pantang larang org2 tua?

Ape pantang larang org2 tua yg mommy2 semua tahu ye.. time2 kita mengandung nie .. sy ni x tahu sgt pantang larang org tua.. boleh kongsi x ? N blh ke kita percaya pantang2 lama nie..

7 Balas

percaya biar pada logik akal. ada setengah pantang sampai tak boleh mandi selama 44hari, tak leh makan itu ini,telur tak boleh makan la, mcm saya pantang sendiri, makan apa yg saya rasa berkhasiat pada saya dan baby, minum banyak air sbb badan kita memang perlukan air yg banyak untuk kekal hydrate,telur boleh saja makan takde masalah . cuma halia saja saya elak time pantang dan mandi semua mcm biasa .

Ade yg blh dgr dan ade yg xblh.. mcm sy klu ngamdong.. sy ikt je la.. mse mengamdong jgn lilit towel kt leher.. nnti tli pusat ank terbelit.. sy xbt.. jgn la tgn dok gatal2 g koyak daun ke.. mulot main lepas ke ape.. jgn mnjahit bg tutup lubg.. tue pn sy xbt.. tp ats individu la sis.. klu rse bnda tue ngarot... xpyh ikt.. sbb zmn skng xsmua nk dgr pntg lrg org tua2..

klw mndi basuh rambut jgn biarkn die basah,hairdryer trus...towel kt kepala jgn lilit kt leher nt tali pusat ank pn terlilit kt leher... tdo pki stokin jgn bg angin masuk.. klw sapu minyk kt perut tu sapu atas ke bwah jgn memusing nt takut bayi beralih...yg ni mmg sy trutkn...sb pntng larang ni mmg sy ikutkn...

Mak pesan jgn stress and nangis nnti bb lahir kuat nangis, be happy and ketawa bnyk😂. Time pregnant sy ketawa ja.. Now baby kuat sgt ketawa smpai sy cek dgn doc, normal ka😅😅

Masa mengandung orang-orang tua kata jangan minum ais nanti anak yang dikandung besar..

2y ago

sama la , sy anak first hari2 gigit ais , tapi anak keluar 2.92kg masa lahir dekat anak pertama tu umur sy 17tahun..

saya pon tak berapa amik tahu pantang larang orangtua, ade yg tak masuk akal

Saya tak tahu sangat pantang larang orang tua2 masa pregnant.