jiran psycho

Hi mommies.. sye kesian kt ank2 sye.. sye nih xpandai drive kereta n xde lesen pun.. sye takot sbenanye nk pgg stereng tuh.. xthu lah knape.. ank2 sye g skolah tumpang jiran.. lately ank2 jiran tuh klau npk ank2 sye msti dorg jeling, pastu kutuk2 kt kwan dorg.. cm mmbuli lak dah.. klau jln sbelah ank sye dia lggar bahu ank sye.. sbenanye dah 2 mggu nih ank ngadu, yg dak tuh xbg lg Naik keta mak dia.. dia soh ank sye Naik bas.. tp satu bas pun xnk amek pgi utk ke skolah.. suami krje shift, jd bila krje pgi mmg xde org anta n trpaksa Naik ngn jiran tuh.. bila sye tnye mak dak tuh dia kta ok, alah biasalah dak2 gaduh.. msalahnya dah ggu emosi ank sye n sye mmg xsuka cmtuh.. dak tuh pnah ckp dia marah ank sye sbb bpk dia tegur suami sye tp suami sye xnpk.. suami sye nih rabun.. jd sye trpk, dak2 xkan pndai ckp cmtuh klau mak bpk xajar.. skrg sye sdg blaja drive, n suami xpaksa sbb sye tgh pregnant 20w, dia risau bila sye kta nk blaja bwk kereta.. Kami usaha cari bas utk ank kami, tp penat tnye smue kta xamek.. Hina ke sye seorg suriumah, yg xde income, yg xthu drive sndri.?? Jiran sye tuh dia bkerja, Jual coway.. agent insuran, n bwk keta vios.. dia kta mesin coway kt umah dia dua bjik, dia byar, keta vios tuh pun dia bayar.. sye rsa cm dia dpan2 je senyum tp blkg mengata.. pnah dia xamek ank sye yg tarika, pdahal satu kelas n sme blek time ngn ank dia.. sye dah ckp suami krje pgi, mtk tlong kt akak ye.. bila call dia bole ckp Ada hal.. xsempat.. pelik bkn sye soh dia dkung ank sye anta blek.. pnah dia benti kt tmpt guard soh ank sye msuk jln kaki sndri.. sye duk flat.. klau suami amek ank2 dia, Kami xpnah pun wt cmtuh.. Kami anta snpai bwah umah.. ank2 dia ckp suami sye xlayan dorg baik2 klau dorg Naik kereta Kami.. suami pelik, xkn nk kne bentang karpet merah utk ank dia.. ank2 dia pun sye tgk mmg xde manners, bckp ngn org dewasa pun haihh, lpas dia biadap ngn ank sye terus sye xbg bkwn ngn dorg lg.. sbgai ibu, sye kesian n rsa bsalah sbb xpndai drive n anta sndri ank ke skolah.. at the same time sye sedih sbb org wt ank2 sye cmtuh.. Hina sgt Suri umah yg xpndai drive sndri nih gamaknya..

49 Balas

Hai sis..dalam soal ni sis x boleh nak salahkan jiran sis. Orang berbudi kita berbahasa, cukup kita salahkan org lain atas tggungjwb yang sepatutnya kita yang pikul. Skali dua memang org akan layan jer, dah hari2 makan tahun org boleh jadi jemu sis. Sebab manusia biasa sis. Mungkin dia nak masa bersama dgn anak2 dia sahaja. Sis x boleh salahkan dia sebab sis yang ingin pertolongan daripada dia. Sebaiknya sis cuba tepis semua sikap takut nak pegang stereng tu demi anak2.. Kalau x sampai bila?? Nanti dah bersalin ank nak buat checkup lagi kat klinik tiap2 bulan. Kita perempuan zaman skrg kena berani, sebab kita xtau apa akan jadi suatu masa nanti. Jangan terlalu terbiasa bergantung pada suami atau org sekeliling. Maaf yer sis sy bukan berpihak pada mana2, cuma sy suarakan realiti kita sekarang.

4y ago

Alhamdulillah sis selamat.. xde pe2 buruk jd.. sye pun lpas lggar van rituh.. bru blaja lah ktakan.. nseb xtrberanak kt ctuh.. haha alhamdulillah bby sihat, tggu hari je nih.. tq sis.. sye pun doa urusan sis dipermudahkan.. ☺️☺️👍