Sakit Bersalin Tu Macam Mana?

Mommies, jom share pengalaman masa nk bersalin tu. Ada tak yang boleh explain sakit macam mana? Selalunya orang tak reti nk explain. Haha. ?

62 Balas

Sakit masa contraction, macam senggugut tapi lebih teruk. Pinggang dan punggung mcm kena pulas dan direntap dgn kuat dan kerap. 2 kali pengalaman bersalin normal, alhamdulillah tempoh contraction kedua2nya tak lama. Sakit tu automatik hilang bila baby dah ada dlm pangkuan 😊 Yg ke3 czer tak berpeluang rasa sakit contraction.Dan 10minggu lagi due utk yg ke4..semoga Allah permudahkan urusan bersalin nanti😅

Sakit yg serba serbi rasa tak kena, nak tidur tak boleh, nak jalan pun tak mampu, masa saya bersalin anak kedua April tahun ni, sakit yg teramat sgt, ada nurse yg baik hati minta saya mengiring ke sebelah kiri sambil tu nurse tu urutkan belakang badan saya hilang la juga sakit2 tu tapi sekejap aje then dia datang balik. Apapun bykkan berdoa pada Allah swt ye☺️

Sakit macam senggugut yang teruk. Mengiring kiri pun still lagi sama sakitnya.. Sakit setiap 5 minit datang. Rasa macam nak berak tapi sembelit. Macam tulah. Bila dah hujung2 tu sakit tu makin kerap datang, rasa nak meneran cepat2. Haha. Dah tak tahan sangat, siap cakap kat nurse, saya rasa nak teran dah ni. Nurse cek jalan, then nurse cakap dah boleh teran😂

4y ago

Sama...sy pun sakit mcm sngugut yang teruk..tp slpas induce..hehe..sakit yang amat..mntak pain killer..tp Alhamdulillah msa meneran senang keluar..

Masa contraction dkat2 anak nk kluar sgt dh tu... mmg sakit sgt2... nyawa di hjung2... pengorbanan seorg ibu subhanallah😭 mcm mna mak kita lahirkan kita.. itu lah yg kita akan rasa... tapi bila anak kluar jaaa masya Allah.. sgala kesakitan yg teramat tu terus hilang... hebatnya Allah.. always positive ye.. smua akan mudah dan selamat muuahh😘

sakit contraction sgt sakit..tak mampu nk digambarkan..anak keluar pun rasa mcm alhamdulillah akhirnya keluar jgk lps 3 malam bertarung nyawa dkt ward thn sakit contraction sampai xboleh tdo.. masa baby keluar tu tak sakit lgsung dh sbb contraction jauh lg sakit..pastu bila dh beranak hidup2 rasa kena jahit 😬

Tak ada perkataan yg boleh gambarkan sakitnya tu, sbb tu semua explaination berbeza😂 cuba tanya asben/org sebelah atau sapa2 yg tangan nya kita genggam masa sakit..drg taulah sikit2 tempias sakit tu😂 ataupun kalau handrails katil tu boleh sembang pun dia taknak jadi handrails katil😂😂

4y ago

Hahahah. Part handrails tu mmgla. Rasa nak gegor katil bile contraction dtg. 😅😅

Sakit pinggang,sakit perut memulas-mulas..memang susah nak nak bg tau detail sakit cam mana..tp sakit yg amat2 kuat la..bila fikirkan memang takut nak lalui nya sekali lg hu..hu..tp insyaallah..walaupun sakit..tetap dpt bertahan utk lahirkan anak tersayang..sabar..n doa byk2..moga dipermudahkan..

Ya mami2 sini....... Sakit yg mcm x dpt di kata kan, mcm mana rasa kesakitan itu... Tapi semasa sakit perut sis, apa yg terlintas di pikiran akak, ialah mirip siapa baby kita dan rasa x sbr nak tengok,mesti comel ☺️☺️☺️dan semua rasa sakit tu hilang... 🙏🙏🙏😍😍😊

3.3 time tu mmg cek up .tiba ii baby tkgerak apalgi gelabah ceq .terus naik amblus masuk labour room. Pecahkn air ketubar .sakit ya amat .cek dh buka 6cm teran punya teran keluaq lah cahaya Mata bernama naura nafeesa .sakit dia tktau nk kata hahaha .nywaa hujg tnduk

Saya dua2 czer...1st czer sebelom waktu...jd lepas tu perut laa sakit...rasa mcm nak jatuh bawah...2nd czer ketuban dh pecah...tp jalan xde...masa tu cukup mencabar...dgn contraction...dgn tiub kencing...mmg xthan..rasa nak mati je...🤣