puting susu botol adakah penyebab baby jdi keliru?

Macam mana nak buat baby direct bf balik ya .. Baby sya bru 13 hari then dokter sarankn bg susu formula sebab sya kurg susu . Tapi mslh skng ni baby dah xnk direct bf , dia nk ssu btol je . Baby macam keliru mana 1 puting ibu n puting btol susu . Sblom2 ni ok je bf tp hri ni baby dah xnk smpai nangis merjok

5 Balas

sama dengan saya , anak 2 bulan . aritu check up kt klinik saya bgi susu kt botol sbb kt klinik kdg susah nak nyusu kan sbb ramai orang . start ke pakai botol tu dia dh tknk direct bf . saya bg dia , dia rolak tolak smbil nngis . saya terpaksa pam susu badan boh kt botol walaupun kt rmah . ada tk cara nak pujuk balik direct bf , sbb kalau kt rmah susah la asyik nak pam je . pastu kalau pam masa terbatas , kdg tengah malam terjaga nak susu . terpaksa la dengar mwragam dlu sementara nak pam susu . emm menyesal pn ada bg botol aritu tp tu la , atleast kalau nak 2-2 okay la . kalau berjalan blh guna botol em ni tolak langsung direct

Iya boleh keliru puting sis..dulu anak saya pun selalu ipar sumbat susu fm sampai saya nak susu badan pun tak sempat..tapi lepas anak saya kena masuk dlm wad sbb keracunan susu botol tak sterile betul2, masa kena tahan tu hospital suruh paksa saya susukan badan, serius saya struggle gila masa tu nak susukan badan sbb anak dah keliru puting, saya mengadu itu ini dekat nurse dia bagi saya puting palsu yg plastic tu lekat dengan breast, alhamdulillah saya pakai dalam 3 hari je anak dah boleh direct minum dari puting breast saya..maybe sis boleh try beli..

2y ago

boleh saya tenfok tak puting mcm mana ? sbb anak saya pn keliru puting . start botol aritu dia dh tknk direct bf . em . saya bg dia direct dia tplak smbil nngis nngis

Yep. Baby sy pn mula2 kliru. Lepas tu dh xnk dada dah. Sedih jgk. Meraung mcm ape dh kalau bg dade. Kes nenek tlebih syg cucu takut cucu lapar. Asyik nk sumbat botol je. Lama2 xnk lgsg dh. Sedih. Awk jgn putus asa pam susu utk baby. Nnt jd mcm sy susu dh kurang. Baby x smpai 2 bln lg

3y ago

sye pun nk naik stress bila baby xnk bf sbb keliru baby bru nk msuk 3 bulan bru ni dia xnk bf bfore ni ok je dia bf..mcm mana ehh

Saya alami mslh yg sama. baby 13 ari arini. Susu byk tp baby x nk direct bf. Silap sy kenalkn botol terlalu awl sbb risau baby lapar. Baby ada kuning jd nak baby minum byk. Dah ikut cara² nurse ajar tapi baby tetap menolak. Rs menyesal sedih semua ada 😢

4y ago

Masalah sme dgn sy sis.. stress dh rse. Baby dh 38 hari. Xnk direct bf lgsg dh.. sy smpai tahap stress baby nangis melalak xnk direct bf. Hritu awal2 ajar botol sbb baby jaundice. Smpai skrg masih jaundice. Lps 14 hari kne ambik darah ajar direct bf baby boleh hisap lg. Lps tahu result ambik darah tngk jaundice masih tinggi trpkse bg botol blk. Last2 lps ambik darah 20 hari baby dh xnk direct bf. 😢

Kerapkan skin to skin. Dan sebaiknya pnggil bf pc dtg rumah. Kena baiki latching anak secara depan2