Vaginal Insert

Hi mommies. Ada siapa2 pernah pakai ubat ni? Nak tanya lepas pakai kena cuci kaa bahagian dalam tu? Sy dah 2 kali pakai time malam. pagi esk nak mandi takda ap2. Tp lepas mandi tu dah tukar underwear semua lepas beberapa jam benda ni keluar sendiri. Penuh kat panties. Hari tu doc takda ckap pulak kena cuci pagi esok nya

Vaginal Insert
15 Balas

Jangan cuci dalam faraj!! Tak boleh!! Cuci tu maksudnya cuci luar sahaja. Biar bersih, biar kering, baru pakai panties. Doktor bodoh / nurse bodoh je yang suruh cuci dalam faraj. Bila kita cuci dalam faraj (guna air paip atau sabun) air dan sabun itu akan mengubah pH dalam faraj yang menyebabkan bakteria mati. Faraj perlukan bakteria untuk makan kulat2 jahat dan bakteria jahat! Kalau nak selamat, nak sihat, nak baik cepat, elakkan basuhan dalam faraj. Memadai basuh bersih di luar faraj dan lap kering dengan tisu lembut. Barulah pakai panties. Tukar panties kerap. Janganlah dah ada keputihan tu, masih pakai panties yang sama seharian. Bawa panties 3 helai atau 2 helai dalam handbag. Tukar bila dah kotor. Nak sihat kena rajin. Kalau kulit sesuai pakai panty liner, beli dan tukar bila kotor atau setiap 3 jam. Nak sihat kena rajin.

3y ago

doc tak suggest pkai pantyliner. spender sehari mmg 3-4 kali tukar. kalau keputihan bnyk lagi kerap tukar. btw thank you sis😘