Zincofer

Hi mommy2x.. Hari ni g klinik dpt tau HB drop dri 10.4 ke 9.2.. Nurse tukar ubat iron tab ke zincofer..ada x antra mommy smua yg mkn ubat ni dpt alahan or kesan smpingan? N mcm mana nak atasi?

28 Balas

Sya xde mslh hb tpi nurse bgi sya zincofer die kta dh siap ada vitamin kt dlm tu,sya mkn sblm tido,klau mkn siang hri,alamatnye rsa mual2lh

Sy makan zincofer malam sebelum tido. Pernah try makan pagi mmg rasa mual, bila telan air liur mcm kita makan besi 😅

sy makan zincofer . tapi lepas makan rasa loya tekak😅😅 . tapi tak muntah pun ...cuma rasa loya je lah sikit

Sy nk mkn time nk tido sy telan dgn air suam je tp klau nk cpat serapan letak la limau kasturi atau lemon ke .

Sy try minum air limau semingu 3x n mkn ubat tu sebelum tdo..2 jam sblm tu jgn Ade minum susu atau cafein..

Sy alhamdulillah. Bila tukar iron tab ke zincofer, HB maintain. Tgk pd bdn org jgak sbnrnye mommy☺️

Sy dpt Zincofer..makan LA pg ke sblm tdo ker..sama juga muntah teruk..even dah minum dgn jus buah...

Bg sy biar mkn awai sis.. Hehe sy smpi kena tukar ke iberet sbb zincofer xjln.. Rasa nk muntah je..

Saya makan pada waktu malam nak tidur .. alhamdulillah ok xdaa alahan ..

Saya amalkan makan buah jambu batu .. alhamdulillah dah 4bulan hb 13.1

4y ago

Hari hari pon boleh .. mkn dalam 2@3 potong sehari .. kalau tak , awk mkn sayur hijau atau daging .. daging jgn selalu kekadang je