat tulang punggung bukan kat perut . Rasa macam tulang terkepak pun ada sebab baby keluar . Tapi lepas je keluar sakit tu sekelip mata hilang tak tahu pergi mana . Lagi lagi bila dah nampak baby . Lepas tu nurse ambil baby pi bersihkan , ibu sambung process jahit . Sama juga , jahitan yang sebelah dalam tak rasa pun , jahitan yang sebelah luar rasa macam semut gigit je . Selalu kalau kita sakit dia suruh sedut oxygen tepi tu tapi mak saya cakap jangan sedut oxygen tu sebab nanti tekak kering lepas tu jadi batuk . Susah dalam pantang kalau kena batuk dengan jahitan bengkak lagi .

Sama lah sis,sayapun due date seminggu lagi,tktnya kena jahit ,sume lah tkt huhu anak first,try juga buat urutan perenium ni,urut2 manja,perut besar pun bole jg buat ,try tgok di utube,saya guna minyak kelapa sapu2 mudah2 an lah menjadi huhuhu,tkt sgt besalin hihi smg kita di permudahkan ek

5y ago

Aamiin Allahumma aamiin .begitu juga dg sis ye..

Saya pn anak prtma kana gunting sbb xlarat dh nk kluarkan bby. So akur seja kna gunting. part last nurse tu ckp laa oky kita jahit dlu yaa. Hahahaha. Dh dup dupp jahit?? Tp x rsa pn skit kna jahit.

5y ago

Xplak ada rasa time kena jahit tu. Tp klau boleh jgn laa koyakor nk mnta gunting ye.

Saya pernah ada pengalaman kena gunting dan tak kena gunting. Bahagia sangat klu tak kena gunting, senang nak jaga. Klu kena gunting mcm2 risiko, nak jaga pun susah. ✌️

Sy buat urutan perineum. Tp dsbbkan fetal distress kena gunting utk vakum. Msa gunting xrsa ap lgsung..😅. Msa jahit doc ckp snang jahit kulit awak ni xliat..

5y ago

Alhamdulillah best nyaa tak rasa apa langsung time gunting. Maybe sbb urutan jugak kot kulit tak liat kann sis?

amalkan mkn bendi rebus,mkn kurma dlm kiraan ganjil dan telur mentah bila dekat due. klau sis rajin google terus bnyk tips untuk elakkan koyak

5y ago

boleh ja klau dah dekat nk bersalin.. telur ayam kg

Urutan prenium mmg mjdi.. Msa ank frst bukaan mmg cepat, tp sygnya xdpt normal sbb ank fetal distress so tpksa czer utk elak komplikasi