Zincofer

Hi mommy2x.. Hari ni g klinik dpt tau HB drop dri 10.4 ke 9.2.. Nurse tukar ubat iron tab ke zincofer..ada x antra mommy smua yg mkn ubat ni dpt alahan or kesan smpingan? N mcm mana nak atasi?

28 Balas

Makan waktu malam before tidur insyaAllah takde alahan. Saya mmg makan waktu macamni sebab dulu pernah makan awal tapi muntah 2-3 hari jugak la baru ok. Dari first trimester makan zincofer sampainla 3rd trimester. Tak pernah tukar ubat lain. Sebab kalau tukar kena mKan lagi 3-4 jenis ubat. Tak lalu la nak telan 😌

sbelum ni mkn obimin hb drop sbb kdg skip makn.. misi sruh mkn iberet tp kne bli sendri.. alhmdulillh naik.. bru ni g checkup doc sruh mkn zincofer.. dia kata sama.. xpyh beli da sebb kk ad sediakan.. nie 2hr da mkn.. so far okay.. nty 2mggu lg checkup tgk la naik or trun..

Sy pn doc bagi zincofer sis... sehari sebiji n sy mkn sblm tdur... tpi hari ni pegi kkia hb dari 10.3 turun ke 9.7... terbeliak mata sbb ingtkn at least ade la naik ckit... nurse refer dngan doc lg then doc tmbh sehari mkn 2 biji pil zincofer tu 😔 harap2 nti hb naik

4y ago

Ya sis..amen 😊

Saya pun nurse bg zincofer sbb hb turun smp 10.. after 2 weeks naaik jd 11.. tp last week check turun jadi 10.7 balik... saya cde masalah mkn ubat walaupunnkatanya boleh buat sendawa dan muntah.. ni kena tukar mencofer.. lebih tinggi sikit dr zincofer

Sya dpt jugak sis wlaupun hb 12.5.. Tapi sya kena mkn selang sehari. Slalu sya mkn sblum tdo. Klau sya mkn siang2 nnti loya n cirit-birit... 😂 tapi kdg2 muntah jugak... Ikut keadaan..

4y ago

Saya klu mkn siang hari mmg teruk bkn takat muntah siap badan lemau x bermaya pedih ulu hati mmg x yah ckp la.. Bila aq try x mkn elok plk keadaan aq 😑 nmpknya aq kena try mkn sblm tidur..

Sblm ni sy mkn obimin pluz. Beli sendiri drp farmasi. 2 mggu kebelakangan asik pening2. Doc tukar suh mkn zincofer plak. Pening dh hilang tp hb maintain je 11 lbh. Igtkn mkn zincofer hb naik jd 12

Sy sebelum ni mkn obimin dari klinik swasta.. Ok.. Pastu dah nk hbis, sy ckp kt nurse.. Dia bg zincofer.. Sy x serasi.. Terus meloya.. Pastu td jumpa doktor, minta doktor tukar ubat kpd obimin..

Ada rasa berangin macam nak muntah. Doc suggest makan dgn perut kosong tp sy ambil 1 hr after meal / 30mins before meal.. and alhamdulillah it works jugak. HB increase. Sis boleh cuba

sya ambik zincofer.. alhamdulillah baru2 ni hb naik dr 9.8 ke 11..kadang ada jugak laa muntah makan ubat ni..but Alhamdulillah lama2 okay daa..terbiasa

Sy obimin,makin drop dktr bagi zincofer hbs mkn tu akn rs mual tp x muntah hb pn drop p 8..skg doktr bg iberet. .hrp2 2mggu akn dtg oklh hb sy ni.