pantang org tua²

Hi mommies. Ada lagi ke yg percaya pada pantang dulu² kononnya masa mengandung kurangkan aktiviti menjahit, menyiang ikan, tgk muka² yg buruk.. takut kenan pada anak bila lahir nanti. Lahir ada sisik la, lahir x cukup sifat la, lahir muka buruk la ???

12 Balas

Kenan tu maybe betul jugak. Sy mase mengandung terkenan anak sepupu sy. Anak sy lahir ade iras2 die jugak. Ade lah dua tiga org ckp cmtu. Tp xlah 100% dlm 50% hehe. Cantik dan comey je sis. Alhamdulillah. Anak kdua sy minat menjahit dan berkebun ade dngar2 jugak pantang org2 kata jgn menjahit nnti uri lekat. Nauzubillah. Smoga dijauhkan. Maybe diri kite sndiri kene jgn percaya baru xjadi. Betul org kata smua tu syirik. Yg lain sy xpasti. Baca yg baik2 dngar yg baik2. InsyaAllah smuanya baik2.

Sebenarnya pantang2 org tua dulu tu hanya untuk beri ibu2 mengandung ni berehat dari melakukan kerja2 berat. Dia cakap lah nanti baby itu ini.. tapi sebenarnya niat dia nak awk berehat dan banyak tenangkan diri.. Takut2 bila awk buat kerja tetiba emosi xstabil smpai nanti awk meroyan.. baby jadi mangsa.. tu kadang berlaku keguguran.. Org tua2 dulu jaga ibu2 mengandung ni..

Mengarut je..mintak jauh semua tu.mcm akak ank dah 3..nak masak kena lah siang ikan sotong udang ketam bagai..saper nak buat klu bukan kita🤣..insha Allah jgn pikir yg bukan2 mintak anak kita sempurna doa byk2 😊

Kebergantungan tu pd Allah😊 yg pelik2 xyah percaya la. sy lalu khidupan normal, hari2 msuk dapo siang itu ini😅 lelagi #stayhome. x masak suami xmakan🤣

Sy pun pernah kena tegur begitu, tapi sy tidak ikut sgt sbb lbh tngo info kena bagi oleh dr.amalina n dr.imelda balchin..smuanya brjalan lncar..syukur..

Siang ikan ke..apa ka...xda kaitan pun dgn bby dlm prut tu...cuma tuhan ja yg tentukan semua

.. it's just a myths but i believe some of them.. 😁

Syirik jika percaya selain drp Allah swt.

4y ago

Kebetulan tu Allah nk uji kita percaya ujian dariNYA atau terus terpesong dgn bisikan syaitan..

Tak percaya kalau yang pelik sangat macam ni 🤣

Mitos smua tu..hew3