Aku ibu panas baran

Maaf kalau coretan ini mengguris hati sesiapa. Anak aku dah 5 bulan. Aku rasa stress sangat jaga dia. Aku jadi rasa nak marah, nak melenting. Kadang2 rasa nak pukul dia bagi dia diam. Asyik menangis. Tak boleh dipujuk. Susu taknak, tido taknak. Aku rimas. Aku rasa mcm nak cederakan diri aku sendiri sbb aku tak layak jadi mak budak ni. Aku benci kalau dia minum susu aku sbb aku taknak dia ikut perangai aku yg mcm setan ni. Aku rasa terperangkap duduk sorang2 dekat rumah jaga anak. Aku x boleh nak pergi mana2, buat apa yg aku suka mcm dulu2. Aku berhenti keje sebab suami suruh jaga anak. Suami kerja waktu tak menentu. Kadang lewat malam baru balik. Aku x tau nak buat apa bg fikiran aku ni kekal waras dan tak jd pemarah. Aku tahu anak tu amanah. Aku sayang anak aku. Tp aku penat buat benda sama, nak hadap dia setiap masa. Aku ni memang mak tak guna kan? Kesian anak aku dapat mak tak guna macam ni

38 Balas

I feel u sis. Meh sy story pengalaman masa lahir arwah anak first. Sy pun penah rasa apa yg puan rasa. Tapi asalnya bukan punca dari anak tapi punca dari org sekeliling. Family sy. Sebab masa tu sy pantang kat rumah mak sy, sebab dia beriya2 nak jaga sy kononnya, pada awalnya. Tapi lain yg jadi. Sy jadi lagi tekanan bila duduk situ, dgn anak lagi asik nangis je. Sy hanya ok, boleh rasa waras bila husband sy balik weekend je. Dia je support system yg sy rasa sy ada masa tu. Sy pernah nak bunuh anak sy few times. Sy x sedar pun. Bila tersedar, terus sy mengucap. Pernah sekali tu, sy reject x nak menyusukan anak sebab sy x kenal tu anak sy. Puas husband pujuk masa tu. Arwah anak sy brain tumor. Detect dari kandungan 33w tapi masa tu cuma detect otak dia bengkak. Lepas lahir, buat MRI, baru tau. Umur 25 hari dah buat major operation utk buang tumor dia. X payah cerita pasal pantang sebab sy x tau istilah pantang sebenar sebab dari baby lahir sampai umur 2 bulan sy jaga dia kat hospital. Sempat tinggal rumah family sy 10 hari je sebelum baby buat major op tu pun banyak tekanan sy dapat. Dulu sy staf kesihatan tapi sy pilih utk resign dan jaga anak sepenuh masa sbb keadaan dia. Lepas dah buat op berkali2, sy lebih menghargai setiap waktu yg ada dgn anak sy. Setiap kali dia masuk wad, sy yg jaga. Sampailah op yg ke-6, ditakdirkan Allah nak amik balik amanah yg sy jaga selama 14 bulan. Sy yg dukung jenazah bawak balik ke rumah, sy dan suami yg ikut mandikan, sy dukung dia bawak ke kubur dan suami yg tolong kebumikan. Sy tau puan penat tapi cuba cari alternative utk puan lepaskan tekanan puan. Jgn anggap anak tu menyusahkan. Keluar dari rumah. Bawak anak jln2 taman ke pegi ke kedai ke apa2. Jgn peruk diri dlm rumah. Selagi puan hanya dlm rumah, selagi tu stress dan x kan kurang. Sy dulu bawak anak jln2 sorang2 kat mall semata2 nak tenangkan diri, x shopping pun. Jln2 tgk org pun jadi asalkan dpt keluar dari rumah. Lelah kadang2 bila duduk dlm rumah, sorang2 jaga anak bila suami x ada

10mo ago

Allahu

Ya Allah sis.. sama.. ada masa sy nangis smbil dukung anak. kdg sy geram sy pukul tgn sy sndiri smpai merah2 dn bengkak.. bile keadaan sy mcm tu sy ckp ibu xleh jd ibu terbaik. ibu panas baran. ibu syg ank ibu. tp ibu penat bile awk meragam tak nak tido, nangis 24 jam. awk nk ape sbnrnye. cuba bgth ibu.. sy nangis2.. ngn husband pun sy nangis2 mengadu.. sy ckp sy nk kluar rumah, nk gi minum kopi, nk gi spa, nk jln2.. so suami sy support. die thu sy penat jg anak.. salu die blk dlm kul 9 mlm. dia akn ajak sy pusing seremban. hirup udara mlm.. kalo xsempat dia akn beli mknan y boleh bt sy happy. biase la pompuan. nmpk mknan pun leh happy.. salu weekday plg krg 3 mlm la kluar mcm tu. kalo die xpenat tiap mlm kluar.. kdg mkn, kdg window shopping kt watson tu ha. weekend mmg kami salu kluar.. nk tggu weekend lama. so terpaksa jg husband bw mlm2 weekdays tu.. thu die penat. tp sy dh tepu duk ngn anak seharian ngn kerenah die.. satu lg.. suami selalu ckp ngn anak, duduk baik2 ngn ibu, jgn sedih2, kalo nk susu minta susu ngn ibu, kalo nk mndi bg signal nk mndi, nk tukar pampers pun bgth, sakit perut atau mana2 pun bgth, kalo nk tido ibu popokkn. jgn bg ibu penat ye cantik abi ni.. suami akn kerap ckp ngn anak, mlm, pg nk gi keje, kdg video call dn bile2 masa die terluang ngn anak.. sgt mujarab puan.. cubalah.. mungkin amik masa.. tp lelama anak akn paham.. dn selalula minta maaf dgn anak. anak akn faham.. alhamdulillah skrg ank sy dh xmeragam. dh 7 bln. dh boleh tinggal2kn dh kejap. sy bersyukur sgt.. sy doakan Allah swt permudahkan urusan puan dn anak puan.. ank puan anak bijak. die nk main2 ngn ibu die tu.. take care puan...

paham dgn apa yg puan sdg lalui....sbb saya tgh melalui nya skrg...tp bila saya rasa nak mrh, rasa nak pukul, rasa nak tengking ank, saya ingat blek masa saya doa nak ank...sbb saya kawen lewat jd mmg x pikir akn dpt ank...bila dpt tau saya preg saya dan suami saya nangis sbb gembira...bila tgk muka ank yg innocent lgi lh rasa ya Allah teruknya aku sbgai mak. ank aku x minta pun dilahirkn tp aku yg doa spya Allah beri zuriat... saya nangis dan peluk ank saya sambil minta maaf... ank kita dia dpt rasa bila kita tertekan..dia pun akn ikut sama tertekan sbb tue dia nangis nakkan perhatian...cuba puan tenangkan diri ingat masa mengandungkan ank puan hati berbunga² gembira kan...inshaAllah hati puan akn tenang...biarkan je dulu ank tue nangis sekejap bila puan dah tenang baru puan pujuk ,cium dan dukung ank puan puan seorg wanita yg kuat..seorg ibu yg berusaha menjadi ibu yg baik..inshaAllah...saya doakan puan dan diri saya sendiri menjadi ibu yg baik aammiinn³

awak, jgn sesekali pukul anak dan jgn sesekli cederakan diri awk,,, awak lah satu2nya dunia bgi ank awak,,, pada siapa lgi dia nk berharap melainkn ibunya... beruntung awak ada susu bdan utk bby, tak semua org dpt rasa bg susu bdn pd baby,,, kalau awak rasa awak xckup baik,mgkin inilah amanah yg Allah kirimkn utk awak supaya bljar jd ibu yg baik.. byk mnfaat yg bby kit dpt bila minum susu bdan... bila bby kerap nangis cuba cek mgkin ad yg dia xselesa, mgkin kembung perot ke. masa susukan bby doakan, pesan yg baik2 utk ank, inshaa allah doa ibu nih direct... siapa pon akn stress kalo duduk dlm rumah,dan penat uruskn ank sendirian,, cuba awak bawak bby ambik angin kt lua rumah,, bawak jalan ptg2 depan rumah.. sbb ank saya pon gini,,, lps bawka dia ambik angin kt luar rumah alhamdulillah mood kita mkin baik, mood anak pon mkin baik dn nampak lebih ceria,,, balik dri jaln2 minum susu dan tido,, anak happy ibu pon happy.. 😊

Allah, ada juga yg face perkara yg sama.. Suami sy kata dulu sy lemah lembut, sejak ank ada, dah xde dah lemah lembut nya 😅. . Ank sy pun mcm ni smp umur 3 tahun.. Tenang masa dia tidur je, lepas pandai berdikari berkurang sikit menangis. Anak yg cmni bijak sis. Skrg ank sy dah 6 tahun, al fatihah, surah2 ringkas, al mulk pnd baca, memang tak dinafikan burn out sngt.. Suami balik baru dapat masak, tambah duduk kawasan lot kg, bukak tingkap sikit je risau sebab xde grill.. Smp satu masa sy request suami nk pindah sebab rasa ddk sini terkurung je. Hari2 doa Allah bg rezeki yg lebih supaya boleh pindah. Ank 1 tahun lebih dpt pindah kawasan yg byk kemudahan, turun bawah ada tmn permainan, kedai runcit.. Jd x yah la nk tggu suami br bole pergi.. Dlm keadaan sis ni, sis memang perlukan support dr org terdekat dgn sis. Perlu luahkan apa yg sis rasa supaya lebih tenang.. Insyaallah semoga yg baik2 utk sis.

same la perangai ank kte ni kn.asik nk melalak je manjang.berlari2 aku nk buat keje.kdang MKN pn nk tercekik bila dgr ank melalak.xblh brtinggal..tp Tula kenangan wak Mase dia kecik nila kte DPT semua ni esok2 da besar kte pulak trkenang2 rindu moment ni.yela dok umah terperok je pn blh bosan.kdang tu da xtau nk buat ape kn.nk tgok tv Cite pn meluat je.entah la.senasib pulak.somi awk pn xde Mase untuk awk ke.klu ya memang senasib betul la😁tp xbaik awk ckp camtu kt ank.tau awk tgh stress memang akan keluar segala isi hati tu.sabar la wak.membesarkn ank ni byk cabaran.sy pn ble da marah ank .tgok dia tidur sy pulak nangis.yela dia bkn tau ape.lapar nangis.tujela dia tau.sabar ye wak.kdang dia nagis tu lapar atau nk kte ade dekat dgn dia tu.klu kte ade dia rase selesa.klu dlu2 awk kaki ngayau.angkut je ank tu.kdang ank ni melalak je dia pn boring jgk dok terperok kt rumah tu.

begitulah bila jd surirumah tangga sebab disuruh / diminta suami atau org lain..bkn ats keinginan sendiri.. beza dua ni, bila org suruh dgn rela hati..org suruh jaga anak, kita xrela hati akn buat kita jd ibu yg garang dll..ada smpai tahap mendera... berbanding dgn kita sdri yg rela hati nk jd ibu sepenuh masa...kita akn cuba setiap hari utk jd ibu yg terbaik.. saya xckp org, tp pengalaman saya sdri.. saya dlu ibu yg bekerjaya...berbelas tahun kerja...smpai akhirnya, saya sdri sdh bersedia utk jd ibu sepenuh masa..Alhamdulillah, Allah bantu..tp ambil masa 3tahun buat kputusan utk resign..suami kena bg sokongan.. yg penting, NIAT asal kita nk jd ibu yg mcmne..semoga urusan puan dimudahkan..saya sdri pn masih dlm proses..ada hari kita jd sgt prihatin, ada hari kita brtindak luar kawalan..tp cubalah didik diri kita dlu.. happy mom, happy family..Hugs for you 🫂

sebelum melahirkan ingat pertama kali dapat tau awak pregnant.. apa perasaan awak?tak sabar tunggu baby keluar kan excited semua ada. dia tak minta di lahirkan. Allah beri kepada awak. sis burn out ni. ajak husband keluar jalan2 cari masa time dia cuti bwk anak jalan2 kt luar amik angin luar. tgk keadaan luar jangan selalu terperap kt rumah. semoga dpt kurangkn stress awk tu. sy pun ada anak 2 org. sorang 4thn sorang baru sebulan lebih. yg 4thn lasak cara dia. yg sebulan lebih ni masih tak kenal siang mlm mmg penat. bila rasa penat dgn rutin ni sy ajak husband keluar jln2. g mkn2. dok dlm kereta pn dh happy dh.bwk ank sulung g tmn permainan tgk org ramai rasa hilang penat stress tu. kalau awk teringin nk buat benda time sblm ada anak time husband cuti minta dia jaga anak awk keluar la me time.

faham sis, saya pun jenis mcm tuh. kekadang cepat melenting, tak reti sabar bila anak nges sikit ,tamau tidur ke apa. tambah bila org sekeliling kata, jadi mcm mana entah. padahal taknak pun lepas marah kt anak. tapi lama2x, saya cuba chill ,cuba fikir positif , tipu kalau time duk mencuba takda perasaan tuh, ada. tapi bila ada tuh, saya ignorekan anak dlm 2-3minit, tarik nafas dalam2x, fikir moment2x sweet, lepas tuh sambung pujuk. bila duk kt rumah, 24/7 kita dgn dia, fully bf pula, mmg penat . tapi tuh la ,nak taknak kena hadap, anak kita kan. apa pun, semoga awak kuat yaa. awak da hadap 5bulan da, so inshaAllah bulan & tahun seterusnya awak boleh hadap. fikir positif, kalau tak okay, pergi la keluar ,tenangkan diri kejap, ajak husband g jejalan ke kan.

Sye paham ape yg sis rse.. sye pun penah burnout mcm nie.. ape yg sye buat? sye blek umah mak sye smggu.. kt sne rmi org.. hilg sikit rse sunyi.. anak pn ade org tlg tgkkn xde la kelam kabut klu nk mndi ke solat ke.. weekend, tggl anak kt mak, peg tgk wayg jap ngn hsband.. hsband pn paham, blek keje memg dye settle kn hal anak.. tukar pmpers, bg susu.. kdg2 dpt la sye tgk drama kt tv sejam tnpe ade pape gangguan.. Trus trg perjalanan kte nie pnjg lg nak smpi anak besar tu mcm2 ragam.. nak x nak kte yg kne cri cara nak kurgkn stress or penat tu.. klu awak da rse mcm nie, cpt2 la cri jln ye.. bgtw hsband, bincg mcm mne nk kurgkn stress awak.. hantar anak kt spe2 kejap ke.. utk awak dptkn blek diri awak tu.. rehat yg secukupnye..