Aku ibu panas baran

Maaf kalau coretan ini mengguris hati sesiapa. Anak aku dah 5 bulan. Aku rasa stress sangat jaga dia. Aku jadi rasa nak marah, nak melenting. Kadang2 rasa nak pukul dia bagi dia diam. Asyik menangis. Tak boleh dipujuk. Susu taknak, tido taknak. Aku rimas. Aku rasa mcm nak cederakan diri aku sendiri sbb aku tak layak jadi mak budak ni. Aku benci kalau dia minum susu aku sbb aku taknak dia ikut perangai aku yg mcm setan ni. Aku rasa terperangkap duduk sorang2 dekat rumah jaga anak. Aku x boleh nak pergi mana2, buat apa yg aku suka mcm dulu2. Aku berhenti keje sebab suami suruh jaga anak. Suami kerja waktu tak menentu. Kadang lewat malam baru balik. Aku x tau nak buat apa bg fikiran aku ni kekal waras dan tak jd pemarah. Aku tahu anak tu amanah. Aku sayang anak aku. Tp aku penat buat benda sama, nak hadap dia setiap masa. Aku ni memang mak tak guna kan? Kesian anak aku dapat mak tak guna macam ni

38 Balas

Faham puan. Kdg kita sendiri jg anak, suami busy kerja mmg burnout. First mom pulak tu. Mcm sy if penat sy bitau je suami suh dia tolong mana yg patut. Sy jauh dari family, bila dpt jumpa family tu ya Allah leganya ada org take over kerja 😂 Husband pun cuti 1x/week, mmg ajak keluar bila dia x busy/cuti sbb bocan dah kat rumah, dpt pegi pasaraya pun cukup la haha. Tapi anak sy alhamdulillah xda bnyk ragam, janji makan, tidur cukup dia okay. Kdg sy pun rasa mcm mak x guna, sbb sy x expect sy akan ada dlm situasi ni, sbb sy xda sifat “keibuan” pun tapi sy cerewet ha so teruk2 sy elok juga la anak sy dijaga. Takpa biasa lah tu puan, kita dlm process nak adapt. Terus kuat ya! 💪🏻

anak sy nak masuk 5 bulan 15/6 nie.. ye bby makin hari makin meragam.. dulu elok jer.. skrg nie asyik nak meragam.. sikit2 nk menagis.. bg susu xnak.. letak bawah menangis.. pstu ambik dukung ok..pastu menagis.. sy pun kadang stress jugak . tp sy anggap bende tu pengalaman . n tika nie jer kita boleh spendtime nga anak kita.. sy pjj.. yer, sjak ada anak nie, nk kemana susah sbb sorg diri.. so tggu suami balik lah . tika suami ada, sy mmg akan kluar lama sbb nk melepaskan stress.. anak nie cepat jer besar.. so enjoy jer dgn proses anak kita.. mase nie jer dia meragam.. lepas nie ok jer.. sbb skrg fasa dia membesar

saya pun mcm tu anak sya yg sulung ni mmg buas sgat tk dgar ckp kdg sya pukul dia sbb asyik buat kt adk dia yg berusia 5bulan hri2 sya mrah cubit rotan ank sulung sya sbb nkal ya amat melawan mncarut2 sya rasa kdg betul2 stress tk thu mcm mna nk handle ank sulung sya tpi di kala sya merungut mrah tekanan sya ingt balik memori masa dia lahir sya sedih sgat wktu dia sakit sya mngis sya pun rasa sya tk blh jdi ibu yg baik utk ank2 sya .. sya pun gagal jd seorg ibu yg baik utk ank2 sya ... pdhl ni Allah sedang menguji tahap kesbran kita org sbar itu besar gnjran dia .. jdi sya cuba utk sbar insyaallah blh..

anak kita usia samaa saya faham perasaan puan lagi2 fmli syaa jauh syaa handle ank sorng2 wlpon mak mentua dkt tapi saya rasa dia x pernh ambik brt psl menant dn ank saya sptutnya rsau lah aap kn sbb fml saya jauh ..tpi alhamdulillah anak syaa sangat baik puan banyakkan berdoaa kdng2 saya pon rse emosi sbb terlampau ikut perasaan kdnd bila kita sabar bby tu akan ok bila kita mrh lagi bby tu nngs kita kne fkir orng lain allah uji ank dia skit itu ini mcm mana orng tu sabar kita pon mesti boleh sabar ..puan xleh nk fkr puan nk enjoy balik puan kn3 enjoy dengan hidup ade ank

Sis akan rasa lebih baik bila baby mula makan solid dan tidur sepanjang malam. Ini hanya berlaku utk baby saya dari bulan 10 walaupun byk baby org lain dari bulan 6. Saya pun kdg2 frust sgt. Saya tepuk la pampers dia. Tak sampai cederakan dia la. Adakala, saya gigit gigi saya kuat2 kat dlm utk tahan. Bincang dgn suami. Mungkin lebih baik kalau sis pegi keje dan hantar baby ke pengasuh. Saya sendiri pun lebih suka bekerja dari jaga anak kat rumah, tak salah rasa mcm tu. Daripada nak cederakan diri dan anak tu, baik sis pegi keje dan htr baby ke pengasuh.

Saya lalui benda Yang Sama masa anak pertama...kehilangan atuk tersayang betul2 habis pantang and keadaan pjj dengan suami buat emosi sangat xstabil...tp disebabkan saya petugas Kesihatan saya terpakse mengaku YG saya PERNAH cederakan anak saya sendiri...Lepas tersedar ,terus saya call boss ditempat kerja untuk bantuan...Saya takut saya bertindak TIDAK waras dengan anak saya Yang baru berusia 3 bulan masa Tu...Puan tak perlu malu,Minta la bantuan sebelum melarat insha'Allah Allah sebaik2 perancang

kalau pendapat saya..☝️ kalau rasa nak marah, mulut terus ber istighfar..📿 pandang muka anak semasa tidur.👶 ingat masa mengandung dan melahirkan dia.🤱 susu ibu tidak menurunkan sifat ibu ke anak❌ tapi cara orang tua didik anak, itulah yg menjadi sifat anak✅ kalau baby tidur, Mak kena ikut tidur.😴 biasa nya Mak tak punya rasa Sabar sebab dah penat diluar jaga baby.😓 minta bantuan, atau minta teman kan seseorang selama tak waras.😉

Kita sama sis dulu time saya umur 17 dah ada ank bayangkan jd ibu buat kali pertama , kehidupan time tu berubah , lps hbis pantang saya jaga anak sorang2 yg lain smua krja , tiap kali anak menangis saya jdi auto baran dh bg susu tetap merengek nk bekepit ja , tggal menangis smpai nk buat krja pun takboleh , memang terlepas juga dgn baby kecik tu , bila ingt balik rsa besalah sgt2 , walaupun org sekeliling saya ok suami pun ok , memang tkdk niat nk jd mcm tu rsa mcm benda tu tejadi tnpa sedar hmm

Sy pn prnh tfikir mcm ni. 😔 sy mmg dh biasa hidup xda budk keci . Ad pn ank ipar je la, tu klw dh bab mngacau, menangis, merengek, ya Allah sy rsa mcm nk hempuk😭😭 Sy mmg x pndai pujuk budak.. cepat stress sy dgr budk mnngis.. Tambahan plk sy ni skg single mom, xthu la nti dh beranak mcm mna 🥲🥲, smoga sy dijauhkan dri rsa ingin mnyakiti ank .. smogaa sy diberi ksabaran, bgitu juga dgn you sis . Aamiin 🤍🤍

"penat buat benda yg sama" bab urus rumah tangga ni,rasa nak buat tu buat je,klau rasa malas xpyah buat.. awk rasa penat sbb husband tak ambik bhagian dlm rumah tangga. awk rasa penat sebab takda tempat nak luah or bercerita kan.. awk pun masih muda rasanya. maybe boleh bincang dgn suami utk keluar kerja, klau suami tak izinkan awk kena bersuara bab uruskan anak bersama-sama.