Keputihan pada trimester ke3

Hi. Nak tanya. Ada tak mummies yg kena keputihan pada trimester ke-3 dan pakai ubat insert tu ek? Takda apa2 ke pada kandungan?

5 Balas

kalau doctor yg bagi. inn shaa allah selamat. lagi pon baby kita duduk dlm air ketuban. selagi air ketuban awak tak pecah baby selamat je. saya slh sorang yg ada keputihan berwarna kuning pekat dan menyebabkan kegatalan. dan sy dh pakai ubat insert tu 6kali awak. 3 dr klinik yg sy checkup. dan lagi 3 dr alternatif klinik yg sy pergi. sbb yg 1st tu sy pakai xjd pape. gatal2 sy tu makin teruk dan sampai tahap sy xboleh tido. sy juga buat swab keputihan tu 2kali awak. 1st xdetect gbs. 2nd swab baru detect gbs+ & candida. ubat insert doctor bagi tu utk rawat candida saja. gbs+ masa bersalin nnt kena inform hospital.

klau rse gatal n keputihan selalu boleh letak yogurt asli dalam vagina. itu yg doktor sy syorkan. klau dh bnyk kali kena insert guna je yogurt asli dia kata sbb function dia sama utk neutralize kan balik ph dlm vagina n buang kuman. masukkn satu atau dua calit jari je jgn laa satu tub yogurt haha

Ada.. doc siap ambil sample masa admit hospital hari tu.. sy admit sbb cirit birit yg berterusan.. bila buat ctg ada sangkut sikit, dorg tanya sy ada sakit ke kat bawah tp sy ckp xda pun. So doc ambil sample hvs nk trace kalau ada gbs ke x.. mlm tu misi suruh insert ubat pessary tu

sya dh 4 kli insert ubat.. alhamdulillah kandungan sihat... keputihan je xhilang..lps insert ubat tu,okay dlm 2mnggu..pstu keputihan dtg balikk 🥹dh 2 kli amik sample , alhamdulillah okay je smua 😊

ia selamat ...dan doc bg tu tuk make sure keputihan tu tak memudaratkan baby ms kelahiran bby nnti..takut nnti blh dpt gbs....mg dpmudahkan segalanya .aamiin