Aku ibu panas baran

Maaf kalau coretan ini mengguris hati sesiapa. Anak aku dah 5 bulan. Aku rasa stress sangat jaga dia. Aku jadi rasa nak marah, nak melenting. Kadang2 rasa nak pukul dia bagi dia diam. Asyik menangis. Tak boleh dipujuk. Susu taknak, tido taknak. Aku rimas. Aku rasa mcm nak cederakan diri aku sendiri sbb aku tak layak jadi mak budak ni. Aku benci kalau dia minum susu aku sbb aku taknak dia ikut perangai aku yg mcm setan ni. Aku rasa terperangkap duduk sorang2 dekat rumah jaga anak. Aku x boleh nak pergi mana2, buat apa yg aku suka mcm dulu2. Aku berhenti keje sebab suami suruh jaga anak. Suami kerja waktu tak menentu. Kadang lewat malam baru balik. Aku x tau nak buat apa bg fikiran aku ni kekal waras dan tak jd pemarah. Aku tahu anak tu amanah. Aku sayang anak aku. Tp aku penat buat benda sama, nak hadap dia setiap masa. Aku ni memang mak tak guna kan? Kesian anak aku dapat mak tak guna macam ni

38 Balas

faham sis, saya pun jenis mcm tuh. kekadang cepat melenting, tak reti sabar bila anak nges sikit ,tamau tidur ke apa. tambah bila org sekeliling kata, jadi mcm mana entah. padahal taknak pun lepas marah kt anak. tapi lama2x, saya cuba chill ,cuba fikir positif , tipu kalau time duk mencuba takda perasaan tuh, ada. tapi bila ada tuh, saya ignorekan anak dlm 2-3minit, tarik nafas dalam2x, fikir moment2x sweet, lepas tuh sambung pujuk. bila duk kt rumah, 24/7 kita dgn dia, fully bf pula, mmg penat . tapi tuh la ,nak taknak kena hadap, anak kita kan. apa pun, semoga awak kuat yaa. awak da hadap 5bulan da, so inshaAllah bulan & tahun seterusnya awak boleh hadap. fikir positif, kalau tak okay, pergi la keluar ,tenangkan diri kejap, ajak husband g jejalan ke kan.