Sakit Bersalin Tu Macam Mana?

Mommies, jom share pengalaman masa nk bersalin tu. Ada tak yang boleh explain sakit macam mana? Selalunya orang tak reti nk explain. Haha. ?

62 Balas
Tulis jawapan

Masa contraction dkat2 anak nk kluar sgt dh tu... mmg sakit sgt2... nyawa di hjung2... pengorbanan seorg ibu subhanallah😭 mcm mna mak kita lahirkan kita.. itu lah yg kita akan rasa... tapi bila anak kluar jaaa masya Allah.. sgala kesakitan yg teramat tu terus hilang... hebatnya Allah.. always positive ye.. smua akan mudah dan selamat muuahh😘

Baca lagi

Sakitnya rasa nk patah tulang2 rusuk.... tak terkata. Rasa cam mati hidup semula. Alhamdulillah 4 org ank semua normal wlpn ank 1st dn 2nd nyaris czer, dh masuk bilik operation pn tp cancel sbb kepala baby dh kluar kt pintu, baby tak mau kluar ikut 'tingkap' 😁. Dua org ni seharian dlm bilik labour tak kluar2 sbb tu nk kena czer, berat pn sama 3.5kg masing2. Adik dorang no.3 setghri jer kat labour room tp ada masalah baby stuck, besar sngt 4.1kg mana tak sangkut bahu 😂. Adik bongsu yg no.4 pn tak lama dlm labour room, yg ni saya amik ubat thn sakit sbb tk tahan sngat contraction tu... mamai jg lah, rasa sakit tu mcm dlm mimpi jer, hilang kesan ubat sakit yg amat, syukurlah baby tk sebesar abgnya.. 3kg shj. Apapn lps baby kluar jer... hilang segala sakit ☺️. Alhamdulillah.

Baca lagi

Sy melalui 2 pengalaman yang berbeza krn 1st daughter sy czer, 2nd daughter normal.. Memang beza.. Utk situasi bersalin czer, kesakitan akan dirasai selepas bersalin krn ada luka bhg bwh abdomen... 2 minggu sy xblh bgn sendiri tanpa sokongan family utk bangun.. Dan pergerakan sepanjang pantang tu memang kena btl2 slomo la... 😂 Dan proses nak aktif blk tu memang amik masa yg agak lama juga... Banding dgn bersalin normal, kesakitan hanya ketika menanti kelahiran(contraction time) time tu la saat yg sgt sakit.. Sesaatsakit tu mcm seharian lamanya.. Namun selepas bersalin tu syukurlah, semuanya kembali spt biasa dan sakit kurang.. Cuma dugaan menjaga bhg intim kita krn totally damaged 😂 jln kena slowly la utk mengelakkan jahitan tu putus.. Duudk kena berkepit selalu. Seperkara lg proses clean up darah nifas tu... Hygiene yang kena btl2 jaga la.. Tapi bersalin normal painless kecuali masa contraction sahaja..

Baca lagi

Contraction bole tahan lagi. Wpun rasa nak buang kejap pinggang letak tepi. Sakit dijahit tu yg x leh bawa bincang

Dua² puteri SEBELOM ni induce...so sakitnye mmng Tak terkata😭😭😭 Yg ke-3 ni Pon da overdue..3hb kne masok wad utk induce buat sekian Kali...harap kuat💪

Rasa mcm kene cubit sekuat hati dr dlaam perut dkt area antara ari2 dan pusat.. Sakit gile org cubet sekuat hati dr dalam cmtu rasa dia masa contraction dtg hehe

VIP Member

tak tau nk bgtau mcm mn sakit nye..

Yg sy alami sakit blkg, pinggang punggung sume sakit bhgn blkg, x bole terlentang, sbb makin sakit, mampu mengiring utk tahan sakit. Haihhhh

masa 38 minggu.. Saya rasa skit perut pukul 4 pagi terjaga..sata sambung balik tdo.. bangun subuh nak p kerja rasa jgk sakit2..sekejap2 ja..makan nsi lemak sampai 2 bungkus la..bagitau mak kata sakit perut..nak p cek dekat bidan la..tapi bidan xdak kat rumah..so nk pergi hospital terus la..p hospital sampai dalam pkul 9..sepanjang perjalanan p hospital saya diam..xbanyak cakap..sbb sakit tu..sy rasa mcm senggugut..tapi dia mai sat2 ja..sbb sakit ni kita tak rasa nk marah pun..kalau rasa sakit gigi kita nk marah org kn..sampai hospital cek bukan dpat 4cm..masuk trus dlm labour room..dlm 1154 pgi sya selamat melahirkan anak sulung saya.. Alhamdulillah

Baca lagi

Tak tergambr skit contraction...mcm2 rse ade...