jiran psycho

Hi mommies.. sye kesian kt ank2 sye.. sye nih xpandai drive kereta n xde lesen pun.. sye takot sbenanye nk pgg stereng tuh.. xthu lah knape.. ank2 sye g skolah tumpang jiran.. lately ank2 jiran tuh klau npk ank2 sye msti dorg jeling, pastu kutuk2 kt kwan dorg.. cm mmbuli lak dah.. klau jln sbelah ank sye dia lggar bahu ank sye.. sbenanye dah 2 mggu nih ank ngadu, yg dak tuh xbg lg Naik keta mak dia.. dia soh ank sye Naik bas.. tp satu bas pun xnk amek pgi utk ke skolah.. suami krje shift, jd bila krje pgi mmg xde org anta n trpaksa Naik ngn jiran tuh.. bila sye tnye mak dak tuh dia kta ok, alah biasalah dak2 gaduh.. msalahnya dah ggu emosi ank sye n sye mmg xsuka cmtuh.. dak tuh pnah ckp dia marah ank sye sbb bpk dia tegur suami sye tp suami sye xnpk.. suami sye nih rabun.. jd sye trpk, dak2 xkan pndai ckp cmtuh klau mak bpk xajar.. skrg sye sdg blaja drive, n suami xpaksa sbb sye tgh pregnant 20w, dia risau bila sye kta nk blaja bwk kereta.. Kami usaha cari bas utk ank kami, tp penat tnye smue kta xamek.. Hina ke sye seorg suriumah, yg xde income, yg xthu drive sndri.?? Jiran sye tuh dia bkerja, Jual coway.. agent insuran, n bwk keta vios.. dia kta mesin coway kt umah dia dua bjik, dia byar, keta vios tuh pun dia bayar.. sye rsa cm dia dpan2 je senyum tp blkg mengata.. pnah dia xamek ank sye yg tarika, pdahal satu kelas n sme blek time ngn ank dia.. sye dah ckp suami krje pgi, mtk tlong kt akak ye.. bila call dia bole ckp Ada hal.. xsempat.. pelik bkn sye soh dia dkung ank sye anta blek.. pnah dia benti kt tmpt guard soh ank sye msuk jln kaki sndri.. sye duk flat.. klau suami amek ank2 dia, Kami xpnah pun wt cmtuh.. Kami anta snpai bwah umah.. ank2 dia ckp suami sye xlayan dorg baik2 klau dorg Naik kereta Kami.. suami pelik, xkn nk kne bentang karpet merah utk ank dia.. ank2 dia pun sye tgk mmg xde manners, bckp ngn org dewasa pun haihh, lpas dia biadap ngn ank sye terus sye xbg bkwn ngn dorg lg.. sbgai ibu, sye kesian n rsa bsalah sbb xpndai drive n anta sndri ank ke skolah.. at the same time sye sedih sbb org wt ank2 sye cmtuh.. Hina sgt Suri umah yg xpndai drive sndri nih gamaknya..

49 Balas

Maaf nk ckp sis, dlm hal ni stop salahkan jiran. Sape2 pon akan rasa bosan n muak kalau hari2 kene buat benda sama terutama kalau x de balasan/ keuntungan. Hidup jangan susahkan/ bergantung pd org lain. Cuba usaha sampai dpt nk hantar anak sekolah. Belajar drive smpai berani. Sampai bila nak harapkan org luar utk jaga n ambik anak kita selalu. Perempuan mesti kene pandai berdikari, jgn terlalu bergantung. Kesian suami kalau semua benda kita nk mintak die buatkan, satu hari nanti kalau suami di ‘ambil’ dulu ?. Berhenti salahkan diri sendiri jugak sbb jadi suri rumah. Kalau sis rasa sis suri rumah yg nothing, then make something. You are wonderful when you want to become one. *nasihatwanitakepadawanita

4y ago

Fiy sye nk bg duit mnyak tp jiran tuh kta ikhlas, xpyah bayor.. xthu lak blkg lain criter nya.. alhamdulillah Allah bantu, Allah mudahkan, allah bg jln.. alhamdulillah syukur.. lega dah bole bwk sndri keta skrg..

Saya rasa saya fahamla perasaan jiran puan ni sebab ada sorang kat kampung sy sebiji macam puan ni. Hari2 bagi tumpang anak pergi sekolah dengan jiran sorang ni. Sudah tu tak reti hulur duit minyak. Anak dia ada 2 orang tumpang kereta jiran sorang ni. Kalau sekali dua tak apa sy rasa tapi kalau hari2 memang akan rasa menyusahkan. Cadangan sy kalau puan takut bawa kereta, pagi2 pergi sekolah boleh tumpangkan grab. Kalau balik sekolah boleh suruh suami puan balik kejap ambil anak puan. Hidup jangan bergantung dengan orang lain. Mungkin jiran puan pun susah macam puan dulu2 tp dia ada usaha untuk perbaiki hidup dia. Puan pun kenalah berusaha. Anak tanggungjawab kita sepenuhnya bukan jiran atau orang lain. Sekadar nasihat ya. 😊

4y ago

Oo..puan ada bagi duit tp dia tolak ya..puan lengkapkanla cerita puan ni supaya orang tak salah faham..tp sy harap puan jangan ambil hati dengan komen saya ya..biasalah komen sebagai orang luar jadi tak tahu keadaan sebenar puan macamana..syukurlah kalau sudah ada lesen memandu..semoga puan dan keluarga puan sentiasa dpermudahkan urusan ya..😊

Sy pun surirumah, sy pn xde lesen, sy pun xtau drive, sy pn pregnant 23weeks n sy ade 3 ank kecil 2 org bersekolah... Sblm ni pn ank sy tumpang jiran pg sekolah, tp sy ckp kt suami smpai bile nk tlg org, hti mnusia brubah, org xkan tlg kite slmanya n kite kne biat something utk tlg diri sndiri bukn trus mghrap dgn org...sy mnta suami ajar sy bwk kete wlaupun tuhan je tau takot nye sy...sy ckp kt suami xpe sy xde lesen jnji sy lepas nl anta n amik ank sekolah n klau ade emergency ke ape sy xmenghrap pertolongan org...suami stuju now alhamdulillah sy da bleh drive..wlau xde lesen tp sy puas hti sbb sy x mghrap pd org lagi..

4y ago

Betol tuh sis.. hihi

Bljar bwk kete sndri sis biarlah xde lesen pun Sy plak tinggal tggu hari ni pun suami sruh bljar bwk kete lgi smpai terkoyak tayar kete tu sy langgar lubang pun dia xmrah msih lg sruh beljar,,dia kata klau ada emergncy senang,,bwk je kete tu sndri,,dia xbgi sy bwk motor sbb resiko xcden klau dilanggar teruk sbb bwk anak2 kecik kan,, Jgn hrapkan org sgt,,nnt termakan budi,,mcm suami sy dlu pnjam moto jiran utk g keje sbb kete rosak msa tu tgh ssah,,dia mintak smbil tengking2,,pastu hari2 dia mntak duit rm10 lah rm20 lah sruh kita byar budi dia balik,,hari2 mntk mcm tu,,jgn hrapkan jiran

4y ago

Mmg betul sis.. ank dia ngata psal kami pd kwn2 kt skolah.. sye tggu ank blek skolah npk dia wt cmtuh.. ngumpat sye smpai muka senget2.. 🤣🤣 sye dah lali.. suami kta biar jelah.. pdahal dia pun pnah mtk tolong ngn sye.. tp sye ok je.. Xbrkira pun.. lantak dia lah.. ☺️☺️

Better sis ambil lesen. Klau blm mmpu beli kereta ambil lesen motor pun ok dah sis. Lgipun motor skrg ada yg murah2 sdh. Kuatkan semangat untuk anak2. Kita tak tahu masa akan dtg. Mna thu ada kcemasan & laki kerja jauh. Bersiapsedia lbih baik. Jgn lupa minta maaf dgn jiran tu sbb mnyusahkn. Suruh anak ucap terima kasih pd jiran bila smpai mna2 destinasi. & bgilah duit tmbng Rm 1 shari pun kira ok sis. Klau anak 2 orang Rm 2 la. Mcm naik bas. Jiran tu pun beli minyak guna duit. Bkn guna air. Air skrng pun bbyr. Maaf la ya sis kalau kasar. Nasihat je ni.🙏😁 #peacenowar

4y ago

Alhamdulillah & tahniah sis. Abaikanlah dia. Yg pnting kita dh mnta maaf. Nnti bila hari dia pandai la dia mnta tolong sis juga tu. Sabar je lah ya sis. Tetap positif.

Dlm idup ni, mg kita xley hrap sape2 sis.. Kne uat smue sndrik.. Sy pun mula2 xreti bwk kreta, takot cm2 laa. Tp sy mind set kne uat ape saja dmi ank2, sy xnk mghrap org.. Sis cube laa bwk kreta skit2 lame2 pndai laa.. Bg bole bwk kreta hnta ank n amek ank skola jek pun ok daa.. Xyah hrp jiran or sdare sis.. Mnusia ni normal laa mula2 jek bau wangi, lame2 busuk.. So dri jd bmsam muke, baik btindak n bdikari sndrik.. Ape pun sy hrap sis sabar n tabah hdap dugaan ni. Xde hina nye jd suri rumah,. Suri rumah laa wanita paling hebad tau.. Org lain p kje 8jam, kita 24jam..🤣

4y ago

Alhamdulillah...tq.. 😘😘☺️

sbb tu ppuan kena blaja n taw drive..slalu sy pesan dkt adik n kwn2..adik sy..sy ajar masa form 5 lg nsb baik dia cpt blaja..kita x bole nk hrp or bgantung dkt org sgt..kena cuba usaha sndri apa2 pun..soal takut bwk kete tu kena ketepikn la..smpai bila nak takut klu x cuba.kwn sy dlu kena brain wash n push smpai skg tgk dia brani n laju pulak bwk kete..x nampak dh tkt2 mcm dia ckp dlu. klu dh kawin ada anak sgt2 la perlu taw bwk kete n ada lesen ni..klu esok suami dh xde ke kita nak hrp org lain jgk ke..kita jgk la kena usaha apa2 pun.ok sis..maaf ye

4y ago

Alhamdulillah sye dah bole drive sndri skrg.. yeayyyy.. tq ☺️☺️

Sy sndri pun x suka org tumpang... Sorry sis. Klu sekali sekala tak apa. Klu hari2 mcm sy sendiri pun agak keberatan. Bukan apa, kdg2 kita pun ada hal yg perlu bt.. Kdg2 nak balik cepat, balik lambat dan ada urusan dkt luar. Tp bila org tumpang, rasa mcm jd satu tanggungjwb pla nak amb atau hantar. Ni pengalaman sy sendiri anak jiran tumpang masa pegi sekolah. Dahla parents dia bt halaman rumah ktorg tu 'rumahmu, rumahku jua'. So, puan x bole salahkan jiran tu 100%. Sebab, secara jujurnya, anak kt takan sama dgn anak org lain.

Hi puan yang budiman, menyalahkan orang lain kerana tidak membantu kita tidak akan menyelesaikan masalah puan. Justeru puan perlu kuatkan semangat utk belajar memandu dan mendapatkan lesen agar dpt memudahkan urusan puan. Percayalah puan ketakutan puan boleh diatasi sekiranya puan yakin. Saya pernah mengalami nasib seperti puan,tetapi sekarang saya berjaya atasi masalah ketakutan saya dan yg pasti anak2 sekarang lebih selesa kerana tidak perlu menumpang.

4y ago

Ank2 pun hpy bila sye dah pandai drive.. skjp ajk g Tesco, ajk g mydin.. sye seronok dpt wt ank2 hpy.. n jiran tuh smpai ke sudah nk criter kt org sye punca dia gugur dlu, skrg dia dah ada kwn bru.. sye doa dia hpy ngn life dia.. sye xpnah niat nk susahkan org.. sbgai jiran sye cuma mtk tolong, dia pun ckp dia ikhlas n xnk duit.. time tulah, xthu lak jd cmnih skrg.. sbb kdg dia pun mtk sye amek ank dia skali, sye pun xbrkira.. sbb kami brjiran.. tp bg sye jiran India lebih prihatin n baik hati.. xde nk dengki n xpuas hati cmnih.. biarlah..

Belajar drive sis. Apa2 jadi in future nanti pun senang. Me myself pun surirumah, memang ayah dah nasihat awal jadi surirumah kena tahu drive senang nak survive in case apa apa jadi. Nak harap orang sekali dua boleh la, kalau selalu memang orang pun jadi tak senang and keluar la macam macam cerita nanti. Kadang nak mintak tolong suami pun segan, apatah lagi orang luar kan. Orang lain pun ada kehidupan dia sendiri, ada waktu busy dia sendiri, tak boleh salahkan dia juga.

4y ago

Alhamdulillah dah bole drive sndri.. kdg tggl je suami,.sye n ank2 merayap.. hbih dia kuat mmbuta.. ajk g Tesco beli susu pun payah... Besokan tido je.. malas nk ajk dia.. hahaha sye g je sndri.. 😅😅