X sggup nk hadap alahan teruk. Mcmn Cara nk gugurkan kndungan? Tnpa perlu pergi ke kk. Stress sgt²

8weeks,nak gugurkan kndungan

100 Balas

Huhu. Sis. Tolong lah baca semua komen-2 kat sini. Semua org termasuk saya lalui sama mcm awk lalui. Ada org bernasib baik takde alahan langsung, ada org pulakk alahan sekejap je lepastu dah ok. Mcm saya, alahan dari first trimester sampai nak masuk third trimester baru slow-2 hilang. Berat turun sampai nampak tulang dekat leher sbb takde selera mkan. Kita lapar tapi bila mkan jadi tak lalu + saya pulakk takde mengidam atau teringin apa-2. Lepastu bila dah masuk 9 bulan, sikit demi sikit dah boleh mkan mcm biasa sampai berat naik hampir 80kg. Lebih mengejutkan ngam-2 masuk 36w tiba-2 sangkut dengan urine protein sampai kena warded 4 hari kat hospital. Sampai skrg kena follow up (hari tu 2 3 kali appt dekat kk, urine protein dah clear. Tapi sbb nurse dah set appt dengan pakar so kena pergi jgakk 25/6 ni). Saya bersyukur sangat takde masalah kesihatan yg lain cuma sangkut urine tu je. Anak tu bkan saja rezeki tapi amanah yg kita kena jaga. Jngn cepat mengalah sis, nak jadi ibu ni bkan senang.. kita kena kuat demi anak. Saya akui tak semua org mampu lalui ‘journey pregnancy’ ni. Tapi Allah dah pilih kita maksudnya Allah thu kita boleh. Tolong lah sygkan baby tu, jngn gugurkan dia. Org lain bertahun-2 kawen masih menunggu zuriat sendiri (ada yg buat mcm-2 rawatan, mkan ubat semata-2 nakkan anak & ada yg sanggup ambik anak angkat). Tapi kita yg mudah mengandung ni, baru Allah uji sikit dengan alahan dah nak giveup. Mcm mana kalau baby tu lahir nanti? Org lain siap ada yg diuji dengan masalah kesihatan lagi. Sepatutnya kita bersyukur Allah bagi kita peluang ada zuriat sendiri tanpa perlu bersusah payah. Kita cuma perlu lalui proses ni dengan rasa sabar, tenang & enjoy je. Tolong sis fikirkan semula ye. Kami disini hanya mampu beri nasihat sahaja. Fikirkan tentang dosa sekali. Kalau kami semua boleh, sis pun mesti boleh punyaaaaa. Nak jadi ibu ni, kena sado sikit (tak boleh manjahhh sangat, nanti nak didik anak lagi lah mencabar & memerlukan kesabaran tinggi). Hehe. Peace ;)

sy prnh gugur ,sy prnh bersalin. sy rsa sy lbih snggup skit brsalin drpd sakit ggur, sakit ggur tu msa nak jatuh trsgt sakit sakit drpd contraction 9cm🥹. sbb alahan je nk ggurkn x bolehh, ke awk pregnant not married atau married awal tp blum nk ad ank?? sbr je tu anugerah Tuhan.. sy pregnant dh 3x. first pregnant alahan smpai 27w, second pregnant sy ggur 12w tp msa ni 11w dh mula xd rsa alahan lgsung mgkin sbb kndungn x kuat dn mmg tkdir dh nk ggur, last pregnant sy alahan smpai 12w. sy kongsi cra sy nk atasi alahan tu. mmg xbole makan nasi xbole mkn mee sebab semua x masukk msti akn kluar balik. perit,kdg muntahh smpai rasa pahit hempedu tu kdg muntah pn smpai kluar dri hidung😭. so sy ambi ilmu atasi alahn.. 1. Sy mkn buah2. mangga,jambu,tembikai.. lebih lega lagi mkn jeruk asam2 mcm jeruk betik,buah merah asam manis tu😋😋 2. sy paksa juga mkn nasi tp 2-3 suap sy stop.. after 1hour cm tu, sy mkn lagii.. klw nk mkn byk, kena makan mknan yg kita mngidam lah hehehehe knfmm boleh telan byk punya 😂 3. mnum air masak yg sejuk byk org bole mnum air msk yg sejuk lbh byk brbnding air msk yg suhu biasa/x sejuk.. jgn mnum air manis,jgn mnum kaffein, jgn mnum mnuman ber gas/karbonat. 4. my last step. sy beli ubat Veloxin kat farmasii. x smpai Rm15 pon, mgkn dlm Rm12 sy bli.. sebiji ,bole tahan mual/muntah dlm msa 1-2jam..tp kesan ubat tu sy rsa depends pada org jgk. ad yg boleh kekal smpai 3jam ada yg juat brtahan x smpai pn stgh jam .. Banyak caraaa nk atasi alahan,tpi kalau sbb alahan je awk x nk mgndungg, lebih baik awk ambi ank angkat je lah😂😇

ini first pregnancy awak ke? or maybe awak kawin muda n lekat awal? sory ye bukan nak buat spekulasi apa2. Banyak bagi nasihat n tips dalam ni. Alahan ni datang berbeza dengan setiap individu. Ada yang alahan hanya awal kandungan means dalam 1st trimester saja alahan. ada yang hadap sampai nak bersalin pon masih alahan. Memang stress ye lagi2 apa pon xleh buat, xleh makan, xleh bau pape, and kita jadi super sensitif dengan anything. awak sangat memerlukan support dari husband n orang yang terdekat. Gugur bukan jalannya ye yang. Some mommies here, ada new mom after TTC after years of waiting. Ada juga yang masih menanti rezki. Ada juga yang mcm awak gugurkan anak because stress but Allah tarik terus peluang dia as mommies n joining TTC team. Ada juga ye gugurkan anak sebab taknak anak tapi lepas tu Allah bagi setahun sorang😅 Rezeki kita berbeza2. Tapi setiap yang awak lalui sepanjang mengandung termasuk alahan, sakit2 badan bukan percuma semata. Datang bersama ganjaran pahala terbesar untuk kaum hawa. Allah sayangkan kita wanita hingga menghadiahkan jihad kecil seperti ini dan jika meninggal ketika mengandung atau semasa bersalin. Boleh dikira sebagai syahid kecil. Perjuangan awak masih baru. Bincanglah dengan suami dan orang terdekat. luahkan semua yang terbuku dihati. Semoga mereka juga memahami keadaan awak dan memberi kerjasama dan support. Stay alert with your emotion. Emosi dan mental ibu mengandung, bersalin, berpantang sangat2 penting. Wish u all the best mommies.

Ingat Allah sis Masa takda kita minta, bila dah dapat kita nak buang, tu rezeki Allah bagi, jangan nanti Allah tarik semua dari kita… Saya pernah lalui Alahan teruk dari awal tahu pregnant sampai perut 6bulan 6 bulan kena hadap Berat turun mendadak Kena admit wad Hb low Bp low Urine Infection Makan apa semua keluar balik sampai muntah hijau Macam2 dugaan Nak2 pulak tak plan nak pregnant masa tu… Tapi saya hadap jugak Bila dapat rasa kicking baby tu buat rasa semangat Sekarang anak dah besar jadi anak yang baik, rasa berbaloi saya hadap semua tu masa pregnant dia… Bila kita terlalu fikirkan diri sendiri kita akan jadi penting diri tanpa fikirkan orang dan keadaan sekeliling…. Tapi kesannya nanti bukan pda orang lain tapi pada diri kita sendiri…. InsyaAllah sis kuat sebab tu Allah bagi ujian ni Allah tak uji kalau kita tak mampu…

1w ago

Banyak2 ingat Allah Enjoy your moment enjoy your journey… bukan awak sorang ja lalui, tapi ramai lagi kt dunia ni… awak bukan kesorangan disini ramai ibu ada untuk support awak… jangan kecewakan bakal2 ibu yang tengah ttc… kawan saya dah 12 tahun kawen belum ada anak… Sis kuat okayyy Dont worry kami ada disini dengan sis…

Sis..saya ceretakan moment saya mengandungkan anak ke2 tahun lepas ye sis?klu tnya bah alah yg teruk,mgkin xda org alah teruk dari saya sis,saya minum apa pun saya muntah,makan apa2 pun muntah,sampai saya muntah darah dan warna hitam sis,kurus Jgn ckp lah terhuyung hayang berjalan,sampai xdpt berdiri da,dgn xdanya suami di sisi bagai nak gila,stress xpaya ckp hanya ada ibu saya je tmpt bermanja,saya menangis je risau kesihatan baby sbb bnyk kali sgt masuk wad dlm otak saya mgkin saya akan mati sda,tapi syukur Alhamdulillah sis masa saya 4bulan alahan da kurang,saya da blh minum dan makan,saya masuk wad sampai 5kali sis,dan saya bersyukur sgt2 setiap kali saya da nak bersalin keluar tanda saya xda rasa sakit apa,skrg Alhamdulillah baby girl saya da 8bulan 18hari.dua2 anak saya alah teruk,tapi yg adik ni lah teruk seteruknnya sampai 5kali masuk wad🤭abgnya 1kali je saya terus ok sampai bersalin,nasihat saya sis enjoy je this moment bwk baby berbual,inshaallah sis blh🤗

Awakkk. Kalau awak nak tahu, ramai lagi yang alahan teruk sama macam awak. Even saya sendiri alahan teruk. Dari awal mengandung sampai sekarang dah 7 bulan alahan masih belum berhenti. Saya ni ada Hyperemesis Gravidarum. Setiap hari, pagi petang siang malam, setiap 20-30 minit mesti muntah. Awak cakap je nak muntah apa. Muntah angin? Muntah isi perut? Muntah acid? Muntah kuning? Muntah air? Semua ada. Dari bukak buku pink berat 42kg sekarang tinggal 37kg je sebab alahan teruk. HB dari 12 tinggal 3 je. Setiap kali appt KK mesti drip. Drip air? Drip iron? Semua ada. Awak baru 8 weeks. Saya dah hadap benda ni selama 28weeks. Kalau awak rasa alahan awak teruk, sebenarnya ramai lagi yang lebih teruk dari awak. Mintak suami dan family support. Kalau awak mengeluh macam ni kita taktahu kuasa Tuhan. Kata kata seorang ibu tu Mujarab. Andai satu hari Allah langsung tak bagi awak zuriat sebab kata kata awak, masa tu nangis air mata darah pun tak boleh nak ubat.

hm klu stress, dptkn sokongan suami dan keluarga tdekat..bukan gugurkan kndungan. awk sndri nk ank in the 1st place..so why nk gugur disbbkn alahan? tu baru sikit, belum lg part lain. Tuhan bg kt awk tu sbb Dia tahu awk boleh. syukur lah awk diberi rezeki utk mengandung. ada yg ttc bertahun2 xdpt merasa menanti nk pregnant. plus igt gugur tu tak sakit? mcm period saja kah? yg dh pernah gugur saja tau perit dia mcm mana. pls sis, drpd pkir benda2 yg tak baik, talk to your closest ppl.

6d ago

sis, gugur sakit sis, thun lepas saya keguguran, dh nk sethun da blom ad rezeki mngdung lg, Allah SWT dh bgi rezeki dkt sis mngandung, sis nk gugur kan , sis kne kuat okay..

sis, alahan truk mcm mna skalipun bkn seumo hdp, cuma mngkn spnjg pregnant kn dy je, pregnant pn bkn smpai staon sis, maximum 9 bln jek klau sis alahn smpai brsalin la. klau awl2 lgi sis tanak alahn atau xbrsdia, sis kena fkr pnjg sblm 'buat' dgn suami tu. bila dh lekat skrg, xde memudaratkn kesihatan slain alahan yg truk, lbh baik truskn mana tao bila baby dh kluar nnti dy blh jdi ank yg brguna utk sis esk2. sy cuma nk sis fkr pnjg, sy xde alahan dri segi mknn atau pening cuma sy jenis kurang mkn xp sy alahan teruk pada mata, slama 4 bln mata sy brmslh asyik brkelip xley tgk org smpai nangis sbb penat xp bila baby kicking sy smgt lwn smpai tiba2 je sy xprsn mata sy dh pulih, dn lps tu sy punya lincah kuat mcm org xprgnnt, xde rasa trggu pn dgn perut yg dh sarat, mcm xpregnnt je rasanya. mcm best pulak pregnant, special je dpt lynn dri org. rezeki pn bnyk dtg lps tau pregnant.

Jangan berfikir macam kita ni hidup xbertuhan. Semua nak mudah, semua nk senang. Kalau xde ujian, xde la sayang dari ALLAH. kak ipar Saya umur 37 baru mengandung anak sulung. Alahan jgn cakap. Esok nk bersalin harini muntah2 lagi. Sampai xleh keje, terpaksa pjj ngn suami sbb duduk kg. Kalu dduk ngn suami, suami keje xde org tgkkan dia. Dari awal pregnant sampai 9 bulan. Dia hnya boleh Baring je. Makan mesti muntah. Bila dh bersalin misi ckp 2 tahun lagi jumpa lagi utk anak ke2. Tapi dia cakap cukup la sorang xtahan alahan.. Bila anak cukup setahun Allah uji pulak suami meninggal mengejut..Macam2 Allah uji dia, walaupun berat nk terima dia ttap jalani tanpa mengeluh.. Hidup ni kena sentiasa bersyukur dan tenang.. Saya pun tgh hamil anak kedua. Anak sulung kecik lagi. Tgh nk menempel. 🤭Penat tapi enjoy sbb itu yg kita minta. 'rezeki xputus2'

Saya ttc 1tahun3bulan , nak dijadikan cerita ada rezeki tibe tibe pregnant . Sebelumni memang dah fikir alahan tu lame nak kena hadap and bergantung pada badan masingmasing . Pernah mengeluh & menangis sebab alahan tapi takde sampai terfikir nak gugurkan kandungan . Mengeluh sebab rase diri ni lemah , lembik and takut kalau pape jadi kat baby sebab alahan yang buatkan kite hilang selera makan especially . Now dah masuk trimester 2 alahan dah okey and just wanna be happy and healthy mind . Taknak stress nanti masuk trimester 3 lagi teruk nak nak sakit sakit badan , pergerakkan terhad . So before pregnant saya dah get ready mental siap dah untuk hadap . Kalau sakit pun ngadu kat suami je selebihnye sabar dan istigfar