Vaginal Insert

Hi mommies. Ada siapa2 pernah pakai ubat ni? Nak tanya lepas pakai kena cuci kaa bahagian dalam tu? Sy dah 2 kali pakai time malam. pagi esk nak mandi takda ap2. Tp lepas mandi tu dah tukar underwear semua lepas beberapa jam benda ni keluar sendiri. Penuh kat panties. Hari tu doc takda ckap pulak kena cuci pagi esok nya

Vaginal Insert
15 Balas

Jangan cuci dalam faraj!! Tak boleh!! Cuci tu maksudnya cuci luar sahaja. Biar bersih, biar kering, baru pakai panties. Doktor bodoh / nurse bodoh je yang suruh cuci dalam faraj. Bila kita cuci dalam faraj (guna air paip atau sabun) air dan sabun itu akan mengubah pH dalam faraj yang menyebabkan bakteria mati. Faraj perlukan bakteria untuk makan kulat2 jahat dan bakteria jahat! Kalau nak selamat, nak sihat, nak baik cepat, elakkan basuhan dalam faraj. Memadai basuh bersih di luar faraj dan lap kering dengan tisu lembut. Barulah pakai panties. Tukar panties kerap. Janganlah dah ada keputihan tu, masih pakai panties yang sama seharian. Bawa panties 3 helai atau 2 helai dalam handbag. Tukar bila dah kotor. Nak sihat kena rajin. Kalau kulit sesuai pakai panty liner, beli dan tukar bila kotor atau setiap 3 jam. Nak sihat kena rajin.

3y ago

doc tak suggest pkai pantyliner. spender sehari mmg 3-4 kali tukar. kalau keputihan bnyk lagi kerap tukar. btw thank you sis😘

Sya pernah guna ni sebab keputihan serta bau yg teruk semasa preggy trimester pertama. Cara guna, cuci kemaluan dan faraj dengan air bersih, keringkan kemaluan dengan tisu atau kain yang bersih. Ambil ubat dan masukkan kedalam faraj sedalam yang boleh sehingga rasa selesa dan yakin ubat betul2 berada jauh di dalam faraj, pastikan jari2 bersih sebelum masukkan ubat. Sebaik2nya guna ubat sebelum waktu tidur dan tidak melakukan seks. Keesokan paginya, sedikit demi sedikit cairan putih drpd ubat akan mengalir keluar, ini normal cuma cuci dan keringkan pada luaran kemaluan dan gunakan pantyliner. Alhdulillah ubat ni berkesan pada sya selama 2minggu.

2y ago

berapa kali masukkan ubat tu dalam masa dua minggu? atau dapat 1 kali je?

saya pernah pakai masa warded sebab ada jankitan candida ni . dr bagi untuk selut dlm sebelum tidur dan jgn kencing dah lepas tu . esok bangun tidur tgk pad penuh dengan keputihan yang berketul2 . kalau kluar balik ubat tu maksudnya tak jadi sis . nnti try lagi skli . sbab saya pnya terus kluar bnyk keputihan . lepas esok dah tu dah tkde dah keputihan .

3y ago

sy dah 3 kali pkai tp keputihan tu dah teruk sbb dah tukar kaler so kdg2 dtg balik

Saya pernah guna juga masa pregnant keputihan banyak. Jdi dr bagi ubat vaginal insert ni . Masukkan dalam dalam kedalam vagina. Esok dia akan keluar macam cecair putih pekat. . Nanti keputihan pun akan hilang. Tapi still akan dtg balik keputihan tu . . Dalam seminggu jugalah berkesan ubat ni pada saya utk kurangkan keputihan.

3y ago

hai cik maii. keputihan awk mcm saya. trimester 1 saya teruk jgk. warna hijau and byk. kalau cm 1 hari tu sy byk jalan ke buat aktiviti mesti dia keluar byk. saya penah pakai 1 kali ubat insert tu. tp keputihan tu smpai skrg ade. tp bau takde..

Lepas pakai terus tidur. Esk mmg kalau kencing ke, kalau jalan ke dia keluar sendiri. Kasar2 pasir tu ubat tu yg cair sbnrnya..keputihan akan kluar skali dgn benda tu. Xpe je, abaikan. Lama2 ok la tu.. Sy pernah pakai 2x.

3y ago

Hehe xpe je kalau sis pakai panties je..cuma tu la kan kena rajin tukar la pulak 😆

sy pena pkai 3x😅 sbb kputihan..now gbs positif😌 tp bila pkai ni make sure before sleep. dah pkai tu. jgn kncing2 lg. smpi esok pagi. then bgn pagi cuci mcm biase.

3y ago

tu yg sy tfikir sis. sbb sy tiap malam akan bngun kencing and ikut org sahur. tp sy tak puasa pun😅

Saya pakai ubat ni banyak kali. Biasalah ubat keluar balik esok harinya. Basuh saja, lepastu keringkan faraj dan pakai panties balik. Mudah saja

Saya baru je pakai ubat ni malam ni. Nak tanya,, tak boleh dah ke kencing lps pakai ni? Risau jugak sbb masa preggy ni kerap kencing 😅

1y ago

Boleh je kencing sis, tp jgn la dekat sgt ngn jarak awak pakai ubat ni. Takut nnti ubat tu keluar

Saya pun pakai nii sebab keputihan teruk sangat. Pakai waktu malam nak tidur, esok ptg macam tuu baru dia keluar balik ubat tuu

3y ago

sblum ni sy pkai dia tak kluar semula. yg hari tu pkai dia keluar tu yg confius tu😅

nk basuh bahagian luar sahaja...jgn masokkn jari dkt dalam...sbb boleh menambahkan lagi kuman dkt kita punya private part...

3y ago

baik. thank you sis😘