darah atau syurga

Hi mommies.. di hari jumaat yg mulia ni, sye nk meluahkan perasaan.. sye masih ada mak, ayah suda meninggal.. mak sye nih perangai dia lain mcm ckit, xthu lah faktor umur or what.. smpai suami pun meluat.. tahun nih sye xberaya dgn mak, sbb bru merasa pkai kereta, so suami decided blek kmpg suami kt perak.. i ok je.. coz sbelum ni duk ngn mak, so 3tahun mmg beraya ngn dia, suami pun xblek kmpg.. rituh sye jmpe abg, kak ipar cerita pgi Raya, mak ckp dpan adk beradik yg sye nih xde duit mnyak nk dtg umah dia, sbb tuh sye xberaya ngn dia.. knape dia nk doakan Kami susah?? Sye xpnah bg alasan cmtuh pun pd dia.. time puasa dtg umah sye dah bgthu yg sye beraya kmpg suami tahun nih.. ktorg duk sndri pun ada sbb.. mak n arwah ayah tiap2 hari brgaduh nk ktorg n ank2 pndah dri ctuh, pdahal suami bru dpt krje, sbelum nih suami diploma di UTM KL.. sye n ank2 di jb.. arwah ayah jd benci ngn sye pun sbb mak ckp mcm2 pd dia.. dia cuma dgr n terus amek.. smpai arwah meninggal dia masih aggp sye musuh.. skrg sye cuma contact ngn abg je.. adk2 smue mnjauh dgn sye.. isu nye, sorg adk duk ngn sye tp dia kerap isap shisha dlm umah.. jd sye bg dia pilihan sme ada benti atau pndah.. fiy, ank sye yg sulung ada athsma.. mtk mak tlong ckp pd adk, tiba dia blek kemas brg smue n blah cmtuh je, tq pun xde.. lg nk ckp mtk maaf.. selama dia duk ngn sye, 4tahun sye xpnah mtk dia bayar ape yg dia mkn, bil pun kdg suka hati dia nk bayar ke x.. lpas adk keluar mak wsap sye ckp wt kputusan bncg dlu, jgn pntgkan dri.. dia kta sye nih cari adk2 bila perlu she.. sye xpham mksud dia.. sdgkan adk2 yg kerap pnjam kami kereta, motor, pnjam duit trmasuk mak skali.. bila suami thu mak ckp cmtuh, dia kta pd sye mulai skrg jgn layan lg family awk, wt senyap je.. makin dilayan mkin melampau.. dia xbole terima mak n adk2 sye wt cmtuh pd sye.. dia pelik knape smpai nk brmusuh n putus sdare.. ???

36 Balas

Mama mentua sy lg la .. bulan2 ja mesti call mintak duit padahal kami pun tida kecukupan .. lepastu mulai la dia mngadu ngan bapa mentua sy smpai bapa mentua sy yg ckp bukan2 dngn suami sy .. mama mentua sy pandai bermuka2 d depan lain d blkang lain lg .. dia kata adik2 laki syg lg penting dri pda sy dan anak sy .. kdg2 skit hati jga dngn drama yg dia buat setiap hujung bulan untuk ambil duit suami sy

Sabar la sis, buat masa ni mmg betul apa yg suami sis ckp.. Tkpe lgpun syurga sis bwh tapak kaki suami.. Pasal mak, nak ambik tahu boleh je.. Kalau dyorang menjauh, biarkan dulu.. Mgkin skrg dyorang tgh senang.. Nnti dyorang susah mgkin dyorang yg akn cari sis.. Kalau bab keluarga ni mmg sedih kan? Hmm mgkin sy tak de kat tmpat sis.. Tapi sy boleh rasa bila dipinggirkan keluarga 😢

Allahh. Rumit ni. Sekarang ni yang paling penting u kena ikut cakap suami selagi apa yang dia cakap tak menyalahi tuntutan agama. Tapi hal mak and family tu jangan lah sampai bermusuh. Kalau boleh still maniskan muka, bantu lah mana yang mampu. Walaupun keluarga sendiri dah macam pulaukan kita. Doa banyak banyak mintak dorang terbuka hati untuk faham.

5y ago

Buruk baik ttp mak kita tak dia xad kita

Sabar ye sis doa bnyk2 moga mk sis berubah.. Cekalkn aty ye sis.. Ujian dngn kluarga.. Saya pon ade ujian ngn adik brdik, bkn dngn mk ayahla.. X boleh buat ape.. Kne redho je... Dlm doa tu kite mintak allah asbab ujian dngn kluarga ni jadikn ia penghapus dosa2 kite yg lalu n ditinggikn darjat kite😊

5y ago

Insyaallah.. ☺️☺️💖

kes sa pla lain..pakcik blh bpa n makcik blh mama yg cm tk puas hti sama kmi 1 family..pada awalnya pakcik sy saja tu sa perasan lin mcm dgn kmi..lps bpa sa mngal ketara sda makcik sa berperangai..nth pa lh drg tda suka dgn kmi ni padahal kmi ni lbh susa banding dgn drg..huhu mnyedihkn

Sis senang jee sis buat haluan sendiri ... dgr ckp suami sbb syurga kita skg dgn suami , nak hidup semati pun dgn suami ... makin sis layan makin sis sendiri sakit hati ... kadang kita kena jaga hati sendiri kena jadi yang penting kan diri sendiri untuk kebaikan

5y ago

Tulah sis.. sye smpai segan ngn suami.. knape family sye xcm org lain.. nseb suami jenis xmemanjang2.. dia soh sye jgn stress, jgn pk psal dorg.. 😔😔

Sedih nya.. Sama la sis sa pn mnglami tu smua, tpi bkn mma sa la y ska crta bruk psl sa, tpi bpa sa. .gara2 bpa sa jg la kmi adk brdik bjauh smpai kmi d bnci, tpi mma sa tk ikt bnci sa la..

Bykkan mengadu dgn Allah tahjud... Doakan mak alfatihah utknya setiap kali lepas solat.. Sbgai isteri kita wajib dgr nasihat suami..sy doakan yg baik2 utk sis & family..

5y ago

Tq sis.. sye pun trsentak mak sggup ckp sye cmtuh.. tp sye sedar, cmne pun sye kne dgr ckp suami.. tq ats nasihat.. 💖💖

Sis, i faham, memang ada keluarga buat kita macam tu. Sis kena kuat ya, lepas tu teruskan je hidup dgn suami, happy dengan anak anak, jangan fikirkan sgt dah

5y ago

Tqsm sis.. 💖💖🤗

Huhu sedih nya , tak nak nak bagi pendapat apa.. Yg penting banyakkan bersabar & berdoa minta dilapangkan hati mak & adik brdik sis.