Saya 12minggu skrg,alahan sy sgt truk nasi ssh nak msuk,masa mkn tu pun ble muntah.cmna nak mkn ni.

Mcmna nak elak dr alahan teruk ni..

29 Balas

kalau nak makan nasi. makan dalam kuantiti yang sikit sis. tapi kerap makan. saya pun dulu alahan teruk juga. padahal perut lapar sangat tapi nak makan je muntah. yang penting jangan lambat makan. contoh dah bangun pagi tu terus makan je. sebab kalau lambat makan memang kerap muntah dan kalau makan sampai kenyang pun akan muntah.

ya Allah teringat msa saya first trimester dulu. apa pon xleh mkn..mkn semua muntah😊. yg boleh mkn hnyalah maggi kari. yg x sihat tu lah yg boleh mkn😂. dan semua benda yg bercheese2 saya boleh mkn apolah😂. mengada betoi. masuk trimester kedua dah ok 😊. nsik semua dah selera mkn smpai berat naik 75 kg.😥

1y ago

sama la sis saya pun gitu juga tp saya lagi teruk makanan apa pun x lalu, sebab perut sakit jd makan apa pun x lalu, lepas alahan hilang saya makan lagi kuat 😂😂 sama la kita 75kg skrg 37week 😊😊

puan try n error cara utk hilgkan alahan. boleh try ubat tahan muntah, mkn yg masam², mkn buah, kunyah gula getah. tapi kalau tak ada cara juga, puan kena terima dan tetap usahakan utk isi perut. waktu sy dulu, memg tak ada cara, terpaksa terima dan usaha utk makan minum sampai trimester dua baru okay

Try jgn mkn makanan yg bau kuat mcm mkanan bergoreng.. awal2 ni try mkn mcm roti, oat, buah2.. bykkn minum susu n air kosong.. jgn isau nt makin lame slera tu akan dtg.. mcm sy hrtu mmg xleh tgk nasi langsung.. then ttbe je mengidam nk mkn nasi.. just make sure jgn berlapar..

Saya awal2 pregnant pun macam tu jugak . Husb belikan buah . Nasi tu gantikan dengan buah . Memang nasi takboleh telan langsung , automatic terus ke toilet 🤣 Kalau makan nasi pun sikit je boleh masuk itupun air kena air yg masam2 , untuk lawan rasa nak muntah tu 😅

ank 1st sy pn alahan teruk.cube sis mkn kuah tomyam ke,sup yg ada rase masam + bihun/nasi lembut.mkn kuantiti cket tp kerap.Oren sunkist pn elok jgk.sllnye masam2 dpt kurangkn rasa alahan.pk positif sis,kuat utk sis & ank comel dlm kandungan 😘

awl2 sy alahan teruk la jgak . asyik muntah je bila mkn .. sy just mkn apa yg sy nak mkn je .. wlaupun skit mkn tp kerap . asalkn mkn . awl2 sy mkn asam klau nk muntah . alhamdulillah skrg dh ok ..

Kena cuba apa yg blh sis sbb setiap org xsama.. yg penting kena jaga hidrasi badan bg cukup.. klau teruk sgt, klinik/hospital akan bg drip.. veloxcin pun kdg2 membantu utk sstgh org..

Sy alahan sampai 6 bulan... memang tak boleh buat apa... makan muntah plastik memang tak boleh jauh 😁 tapi tetap kena makan untuk kita & baby even lepas makan tu muntah.

puan cuba cari makanan yg boleh legakan alahan puan.. sy dulu kunyah chewing gum banyak2 baru lega.. Alhamdulillah masuk 2nd trimester hilang alahan..