darah atau syurga

Hi mommies.. di hari jumaat yg mulia ni, sye nk meluahkan perasaan.. sye masih ada mak, ayah suda meninggal.. mak sye nih perangai dia lain mcm ckit, xthu lah faktor umur or what.. smpai suami pun meluat.. tahun nih sye xberaya dgn mak, sbb bru merasa pkai kereta, so suami decided blek kmpg suami kt perak.. i ok je.. coz sbelum ni duk ngn mak, so 3tahun mmg beraya ngn dia, suami pun xblek kmpg.. rituh sye jmpe abg, kak ipar cerita pgi Raya, mak ckp dpan adk beradik yg sye nih xde duit mnyak nk dtg umah dia, sbb tuh sye xberaya ngn dia.. knape dia nk doakan Kami susah?? Sye xpnah bg alasan cmtuh pun pd dia.. time puasa dtg umah sye dah bgthu yg sye beraya kmpg suami tahun nih.. ktorg duk sndri pun ada sbb.. mak n arwah ayah tiap2 hari brgaduh nk ktorg n ank2 pndah dri ctuh, pdahal suami bru dpt krje, sbelum nih suami diploma di UTM KL.. sye n ank2 di jb.. arwah ayah jd benci ngn sye pun sbb mak ckp mcm2 pd dia.. dia cuma dgr n terus amek.. smpai arwah meninggal dia masih aggp sye musuh.. skrg sye cuma contact ngn abg je.. adk2 smue mnjauh dgn sye.. isu nye, sorg adk duk ngn sye tp dia kerap isap shisha dlm umah.. jd sye bg dia pilihan sme ada benti atau pndah.. fiy, ank sye yg sulung ada athsma.. mtk mak tlong ckp pd adk, tiba dia blek kemas brg smue n blah cmtuh je, tq pun xde.. lg nk ckp mtk maaf.. selama dia duk ngn sye, 4tahun sye xpnah mtk dia bayar ape yg dia mkn, bil pun kdg suka hati dia nk bayar ke x.. lpas adk keluar mak wsap sye ckp wt kputusan bncg dlu, jgn pntgkan dri.. dia kta sye nih cari adk2 bila perlu she.. sye xpham mksud dia.. sdgkan adk2 yg kerap pnjam kami kereta, motor, pnjam duit trmasuk mak skali.. bila suami thu mak ckp cmtuh, dia kta pd sye mulai skrg jgn layan lg family awk, wt senyap je.. makin dilayan mkin melampau.. dia xbole terima mak n adk2 sye wt cmtuh pd sye.. dia pelik knape smpai nk brmusuh n putus sdare.. ???

36 Balas

Sy faham perasaan bercampur baur bila mengenang ibu & keluarga sendiri bersikap sedemikian. Ujian setiap insan berbeza. Sy sendiri terpaksa meletakkan darjat Ibu paling teratas sbb agama kita sgt memberatkan betapa tingginya darjat bergelar Ibu. Harap sy & Sis dpt bersabar dgn ibu supaya mudahan anak2 kita kelak begitu juga terhadap kita. Hormat & tunduk pada ibu kita selagi tidak menyimpang dari ajaran agama. Kita bantu setakat mana yg kita mampu & peruntukkan waktu ziarah ibu selagi masih ada di dunia waimah Ibu benci kita sekalipun kita tetap tunaikan tggjawab kita sbg anak. Sekarang fokus kita yg dah berkahwin mmg tertumpu pada suami & anak2. Jadi berbahagialah & taat pada suami. Sy cuma kenangkan ibu telah membawa sy selama 9 bulan & menanggung kesakitan melahirkan sy. Apalah sgt jika kita terasa dgn perbuatan ibu kita jika nak dibandingkan dgn rasa berdosa bila seorang ibu sakit hati/menangis sbb membelakangi dia. Yg sy bimbang amat mudah kita sbg anak digelar anak derhaka. Apapun jua, sy cadangkan supaya selalu mohon maaf pada ibu bapa walaupun kita sendiri tak tahu dimana silapnya supaya hati kita lebih tenang meneruskan kelangsungan hidup. Mudahan dpt melembutkan hati yg keras. Harini kita telahpun menjadi contoh pada anak2 supaya mereka menjadi lebih baik. InsyaaAllah