Saya 12minggu skrg,alahan sy sgt truk nasi ssh nak msuk,masa mkn tu pun ble muntah.cmna nak mkn ni.

Mcmna nak elak dr alahan teruk ni..

29 Balas

sy msa mula² mmg x bole mkn nasi lgsg. Bau pon boleh buat mual. Hari² sy makan berasakan tepung cth mee, kueteow mcm tu. Itu je bole masuk tekak

sya pon sma,start je pisitif hamil sampai 20 mggu tk slera mkn.alhamdulillah,skrg dh masuk 23 mggu,slra mkn dah pulih.

Saya 2 bulan tak makan nasi. Makan buah je. Takboleh elak sis. Cubalah cari makanan lain yang boleh masuk.

elakkan makanan yg berempah, bersantan. boleh buat lg mual. mkn buah ke mee atau sup2. jgn bg perut kosong

pergi klinik swasta. ckp nak vitamin b6 utk tahan muntah due to pregnancy. makan vit tu waktu pagi.

makan solf gel D'aura..sy dah amalkan alhamdulillah sekarang 12week makan jer kerja haha

sama macam hrtu..tapi lapar..sy cuba bubur..sup syr..buah buahan..

tak bole buat apa sis, mmg kena hadap juga.

2y ago

setiap org lain alahannya, Puan. Saya juga alahan yg teruk masa 1st trimester. Cuba byk makan buahan, Puan kena cuba sendiri, buah apa yg Puan boleh makan. Ataupun cuba minum jus delima. Jika Puan takleh telan pekat jus tu, bancuh dgn air. Jgn tambah gula. inshaAllah. moga dipermudahkan urusan.

Mau takmau kena hadap jugak