Alahan 15w

Hi mommies. Sy preg 15w tapi alahan masih teruk. start alahan haritu waktu 6w smpai skrg tak kurang. lagipun sy kerap gastrik & setiap pagi memang akn muntah angin (kuning). setiap kali mkn & minum pun akan muntah balik. ada apa2 tips tak untuk kurangkn alahan ni?

6 Balas

Pergi klinik, doc akan bg ubat tahan muntah@maxolone. Ubat ni bole makan walau perut kosong. Lg bagus makan ubat ni dlm stgh jam/sejam sblm makan. Baru la tak muntah. Hyperemesis ni kalau dah masuk 2nd trime pn masih ada n teruk, insyaAllah dia akan kekal smpai 20weeks plus. Sy kena 35weeks. 😌

Kalau saya sendiri bangun pagi memang akan pastikan muntah dulu lepastu cooldown jap baru makan or minum air oren.. saya pun gastrik memang tiap pagi akan muntah angin.. lepastu dalam 1 hari tu bila rasa macam sesak nak muntah tu standby makan baru akan lega..

msa awal trimester sllu sy sediakan asam ko . rsa nk muntah je trus ggit asam ko skit bg hilang mual. hilang la mual tu . tp kdg muntah jgk. ikut keadaan la. kdg jd kdg tk. blh try oren jgk

kerap mkn sis jng biar perot kosong sy dah 16w skrg syukur alahan dah kurang..

2y ago

Yer. Btul tu. Kerap mkn

nnti akan hilang tu sis sbr byk2

makan benda asam