Sakit Bersalin Tu Macam Mana?

Mommies, jom share pengalaman masa nk bersalin tu. Ada tak yang boleh explain sakit macam mana? Selalunya orang tak reti nk explain. Haha. ?

62 Balas

Sy melalui 2 pengalaman yang berbeza krn 1st daughter sy czer, 2nd daughter normal.. Memang beza.. Utk situasi bersalin czer, kesakitan akan dirasai selepas bersalin krn ada luka bhg bwh abdomen... 2 minggu sy xblh bgn sendiri tanpa sokongan family utk bangun.. Dan pergerakan sepanjang pantang tu memang kena btl2 slomo la... 😂 Dan proses nak aktif blk tu memang amik masa yg agak lama juga... Banding dgn bersalin normal, kesakitan hanya ketika menanti kelahiran(contraction time) time tu la saat yg sgt sakit.. Sesaatsakit tu mcm seharian lamanya.. Namun selepas bersalin tu syukurlah, semuanya kembali spt biasa dan sakit kurang.. Cuma dugaan menjaga bhg intim kita krn totally damaged 😂 jln kena slowly la utk mengelakkan jahitan tu putus.. Duudk kena berkepit selalu. Seperkara lg proses clean up darah nifas tu... Hygiene yang kena btl2 jaga la.. Tapi bersalin normal painless kecuali masa contraction sahaja..