Hb low pnt

Hi mommy I da penat mkn ubat Dari klinik Dari zincofer smpai tukar yg 4 bradik tu..result still xnaik malah drop adalah..hari2 mkn sayor n any zinc yg tinggi tp still xdpat result yg bgos..pntla..smpai doc ckp sy xmkn ubat..sdeh tau kne tuduh MCM tu..

29 Balas

Doc ada test untuk Talasmia Trait tak? Sebab kalau ada talasmia trait ni makan apa pun hb tak naik. Lagi satu make sure cara pengambilan tu betul. Semua iron tablet kena amik masa perut kosong (melainkan Maltofer). Iron tablet kena makan 2 jam sebelum/selepas makan. Elakkan amik makanan/minuman macam teh, kopi, coklat, susu, soda, yogurt, horlicks, vico, etc. Sebab kategori ni boleh halang terus iron dari kena serap. Nak makan roti pun makan roti pakej hijo. Jangan roti biasa. Saya hb 8. Sama macam awak makan apa pun tak naik. Lastlast saya buat satu trick. Saya bancuh ribena letak dalam peti ais. Tengah pagi pukul 2/3 pagi cemtu saya bangun buang air, saya makan sekali zincofer dengan air ribena lepas tu terus tidur. Alhamdullilah, hb naik and maintain 12

Sy pon ada mslah hb. Setiap 2 mnggu dari mula buka buku pink kna pegi klinik. Masuk 7 bulan hb sy makin naik. Caranya sy mkn ubat masa perut kosong. Seeloknya lpas bngun tidur pg tu terus mkn ubt. Lpas 2-3 jam mkn ubt, baru sarapan. Tngh hari & ptg sy minum horlicks & ovaltine. 2 ni mmg bnyk khasiat awk blh google. Mlm sblm tdo sy mnum susu kambing Higoat. Snek ptg or mlm sy sllu mkn roti gardenia yg plastik hijau (gandum penuh) tu, letak kaya & butter skit, sedap betul😆. Teh sy hadkan 3 kali seminggu. Seeloknya x pyh mnum terus. Yg pnting jngn putus asa. Awk kna sihat spya baby sihat ok 🥰

sama la.. sampai kena on maltofer.. tu pon naik sikit je.. 9.6 ke 9.9.. dah buat ceratonin , diagnose zat besi kurang dalam darah.. doc cakap kena on maltofer ja sampai bersalin.. x bole buat apa dah .. lagi pon hb low since anak dara lagi.. nak derma darah mmg x pernah lepas.. masa bersalin anak sulung alhamdulillah semua selamat... semoga bersalin no2 ni nanti selamat la jugak mcm kakak dia...

1mo ago

aminn... insyaallah smoge dipermudahkan

Mungkin ikut badan masing2 jugak kan , saya makan zinkofer pening nakmuntah , terus tkmau makan , makan maltofer , tp tknaik bnyk , last2 terpaksa mkn zinkofer balikk , naik la 11/12 , skrg dh lepas beranak naik 13 , n 30 hari dah 14.3 dah skrg hb , tp makan lansung takjaga 😭

sis try minum susu yogurt. sebab kesan ubat juga adakala tak membantu. saya awal² first trimester HB sy memang low. tapi suami bagi minum susu yogurt dengan susu kambing. kalau sis tak boleh minum susu, boleh beli yogurt cup tu. beli ikut cita rasa sis. ini pendapat saya.

Mengalami masalah yg sama..doc & nurse asek tanya x makan ubat?makan ubat x ikut aturan ke?padahal makan ubat as prescribed.makan buah2 jambu batu,oren,tembikai,mcm2..syr pn mmg makan..caffeine xambil tp hb tetap turun naik.2minggu sekali amek darah..penatttt sangat2.

1mo ago

kan...kdg down JG pikir knp xnaik2 wlopn da cut smue caffein

Sama lah saya dari awal sampai dah 37 minggu ni. Tapi check darah dapat tahu ada thalassemia beta treat. So hb memang 9.0 je manjang. Lepastu dah hujung hujung start 35 minggu rasanya saya tak makan ubat langsunggg. Terus naik jadi 10.5 and sekarang 11.1 😂.

Nurse saya suggest makan zincofer 2jam selepas & sebelum makan berat. Saya amalkan sebelum tidur. Makan zincofer pd waktu yang sama setiap hari. Try minum dgn vitamin c atau nak mudah minum dgn sunquick. Saya ada amalkan pati delima juga.

Saya makan ubat fumarate, folic acid, vitamin B complex kk provide jer sis. Tapi minum dengan sunquick. Saya makan setiap pagi time perut kosong. Cuba makan dengan jus tanpa gula. Misi saya suggest jus tak kisah apa".

1mo ago

sy mkn waktu NK tdo..ylah takot effect MCM zincofer lak klo mkn PG

Hi mommy. Saya dulu minum susu kotak tu hari hari. HB maintain 12. Tapi kena hati-hati sebab susu boleh tambah berat, segelas sehari cukup. Semoga mommy dipermudahkan urusan ya