Saya 12minggu skrg,alahan sy sgt truk nasi ssh nak msuk,masa mkn tu pun ble muntah.cmna nak mkn ni.

Mcmna nak elak dr alahan teruk ni..

29 Balas

cuba try benda lain. contoh mkn bihun ke koetiaw atau mee. tk kisah sup ke goreng. mkan buahan, oren epal dll.. asalkn makan. tk pun try mkn roti kuih biskut. mkn kuantiti sikit² byk kali. ubat jgn lupa mkn . sy dlu pun truk alah. dri pg tk mkn apa, tghri cuba mkn kuih segigit tp tk blh masuk trus muntah. mkn ubat pun muntah. sehari mkn nasi sekali tu pun skit je pastu muntah balik😅 smpai rsa buat apa mkn klau muntah balik.. mknn tu kluar balik.smpai sy muntah hijau(dlm perut dh tkdk apa nak muntah) sis sediakan asam ko klau rsa nk muntah trus ggit skit. . satu lg kena paksa diri mkn jgk. jgn dh muntah pstu dh tnk mkn trus. pkir ank dlm kandungan. cuba mcm2 mknan. tgok mna yg kena dgn tekak. kena paksa jgk mkn. ksian kt ank.. air kosong penting minum byk2.. sis kena sabar . nanti alahan tu akan hilang bila masuk 2trimester ..

1y ago

sama la.. sampai sekrang tgok makanan xde selera.. saya baru 8 minggu.. semoga cepat la alahan ini berakhir..