ada tips tak ?

hi mommies, sy dh masuk 8w . alahan makin mencabar sampai kan bau nasi masak dgn makan nasi pun sy dh tk dpt nk termuntah. ada tips tk nak kurangkan rasa mual, loya ni. air mmg bnyk sy minum utk tahan dri lapar

25 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

𝒉𝒖𝒉𝒖𝒉𝒖...π’Žπ’„π’Ž π’”π’‚π’šπ’‚ π’Žπ’‚π’”π’‚ 8𝑾 π’Žπ’Žπ’ˆ π’Žπ’„π’Ž π’π’Š..𝒑 π’Œπ’π’Šπ’π’Šπ’Œ 𝒅𝒑𝒕 𝒖𝒃𝒂𝒕 π’Žπ’–π’π’•π’‚π’‰ 𝒑𝒖𝒏 𝒙𝒋𝒂𝒍𝒂𝒏 π’”π’Žπ’‘π’Š π’…π’Œπ’•π’π’“ π’”π’π’…π’“π’Š π’Œπ’‚π’•π’‚ π’Šπ’•π’– π’‘π’“π’Œπ’‚π’“π’‚ π’π’π’“π’Žπ’‚π’ π’‚π’˜π’‚π’ π’•π’“π’Šπ’”π’Žπ’†π’•π’†π’“..π’”π’Žπ’‘π’Š π’”π’‚π’šπ’‚ π’Žπ’–π’π’•π’‚π’‰ π’•π’“π’–π’Œ.π’ƒπ’Šπ’π’‚ 𝒅𝒉 π’Žπ’‚π’”π’–π’Œ 10𝑾 π’π’‚π’ˆπ’Š π’Žπ’†π’π’„π’‚π’ƒπ’‚π’“ π’…π’‚π’“π’Š 𝒕𝒖..π’”π’Žπ’‘π’Š π’”π’‚π’šπ’‚ π’Œπ’†π’π’‚ 𝒕𝒉𝒂𝒏 π’˜π’‚π’… 𝒔𝒃𝒃 π’Žπ’–π’π’•π’‚π’‰ π’ƒπ’π’šπ’‚π’Œ π’Œπ’π’–π’‚π’“ π’Žπ’‚π’Œπ’‚π’π’‚π’ π’…π’ˆπ’ π’‚π’Šπ’“....π’π’Š 𝒅𝒉 π’Žπ’‚π’”π’–π’Œ 12𝑾 π’π’†π’ƒπ’Šπ’‰ 𝒑𝒖𝒏 π’”π’•π’Šπ’π’ 𝒂𝒅𝒂 𝒂𝒍𝒂𝒉𝒂𝒏 π’π’ˆ π’”π’Šπ’Œπ’Šπ’• π’Žπ’–π’π’•π’‚π’‰-π’Žπ’–π’π’•π’‚π’‰ π’π’Š...π’π’‚π’Œ π’Œπ’†π’π’‚ π’•π’π’ˆπ’ˆπ’– π’”π’Žπ’‘π’Š π’•π’“π’Šπ’”π’Žπ’†π’•π’†π’“ 1 π’‰π’ƒπ’Šπ’” π’π’Œ π’•π’ˆπ’Œ π’Œπ’†π’‚π’…π’‚π’‚π’ π’…π’Šπ’“π’Š.

Baca lagi

Mcm sya sis hri tu, heheh, bnyak btul sya alah, bau suami sndiri pun tak boleh. Nasi jgn cakap bau msk ke, makan ke lps tu kluar blik, lama jgk sya alah, sy hri tu mkn ap yg sya rasa suka, try n error sbb nasi tak lalu, so kdg sya makan bihun la, buah2 nasib x alah, hehe, mmg makan buah bnyakk, kdg megi nk makan makan je sis, sbb yg tu je kita lalu, sya lps tu pgi kdg suka roti canai, ha bdl jnji makan, tapi makan x bnyak pun sbb loya trok. Kalau truk sngt, ambik limau kasturi ke nipis bau2. hehe, kena try n error sis, sbb bdn kita x sma. Nasib air msk sis okey, stgh minum pun loya muntah

Baca lagi
8mo ago

nasib air sis tak alah, kawan saya air kat rumah tak boleh minum, hsbnd dia beli air mineral sprizer tu je yg dia lalu. heheh, saya hri tu lama jugak alah, rasa perut dkt 7 bulan bru lalu semua makan, tidak muntah2. Org kata alah kuat baby girl, hehe, Alhamdullilah sya slmat lahirkan baby girl saya bulan 6 hri tu, skrg usia dia dh 5 bulan, pntg nmpak makanan, nganga mulut dahh🀣🀣

alah siannya..kita tahu perasaan tu wak.sebab kita pun sama tak boleh bau nasi.pertama kena tahu bahawa ini ialah Ujian bg ibu2 mengandung.so kne bnyk2 beesabar.kedua suami kene tahu yg ape kita alami ni bukan dibuat2 atau sengaja malas nak masak.bgtahu dia dah harap dia memahami agar kita tak stress..ketiga lock down je dapo atau isolate dr dapo hehhehe..jgn makan makanan berminyak,banyakkan makan benda2 yg refreshing spt buah,air buah,buah kering,minum air masak sejuk..enjoy the process ye

Baca lagi

Saya pun ada mual awal2 pregnancy. Mak saya doctor, dan dia suruh makan bcomplex. Saya beli brand blackmores. Dia kata bila kita mual2 mesti ada yang tak cukup dalam badan kita, ibu pulak kena boleh makan supaya baby cukup nutrisi. Kalau kita mual kita tak makan dgn cukup, jadi kena topup supplement. Alhamdulillah saya dah takda mual. Bila ada mual je tambah bcomplex . Harap membantu

Baca lagi

haii sis kite sama 8w++.. sy baru boleh masuk nasi tp x semua lauk dpt telan end up muntahkan semua jgk. air sy x boleh minum byk..minum terus loya muntah...angin dlm badan byk sgt. doc bg ubat gerd pun x jalan...bergantung buah je tp perut lapar nak makan nasi. buntu dh sy..beza dgn anak sulung dlu...boleh makan nasi elok

Baca lagi
8mo ago

tu la sis. sy pun dh buntu juga perut tu tetap rasa lapar nk makan nasi tpi tk dpt .

sy pun mcm sis juga. tapi sy lagi teruk. mkn apa pun muntah. tak boleh masuk lnsung. sy rasa haus sangat, bila sy minum air, sy muntahkan juga air tu balik. smpai kena drip 2 pack air dah. dihidrat dah. tapi syukur, dah bersalin dah. anak dah 2 bulan dah skarang. sketul baby boy berat 3.32kg. mak dia kecil je mcm budam tadikaπŸ˜‚πŸ˜‚

Baca lagi
8mo ago

kat klinik pun boleh sis. tapi kalau dah smpai berapa pack masi dhydrated, akan kena rujuk kat hospital. sy masa tu dah habis 2pack drip dah, tpi masi dhyrated lagi, then klinik hntar sy guna ambulance p hospital. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚nasib lah smpai hospital tak kena warded. sbb time tu wad full, sy pun tak nak kena warded. then hospital bagi ubat tahan muntah, n sy discharge dah tengah malam. sdgkan sy kat klinik dari jam 8 pagi.

biasanya alahan ni takde tips. kena hadap je. muntah pun muntah je la. kdng doc bg ubat tahan muntah pun tak berkesan. sama je. doc ckp, alahan kuat ni tanda baby tu hormonnya kuat, sihat. mak yg tak bole lwn sbb tu jd alahan. insha'Allah ok je. tp kalau teruk, kena pi hospital. takut dehydrated.. kena drip masuk air. sbb bhya kalau dehydrated

Baca lagi
8mo ago

Ubat muntah mkn pun tk jalan saya smpai sesak nafas mkn ubt mual..

Saya dulu sebiji mcm sis.....Apa yg saya buat, saya lebihkan buah....klau bread sis boleh mkn....makan je. Asalkan ada mkn sikit2. kalau mmg xdpt juga kena jmpa dr. Nanti dr akan bg ubat anti vomit/muntah. Tapi hari tu dr bagi saya tak makan. sebab xnk bgantung dgn ubat sangat....

ya Allah kesiannya sis sampai macam tu. sis kalau teruk sangat pergi jumpa doktor tau. nanti dia bagi ubat tahan muntah. saya kena cari benda masam2 atau masin, nanti hilang rasa loya saya. sis cuba lah. cari asam ke atau jeruk.

8mo ago

ha'ah saya tiap kali pregnant awal2 ni memang akan ada bekal asam atau jeruk. kalau dah cuba nanti sis bagitahu lah jadi tak tau

Kalau ikut pnglaman sy .. sy alahan teruk muntah2 dr kndungn 6weeks hingga 20weeks .. so sy layan aje , suami yg uruskan sy .. ape2 mknn smua sy try n error .. so sy mkn mknn yg x buat sy muntah , yg muntah tu smua sy x mkn ..