Sakit Bersalin Tu Macam Mana?

Mommies, jom share pengalaman masa nk bersalin tu. Ada tak yang boleh explain sakit macam mana? Selalunya orang tak reti nk explain. Haha. ?

62 Balas

Ok..igt lg besalin bulan 9 lepas anak no.4..suami baru balik keja pg..dia baru nak tdo.hakak rasa saket perot 5min saket terok.hilang..sakit 5min.hilang.dr kol8pg tahan.xboleh buat ape hakak golek2 atas katil je..naseb time ni anak2 masih tdo..sempat dwload cntraction timer.lps tu hakak tetdotejaga kol 9lebih sakir datang balik.akk guna app cntraction timer td.buat sampai kol10 lebih mmg application tu pun kata kena pergi hospital sekarang.menangis akk.bkn sbb sakit sbb nk kejot suami baru balik kerja.nk tgl ank2 kt mak(akk mmg xsuka menyusahkan org.lg2 mak).akk siap pack barang mndi kol11lebih baru kejot suami..time ni saket lg kuat..tp pinggang xsaket pun..5min sakit dtg,kuat saket ni.sampai menangis.sempat bncuh air milo+marjerin3sudu mnum.gerak g hospital nk dekat kol12lebih baru g hospital daftar.kol3 baru cek jln.da bukak 6cm..tp kne tgu sbb labourroom penuh.depa soh dok diam.tgu.kol4 masok labourroom.kol415 besalin.kol430 siap setel jait..😅😊

Sy dh rasa sakit bersalin.. Tp yg lucu nya bl air ketuban dh pecah, perut dn punggang xsakit.. Tp kn bl air ketuban pecah semua sakit..sy xsakit bl dh pecah air ketuban..tp yg terlampau sakit kat bawah pusat.. Kepala baby dh kat jalan,tp jaln still 3-4 cm je... Klo seblom pacah air ketuban mmg sakit pinggang dn perut, ' siap misi tanya awak ni sakit kat mne perut ke pinggang'? Sampai sakit xleh nk cover, ' sy jawab pinggang xsakit,perut pon xsakit, yg sakit nya kat bawah kat laluan nya itu je... Lpas tu misi tu ckp.. Biasa sakit kat perut dn pinggang, tp awak sakit kat bawah.. Sbb bl sakit nya xdatang sy boleh lelap, tp bl sakit nya dtg huh, xboleh tahan sampai nk cabut semua yg sy penggang, tp last2 sczer jg sbb jalan xbuka habis walopn dh duk dlm lr 9jam lebih.. Seblom tu dh nahan sakit kat ward hampir 20 jam.. Duk bilik opertion setengah jam sebelom sczer.. Senang cete 27 jam bertarung nyawa nk bersalin.. Tp bla kita baby hilang semua sakit..

4y ago

Ye it's true. Hilang semua sakit

Sy melalui 2 pengalaman yang berbeza krn 1st daughter sy czer, 2nd daughter normal.. Memang beza.. Utk situasi bersalin czer, kesakitan akan dirasai selepas bersalin krn ada luka bhg bwh abdomen... 2 minggu sy xblh bgn sendiri tanpa sokongan family utk bangun.. Dan pergerakan sepanjang pantang tu memang kena btl2 slomo la... 😂 Dan proses nak aktif blk tu memang amik masa yg agak lama juga... Banding dgn bersalin normal, kesakitan hanya ketika menanti kelahiran(contraction time) time tu la saat yg sgt sakit.. Sesaatsakit tu mcm seharian lamanya.. Namun selepas bersalin tu syukurlah, semuanya kembali spt biasa dan sakit kurang.. Cuma dugaan menjaga bhg intim kita krn totally damaged 😂 jln kena slowly la utk mengelakkan jahitan tu putus.. Duudk kena berkepit selalu. Seperkara lg proses clean up darah nifas tu... Hygiene yang kena btl2 jaga la.. Tapi bersalin normal painless kecuali masa contraction sahaja..

Pengalaman saya masa bersalin anak pertama tak lama sakitnya. Kontraksi jam 11 bersalin jam 12.25,maknanya sakit dlm 1 jam lebih la. Tapi sakitnya mengejut. Biasanya ada org rasa kontraksi sampai berhari2. Saya pula dlm masa sejam lebih tu la sakit yg teramat. Sampaikan masa saya rasa kontraksi skjp2 saya genggam tangan suami mcm nak patah jari2 suami. Tapi saya tak bising2 atau nangis masa rasa sakit. Saya tarik nafas dan hembus dgn tenang. Paling penting jgn panik. Sakit nak bersalin tu rasa mcm nak berak tpi sembelit. Pinggang dan perut mcm kena pijak2. Sakitnya Allah saja yg tahu. Saya fikir sakit nak bersalin sakit yg paling teruk saya rasa,tapi salah apa yg saya fikir. Rupanya sakit dijahit hidup2 tanpa bius lg menyakitkan sampai air mata saya keluar tanpa suara. Badan bergetar walaupun hanya 4 jahitan shj. Skrg saya pregnant kali kedua. Rasa takut bila ingat nak bersalin..

4y ago

Tak tahu la org lain rasa mcm mana. Tapi mcm tu la saya rasa masa nak bersalin anak pertama. Tak boleh lupa rasa sakitnya walaupun dah 5 tahun berlalu

Sakitnya rasa nk patah tulang2 rusuk.... tak terkata. Rasa cam mati hidup semula. Alhamdulillah 4 org ank semua normal wlpn ank 1st dn 2nd nyaris czer, dh masuk bilik operation pn tp cancel sbb kepala baby dh kluar kt pintu, baby tak mau kluar ikut 'tingkap' 😁. Dua org ni seharian dlm bilik labour tak kluar2 sbb tu nk kena czer, berat pn sama 3.5kg masing2. Adik dorang no.3 setghri jer kat labour room tp ada masalah baby stuck, besar sngt 4.1kg mana tak sangkut bahu 😂. Adik bongsu yg no.4 pn tak lama dlm labour room, yg ni saya amik ubat thn sakit sbb tk tahan sngat contraction tu... mamai jg lah, rasa sakit tu mcm dlm mimpi jer, hilang kesan ubat sakit yg amat, syukurlah baby tk sebesar abgnya.. 3kg shj. Apapn lps baby kluar jer... hilang segala sakit ☺️. Alhamdulillah.

masa 38 minggu.. Saya rasa skit perut pukul 4 pagi terjaga..sata sambung balik tdo.. bangun subuh nak p kerja rasa jgk sakit2..sekejap2 ja..makan nsi lemak sampai 2 bungkus la..bagitau mak kata sakit perut..nak p cek dekat bidan la..tapi bidan xdak kat rumah..so nk pergi hospital terus la..p hospital sampai dalam pkul 9..sepanjang perjalanan p hospital saya diam..xbanyak cakap..sbb sakit tu..sy rasa mcm senggugut..tapi dia mai sat2 ja..sbb sakit ni kita tak rasa nk marah pun..kalau rasa sakit gigi kita nk marah org kn..sampai hospital cek bukan dpat 4cm..masuk trus dlm labour room..dlm 1154 pgi sya selamat melahirkan anak sulung saya.. Alhamdulillah

Experience saya, terpaksa induce sbb air ketuban makin kurang. Menahan sakit contraction tu memang takboleh nak kata apa,memang sakit. Sampai takmampu nak berjalan. Alhamdulillah lepas menahan sakit contraction 11jam selepas masuk ubat induce kedua,saya selamat melahirkan baby boy secara normal tanpa gunting & takde koyak. Nasihat saya jangan minum air selusuh/zamzam/yasin. Biar contraction berlaku dengan sendiri tanpa air tu semua.

4y ago

Wahhh tips yg hebat... Terima kasih sis.. aduh bedebau lak rasa..

Bgi sye.. Time sye hari tuh.. Sakit yg tak boleh bawa bincang dah.. Start 10 malam.. Terasa nk berak.. P toilet dok lama pon tak berak2.. Dok atas katil pusing kiri kanan.. Berdiri berjalan.. Semua pakat tak kene🤣... Smpai dah tak terdaya.. Terduduk ats lantai tepi katil disbbkn tak mampu nk naik katil😅😅.. Nurse2 punya la kelam kabut angkat kat katil terus tolak LB.. Time tuh 6.30 pagi... Dah bukak 8cm.haha.. Teran2.. 6.58pagi keluar baby😅😅....

4y ago

Hehee Sama. Tp sy 10cm baru kena tolak LB. Punyalah laju depa tolak hahahaah

Huhu😭😭😭 rasa tu hanya Allah je yg tau.. tp bila baby keluar, rasa puassss sgttt. Rasa lega. Rasa bahagia dpt tengok face baby. Lagi terasa kalau nurse dah mulai jahit🤣 hmmm.. bila dia tarik benang tu.. sluuurrrrr... sluuurrrr... 😱 amboooiii, mcm jahit baju jee🤣 x dibagi tahan sakit😌 tp yg dijahit tu x berapa sakit, sakit lg kalau kontraksi. Konfirm x blh tido, x blh mkn, x blh nak duduk tenang. Asik menangis je😂

Sakitnya mmg teruk... Perut mengeras pastu rasa mcm sakit perut nak berak sepanjang Hari non stop... Dulu anak first Tak reti kawal nafas... Ku pegang palang katil hospital dua belah mcm nak tercabut palang tuu... Ank no 3 baru pandai.. kalau sakit setiap 5 min tuu dtg je, tarik nafas pastu hembus pelan2.... Mcm kurang la... Pastu dlm kepla otak jgn pk sakit tapi pk baby nak keluar smbil senyum .. mesti Tak heran da pasal sakit

4y ago

Alamak nk berak sepanjang Hari. 😂😂