nak mkn apa

Sy dh preg nk masuk 7 ke 8 mnggu. Skrg tgh alahan kuat sgt. Mkn apa pun xblh. Sy dh takde tenaga skrg. Nk minta pendapat ibu2 yg lain, mknan apa yg blh kurangkan alahan mabuk sy ni.

12 Balas

Sy masa 1trem xde alahan sampai kawan2 tegur macam x mengandung je sbb sy relaks je.. Masuk minggu 11 sampai 16, hari2 muntah, lambat makan ckit mula perut berangin n muntah2.. Dr galakkan sy minum air kelapa bila x lalu makan.. Kena elakkan makanan pedas dan berminyak.. Satu lg, vitamin yg dr bg tuh juga bole menyebabkan muntah.. Dr suggest makan vitamin pada waktu kurg muntah, macam sy, masuk tengahari sy da ok jd sy telan vitamin tengahari.. Pagi memang sy minum air twister ke, makan roti sahaja n asam sentiasa di sisi

masa sy 6 7 8 minggu tu sy pn sama, takley makan pape... sy mampu jilat2 asam masin asam boi je... pernah gak wat bilis goreng +cili+ bawang... tu je blh masuk... mkn bilis je sampai 2 bulan pregy.... benda lain mmg menangis je... sis cuba minum jus mamariam... sy pn minum... masuk 8 week alahan semua takde dahhh... mamariam tu sedap rasa mcm asam jawa... dia blh hilangkan alahan teruk... selera dan tenaga.. cuba laaa sis... Insyaallah blh... skrg sy baru 9 week😘😘😘

Kena bersabar dgn ujian alahan mabok awal mengandung..ada yg kena sampai besalin alahan pun ada.. Mkn buah2..sup.. Bubur.. N sesayur rebus. Elok nasi jgn tingal utk tenaga wlupn sikit.. Minum air mineral kne banyak. Moga semua brjln lancar tiada tekanan darah rendah, drh tingi, n kncing manis mcm2 ujian mengandung.. Jadi jaga pemakanan ok

x lalu mkn...mkn buah sis..mcm tembikai,jambu batu,buah2 yg berair ke..klau x bole jugak mkn bubur ke oat ke yougurt ke..cube mknn yg x mual mcm bnde manis2..bnde yg berlemak..biasela tu awal2 mmg mual2 nnty lme2 msuk trimester 2 dah okey dah x de dah rse mual2

Sy awai2 pregnant ritu boleh mkn buah n Jambu ja...nangis2 kot lapar tpi alahan teruk...msuk 4 Bln lbih Alhamdulillah bleh la mkn Nsik..tu pun skit2 ja...minum susu sis

Apa yg sis mampu makan just makan. Kalo suggest tp sis tak minat tetap tak akan makan. Makan je la apa2 pon asalkan perut terisi tuk pertumbuhan bayi

sis mkn buah oren utk elak mual teruk. buah tawar mcm pear pn boleh spya perut xkosong. sy jg punya alahan teruk. mst mau makan dn minum air ya

Saya masa alahan makan tembikai sis inshaAllah rasa kenyang dan kurangkan loya juga sbb dia byk air kan.

Try masak bubur letak halia sis. Saya masa alahan tu sebulan lebih jugak makan tu jek.

Sis makan buah kiwi bagus