Darah tinggi

Hi mommies.. ada petua tak macam mana nak turunkan tekanan darah tinggi? Saya jenis darah gemuruh jugak sebenarnya bila jumpa doktor/nurse.. Susah hati sebab asyik kena pergi klinik selang sehari check tekanan darah..

10 Balas

Sis sme dgn sy mse awal2 preggy...Tips yg nurse bg... Mse bru smpai tu suh rehat dlu... Duduk...tenangkan dri... Lapangkan fikiran...dan mse dorg ambik bacaan elakkan berckap...kdg mse dorg tye2 tu pon bacaan bp jd naik... Sy lepas ikot tips nurse bg...xde dah kena g buat eod selang2 hari tu...alhamdulillah...nurse pon mmg ckp sy jnis gemuruh jumpa.doc n nurse...dorg kdg2 mse ambik tu pndg tmpat lain...xnk kta tgok muka dorg tkot tggi bacaan😂😂😂

Sy baru2 dulu pn mcm ni..nurse ajr bsandar kt kerusi tarik nafas,relax,istigfar atau kita selawat tenangkn diri..Alhamdulillah la mnjdi bagi sy,stiap kali kne amik bacaan bp mmng sy buat mcm ni tenang kn diri..

kalau time kat rumah tekanan darah kita normal, tapi kat klinik tinggi.. please bagi tau nurse tu yg kita gemuruh.. 😂 nurse tu selalunya akan bagi kita rehat/tenang dahulu.. baru akan di cek semula..

sama la dgn sy sis.alhamdulillah br je hbs appoiment cek tekanan darah selang sehari tu.alhamdulillah normal je trkanan darah.ms mula2 buka buku pink tu je darah tinggi sikit sb nervous.

Masa check tekanan darah tu, amik.nafas kot hidung, lepas kot mulut. Sy kalau gi hospital mmg tinggi, 150/90, lepas tu nurse tu ajar cara bernafas camtu, terus turun normal.

Sama la kita.. Asal cek bp je, msti kena baring. Smpaikan nurse tnya kot ada mslh kewangan ke apa... Aduhai. Xtaw la cmne nk bg ok... Nk kata pening2, xde pulak. Rasa biasa je...

4y ago

Redha jela kena ulang alik p klinik... Selagi xbersalin. 😅

Sama lar.. Sy cek kt rumah biasa jek bwah pd 200..skali pg KK Naik 200 lbh.. Plek jgk Kdg tu.. Sbb sy ni jenis darah Rendah tp Bila pg KK jd tinggi..

Saye pn ade drah gemuruh..cara saye..saye akn tarik nafas dalam².. N tenangkan pkiran..insyaallah ok..😅😅

Huhuuuu ingt sy je mcmni... Cek kt rumah ok je.. G klinik je jd tggi.. Nurse ckp mmg ade je jnis gni.. G klinik tkanan jd tggi

Samala macam saya sis 😢