Saya 12minggu skrg,alahan sy sgt truk nasi ssh nak msuk,masa mkn tu pun ble muntah.cmna nak mkn ni.

Mcmna nak elak dr alahan teruk ni..

29 Balas

sama macam saya , 12minggu rasa xberapa boleh nak makan nasik , x lalu tapi saya tahu puncanya so saya akan makan spageti dengan banyakkan protein , letak meatballs, isi daging , letak lada benggala , dan cendawan sangat bagus sebab ada vit D bagus untuk imun badan. so saya akan lalu nak makan nasi lemak bungkus daun pisang je kalau nasik pun lalu makan sikit je xlalu nak makan byk , punca saya muntah ialah sebab amik ubat multivitamin so saya stop dan amik sayur2 sebagai ganti. Nasik saya xmakan dan saya elakkan jugak roti2 , kalau boleh makan buah epal merah tu sgt bagus utk elak gdm in shaa Allah pagi2 kena ambik dan buat kenyang lama alhamdulillah , kalau x kenyang saya akan bancuh horlicks tapi x selalu sebab saya xnak ada gula so kadang2 je kalau terdesak sgt baru ambil horlicks , ada kwn saya selamat melahirkan even x amik acid folic dia pun x ambil sebab asyik muntah. saya lalu makan burger prosperity tu je 😂 sebab burger biasa saya xboleh makan sos cili dan mayo sebab sy ada sejarah gugur so saya elakkan even saya teringin sy makan sikit je tapi mayo tu memg sy x berani amik langsung saya gantikan dgn sos cheese bukan thousand island ye tp sos nacho cheese tu

cuba try benda lain. contoh mkn bihun ke koetiaw atau mee. tk kisah sup ke goreng. mkan buahan, oren epal dll.. asalkn makan. tk pun try mkn roti kuih biskut. mkn kuantiti sikit² byk kali. ubat jgn lupa mkn . sy dlu pun truk alah. dri pg tk mkn apa, tghri cuba mkn kuih segigit tp tk blh masuk trus muntah. mkn ubat pun muntah. sehari mkn nasi sekali tu pun skit je pastu muntah balik😅 smpai rsa buat apa mkn klau muntah balik.. mknn tu kluar balik.smpai sy muntah hijau(dlm perut dh tkdk apa nak muntah) sis sediakan asam ko klau rsa nk muntah trus ggit skit. . satu lg kena paksa diri mkn jgk. jgn dh muntah pstu dh tnk mkn trus. pkir ank dlm kandungan. cuba mcm2 mknan. tgok mna yg kena dgn tekak. kena paksa jgk mkn. ksian kt ank.. air kosong penting minum byk2.. sis kena sabar . nanti alahan tu akan hilang bila masuk 2trimester ..

1y ago

sama la.. sampai sekrang tgok makanan xde selera.. saya baru 8 minggu.. semoga cepat la alahan ini berakhir..

saya dulu alahan teruk mmg tak boleh buat apa , tapi saya tetap Cuba ikut nasihat pakar pemakanan, minum air kosong letak 1 slice lemon supaya badan Segar and baiki balik immune system , lepastu mkn sebiji kurma sikit2 jer supaya dpt bekalkan tenaga , lebihkan mkn buah Segar seperti jambu Batu , dragon fruit,kiwi ,mangga Manis , elakkan minum fresh jus Beli kedai yg blend buah sbb tak elok, kalau nk minum jugak Beli yg dlm kotak jer yg kecik2 bnyak flavour. Cuba kurangkan mkn biskut , mkn mknan bergandum lagi better, buat lempeng ke kuih ke. lebih Kan mknan bersup drp mkn goreng berminyak , Lau boleh stop dulu minum air Milo ,tea, kopi , Susu kalau nk minum jarakkan 2jam after mkn or before mkn .

pengalaman sy pregnant anak kedua,masa 1st trimester mmg sama mcm situasi yg sis alami.Cium bau ikan,muntah.Makan tghari pun muntah.Kadang makan sesuap dua dah muntah.lepas muntah selera mkn hilang terus.benda masam mcm buah selera pula makan😅sampai satu tahap badan chubby sebelum nie auto kurus.Berat dari 54kg turun ke 50kg.Kalau pendapat sy,sis boleh try makan mee mcm mihun,kuetiau,pau,oat,dll.Jangan biar perut kosong Tapi semua nie sementara sis sbb mcm sy masuk 2nd&3rd trimester..tu diaa..bermula laaa episod selera makan membuak²😂dari 50kg ke 55kg😩dah try kawal tapi hurmmm.baby lahir 2.8kg.baby boy sedangkan kakak dia lahir dulu 2.4kg saja..hehe..

memang tk boleh buat apa sis, saya pun masa 8week teruk kena sampai keluar muntah kuning, jgn kan masuk makanan, minum pun keluar balik, buat masa ni sis elakan jenis makanan yg berminyak ya dan berangin, saya masa alahan mampu makan creaker oat buah apple dan pisang saja, lepas tu sis p klinik minta ubat tahan muntah ya.. masa saya alahan muntah tu rasa siksa sgt mata sampai berair hidung berair perut sakit, tp Alhamdulillah masuk 12week alahan dah bekurang skrg saya dah 37week..tiap kita rasa sakit alahan tu imbalan nya pahala, sabar dan semangat ya sis

mkn benda lain sis...yg ikut tekak sis....sya alahan teruk jugak...minum milo(bancuh sndiri) muntah,air masak muntah,mkn apa lagi kan....msa tu tekak nk mkn pizza...bygkan hari² order dominos+milo kedai🤣🤣...smpai suami cakap+usap perut tokey balak pun boleh botak dik...klau alahan umi smpai gini🤣🤣.... suami hntar sya balik rumah mak..sbb xada yg jaga masa tinggal berdua...balik rumah mak...alahan sya okey sikit....cuma morning sickness ja...mkn minum dah okey... sebenarnya kan.....sya alah suami🤣🤣🤣.....vc tngok muka dia...nk muntah🤣🤣🤣

sama mcm saya.. wlaupun sy dah 20 minggu.. alahan sy msih truk.. sy msih x boleh mkn nasi.. gastrik truk tu mmg x lari.. kadang smpai nk pitam.. jadi untuk penyelesaian..sy akan mkn lauk shaja.. kadang mkn buah yg bnyak air untuk kenyang.. ubat hosp untuk tahan muntah mmg x pnh tinggal.. jadi kita ibu ibu ni kne lah brthan huhuhuhuhuhu lagi satu.. bnda ni kne bagi tahu doc msa checkup.. mcm sy.. stiap bln msuk hosp sbb alahan truk 😅 kat hosp doc mmg akan makesure kita kne msuk ubat smpai alahan bekurang. ubat kat wad hosp mmg sgt kuat..

saya dh alami anak first dulu . sampai 6 bulan x boleh telan sebiji nasi pun . sy makan apa yg sy boleh telan je contohnya mcm mee bihun kueytiaw setiap hari . tambahkan lauk bg cukup zat protien . mcm sy tambah udang , sotong , daging atau telur and sayur itu je yg boleh . sbb ayam and nasi mmg x boleh telan langsung . alahan teruk mcm mana pun awak ttp kene makan tau jgn ikotkan sgt kesian bby nnt mcm mana dia nak berkembang . semoga awak kuat ya hadapi fasa ini . semoga semua urusan awak dipermudah kan amin❤️

bila alhan ni mmg akn kna hadap symptom tu..antra kuat dgn xkuat je alhan tu..tp sy sllunye akn ambik ubt alhan veloxin kt frmasi ad jual.ubt tu blh mkn time alhan.fnction dia tuk elakkn muntah pon blh..n dlm ubt ni dh ad vit..so xde la risau klu xmkn vit biasa pon xpe sb dh ad kndgan vit dlm ni tuk khmilan..so far alhmdlh mkn veloxin ni mmg brkesan.sblm ambik ape2 ubt better mntk consultation doc atau farmasi yg brtauliah..

tk blh elak alahan sis. sy trimester kedua bru hilang alahan . klo tk mse first trimester kje muntah je smpi lembik.tk de slre mkn sgt . perot masok angn .masok hsptl drip air lg.. eh mcm2 la . batok yg berbulan2 .so far bby da nk msok 6, bulan da ok da . just tga kawal gula je . sb ad kncg mnis . jaga mkn,jaga gula alhmdllh bacaan cntk je

1y ago

Saya pun kencing manis darah tinggi alahan teruk lg skrg gastrik lg sbb asal makan muntah kalau mcm ayam rasa geli pla tekak Allah.. makan ubat kencing manis lg 😞 Dugaan memgandung semoga Allah permudahkan segala urusan kita ibu2 mengandung.. kena sabar je la