baby bump kecik

hmm sy baru pregnant 6bln blm raya lagi dah ramai pegang perut tanya knp perut kecik sgt macam 4blh dan dia blh tanya saya soalan sensitif “baby kau ni sihat ke tak kecik sgt ni baby bump” saya ckp lh normal lh babybump nampak kecik sbb anak first,masa sy scan pon size baby badan dan berat badan dia sesuai dgn usia kandungan. nk jeee ckp kt makcik bawang tu “maybe perut awak besar sbb lemak perut tebal” sabar jeee lah bln puasa nii. kalau nk ajak borak pon jaga lh adap jgn lh sampai singungkan perasan org. dah lh time pregnant nii sy agak sensitif nasib lh sy blh sabar lagi sbb sy hormat dia sebagai org yg dh berumur

9 Balas

takpe awak jgn risau . kalau awk dh pergi detail scan and doktor ckp baby awk sihat dari segi berat dn besar , awk tak perlu risau dah . mcm saya kena tegur dgn rakan sekerja . saya ckp dh 6 buln and dia ckp knapa kecik ehh … and i jawab mcm ni . “ ank first mmg akan nmpk kecik . sbb kita takde kulit lebih / tebal yg menampakkn dia besar . at least my baby was okay . yg nmpk besar tu sbb dia dah ada 2/3 baby sblom ni .” then dia trus diam . walaupun agak terguris hati saya dia ckp mcm tu, pd masa yg sama saya trus tringat apa yg doktor ckp . “jgn risau , baby awk sihat dan normal . mommy jgn risau ye” trus saya positif ☺️

faham, saya dulu pun kena mcm tuh, siap bandingkan lagi sampai nges mgadu kt husband sbb stress dgn mulut org, padahal org terdekat pula yg kata. n then tengok anak lahir kecik , lagi kena kata tau, tapi alhamdulillah tiap kali check up mmg berat dia naik 1kg++ . terdiam org ha bab tuh. tapi bersuara bab saiz pula, tanya ada susu ke, kan kcik. ehh ,anak aku besar cmtuh , takkan susu takda lagi. geram je rasa tau. apa pun, ignore je, mulut org sampai kesudah takkan diam , akan ada je tak kena . cari cacat cela tuk mgata lagi & lagi.

sy pun dah 6 bulan and perut kecik, ada yg tak tahu sy ngandung pun. yg tahu pun ingat sy 3 bulan. ramai tye tp sy x terasa pun. cuma risau bby sihat ke tak je. kalau doctor kata baby okay, then alhamdulillah. sy rasa org tye sbb dia curious atau concern je. kwn sy pun tye baby sihat tak, sbb perut kecik and sy ada anemia. sy x terasa, malah pikir dia concern dgn keadaan kte je.

Stay strong taw mummy🥹 mulut org ni mmg tak berhenti berckp mmg akan ada je tak kena. Kita sebagai ibu kita tawu apa yg terbaik n yg baik tuk anak kita. kena belajar dri skrng ignore apa org ckp. suami saya suruh saya pakai baju besar2. Mmg org kata tak nmpk. Nk je kata “klu bogel nmpk je, ni sbb suami suruh pakai baju besar🤪”

saya pon sama prgnant 6bulan perut kecik jee org cakap 🤣 . masa pregnant anak first pun perut kecik tapi baby sihat normal 2.8kg keluarnyaa 😊 . yg penting baby n mommi sihat , pedulikan mulut orang . stay positive jerrr 😘 .

sama lah saya..first bby lah kiro yg hari to gugur..nih dah 24w perut still xnmpok ada orang tegur yea ke mengandung ni hehe..xpelah jgn dengar mulut orang asal bby kita sihat je..insyallah baby & ibu sihat aamiin

Saya rahsia kan kehamilan saya. Kadang2 benda2 mcm ni mental xkuat nak hadap. Hanya yang terdekat, keluarga rapat, bos office, officemate (jabatan sahaja) yang tahu. Tu belum lagi, hasad keliling yang kita tak tahu.

12mo ago

sy dh pregnant 5bulan baru kawan ii dgn family belah jauh dpt tahu. ada sbb knp bagitahu lmbat. bila dah tahu kita pregnant ehh blh plk dok ngata ii perut org😭😢

I carry small too. 6 months pregnant. Balik raya mmg ramai tanya mana perut. Saya naik 3kg je dari sebelum pregnant. InshaAllah okay je tu, no worries ya

Sy 6 bln perut mmg jenis tebal. Itu pn prg ckp mcm nak besalin dh🤣abaikan jela sis. Kita anggap jel dia xberapa cerdik😅

12mo ago

sama macam sy..sy preg ank sulung smua cakap anak sulung slalu kecil sy punya besar dorang cakap mesti susah nk branak