Size perut jadi bualan

Hi mommies, kandungan sy dh masuk 28w tp perut saya agak kecik dgn pandangan mata kasar berbanding usia kandungan. Selalu org kata eh kecik nye.. sy stress sbb mmg ramai makcik bwg yg suka scan perut sy. Tp history anak sy yg lahir tak lah kecik sgt 2.95kg.. bila ukur akn ada different dlm 2cm less dr usia kandungan. Mommies response mcm mna ya😒

23 Balas

Kalau sy jd sis..sy abaikn jer mak/pak cik bawang.tak apa kandungan/perut kecik asalkn baby sihat.perut kecik lagi senang nak bawa mana² sbb kalau perut besar kaki cepat lenguh dan sakit on off.sy dah rasa sbb tu sy tau.perut sy besar ms mengandung n kaki selaly sakit² sampaikn hari² husband tolong urutkn. Lagi satu sis,kalau perut kecikms mengandung nanti lps brsalin perut senang kempis.sy perut besar mak oii ssh nak kempis walau umur anak dh sebulan lebih n sy dh habis bpantang

saya pun alaminya juga sis, just beza saya skrg 20w baru. mmg kkadang bila kena rasa down juga, sampai saya pernah tanya misi n then bila kena je mst mgadu kt husband. emm, apa pun mulut org kita tak bole tutup sis, byk bersabar n fikir positif yaa. kulit perut kita jenis nipis sbb tuh susah sikit nak npak . tapi asal doc. scan baby sihat ,size pun cun alhamdulillah, selalu ckp yg tak npak ni la nnt lahir berat . so ignorekan ja yaa. 😊 .

2y ago

Harap2 dpt back to shape lah kan. Kdg2 sy ckp je kalau besar2 perut nanti buncit pulak lepas preggy..huhu

lg best perut kecik senang nak cover.. lgpun kalau xda mslh dgn perkembangan baby , should be no worries.. pendapat org sekeliling mmg xkan hbs , perut besar ke kecik ke.. akn ada je org nak komplen.. sya dh beranak sebulan lebih ni , jiran2 siap tegur.. aik bila masa plak awk mengandung? 😂😂 btw, ni ank ke-3.. mmg setiap kali mengandung pun org x perasan lgpun mmg sya jenis x brp suka nak tunjuk baby bump..

hahhahaaa knapa kena stress😂, I hritu preggy, pkai plak baju jnis longgar2, (xleh tnjuk baby bump, seusaha mungkin sorokkan), bila org tya sudah brapa bulan?, I ckp tggu due aje😂😂,, nurse pun ckp kecik, baby kluar 2.6kg, husband pegang ceconet jee baby~ alhamdulillah sihat, now 4 bulan dah mcm roti bun dah lengan..

takpa sis janji anak sihat dan normal. size perut tu ikut badan masing masing. yang scan tu pun ala sibuk sungguh. janji awak sihat anak pun sihat. saya pula asyik org tegur besar perut. baru 17w, tapi ukuran 24w. perut mcm 6 bulan besar. tapi saya tau saya sihat, anak pun sihat dr pun scan size normal so abaikan org cakap , doa baik baik ye 💞

perut sy masa 7 bulan baru nampak mcm 5 bulan. tapi syukur baby lahir sihat & xlah kecik mcm d bawangkan. sebab faktor posisi rahim 🥴 biasa la pandangan orang ada ja xsempurna. ada ja yang ckp salah makan la, kurang zat la, yg pesan jgn minum susu preggy nt baby besar sgt pun ada 🤣 tapi saya & husband xnak layan 🥴

Saya dari awal kandungan, memang perut kecik aje. Nurse, doctor & orang sekeliling pun cakap perut kecik. Awal2 terasa tapi bila setiap kali check, baby alhamdulillah okay. So rasa lega dekat situ. It’s okay baby kecik janji dia sihat walafiat ☺️ doakan ya saya dipermudahkan bersalin 🥰

masa mengandung 1st tgh beratur nak beli ais krim kat mcd, makcik depan siap tegur berapa bulan. masa tu 8bulan da. dia kata keciknyaa perut ye. hahaha saya senyum je . tp mmg baby saya kecik bersalin 37w berat anak 2.46kg. 5 hari jugak berkampung ngn baby kat wad sbb gula dia rendah

sye yg perut besar ni pun org mengata jg sis.....sye bru 7 bln tp perut nmpk mcm tggu hari je nk bersalin....biasa la mulut2 org ni mne blh nk tutup.....besar ke kecik ke jnji baby dlm kandungan sihat dan tkde ape2 msalah

Takpe sis abaikan je. Perut kecik la senang nak bawa & dapat balik bentuk badan asal lepas bersalin. Kejap je dah kecut balik uterus nanti ke size asal. Leklek je tayah hirau sangat.

2y ago

Betul! Yang penting baby sihat & berkembang ikut tarikh dia je. Makcik kepochi tu semua tak penting