Nak tanya soalan?

Maaf ingin bertanya, bagi pengalaman ibu-ibu kat sini, berapa kerap bersama dengan suami lepas tu tahu ibu-ibu pregnant? Maaf soalan sensitif sikit tapi serius nak tahu, kalau bersama sekali ada peluang tak untuk pregnant??

31 Balas

Soalan yg sgt penting. Saya pun struggle dkt sini sbb saya lebih kuat dan lasak berbanding suami. Kadang2 dia penat kan. Jadi sebulan sekali je bersma. plus ada masalah wanita, lagilah kita x dpt tahu bila waktu kita yg betul2 subur. Klu ikut pakar, nk dptkn chances pregnant yg tinggi, awk kena kerapkan bersama. At least 3 seminggu. Awk kene share info ni dgn husband. Saya ada follow satu Dr ni, saya x ingat ig dia, klu jumpa saya komen dkt mesej saya. Tujuan 3 kali seminggu adalah spy ada suppy sperm yg cukup dalam rahim utk bertemu dgn telur (ovum). contoh after period awk nk bersama, awk kena buat 3 kali seminggu sbb lebih better kehadiran sperm tu ada sblm waktu subur lagi. Waktu subur ni adalah waktu ovum keluar dri kilang telur dan hayat dia 24 jam je, x sama mcm sperm blh tahan 3 hari. Dan sblm awk bersama utk tingkatkan chances pregnant. Awk kene cari akar kepada masalah utk dptkn zuriat. Contoh 1. Masalah jarang bersama 2. Masalah period x teratur 3. Masalah dryness or x syok ketika bersama 4. Masalah komunikasi. saya ulas satu persatu 1. Masalah jarang bersama ni dpt settle jika kita bykkn berckp dn sepakat sama2 utk dptkn anak. Klu awk dn husband setuju, sepakat nk ada baby, in sha Allah effort bersama dgn kerap akan selesai sbb masing2 dh letak komitmen tu terhadap apa yg dh disepakati. Jika awk or husband mcm kurang bernafsu, ini pun boleh jadi punca kurangnya aktiviti bersama. Saya akan tempekkn product yg saya guna dkt point no 3 2. Ada masalah dalaman wanita, period x teratur, pcos, endo ini semua kena rawat dulu. Kalau kita x rawat kita akan ada masalah kesuburan. Blh check link ni. Ini yg saya guna ugk rawat masalah saya. Alhamdulillah berjaya walaupun ambil masa yg quite lama 3-6 bulan https://instagram.com/kaksitibidan?igshid=YmMyMTA2M2Y= 3. Dryness or x syok ketika bersama. Bila bersama dia x boleh sorang puas lagi sorang x puas. Bila kita sama2 puas, chances pregnant tinggi bcoz both bodies dlm keadaan relax dan happy. Hormon2 ni pun main peranan tau. Cume sbb x nmpk je jadi org jarang percaya. Mungkin org akan kata, ehh ada je kes org rogol terus pregnant elok je, kene paksa lagi. Uishh mana kita tahu perempuan tu kene rogol bape kali baru pregnant kn, mana kita tahu ntah2 allah takdirkn pd hari tersebut lah peluang tu tinggi. Jadi kita yg mungkin lmbt siket ni, kena byk ikhtiar. Ini produk yg saya guna utk elakkn masalah tadi + beri ransangan yg ckup utk bersama. https://instagram.com/wooman.co?igshid=YmMyMTA2M2Y= 4. Komunikasi ni penting sbb kadang2 bila kita x nyatakan hasrat kita nk berbadan dua, suami x fhm. Sbb tu akan kurang bersama, mengelak dan sebagainya. Jadi klu awk blm berkomunikasi. Sampaikan lah hasrat dgn husband, bagitahu dia awk dh ready jadi ibu. Tanya pula pendapat dia bagaimana, mungkin ada something yg menhalang dia. Tapi klu problem ni xde. Awk blh skip ya. Sbb saya x tahu prblm awk dkt mana. Jadi saya cerita je pengalaman saya. Saya doakan awk dipermudahkan urusan

Saya pjj dgn suami. Sbb suami kje di sabah. Selalunya dia hanya ada masa seminggu cuti sebelum kembali ke sabah. Jadi ada masa waktu dia balik saya di hujung2 period. Tapi bila habis period tu ada sehari sebelum suami berangkat semula. Kami memang bersama sekali malam tu. Dan sebab nk tinggalkan lama jadi 2 pusingan, sekali lagi selepas subuh. Walaupaun pada masa tu bukan waktu subur saya, bulan tu saya lambat datang bulan 5 hari dan badan dah rasa semacam. Lepas kerja, saya beli test kit dan cek malamnya ada 2 line yg samar². Saya cek semula lepas beberapa hari..dan line semakin terang. Jadi saya bgtau suami.. dia org yg paling gembira dan masa dia cuti kami sama² pergi klinik utk scan, masa tu da nk masuk 8w baby da ada heartbeat. Alhamdulillah skrg sy da 27w suami dah kembali bekerja di HQ sebulan lepas dan dia selalu berada di rumah insyaAllah sehingga saya bersalin, sebelum terima sebarang offer untuk ke offshore semula. Jadi xsemestinya semasa subur je kita akan prgnt. Saya tak de masalah bersama suami walaupun semasa trimester awal kehamilan sebab pjj dgn dia. Kalau ada pun mungkin sekali atau 2 kali je.

Lepas tau prgnant saya dan suami setuju menolak untuk bersama semantara di awal prgnancy sebab pengalaman gugur sebelum ni. Sebelum mengandung kali kedua saya gugur masa 9w. Tapi kembali mengandung semula 4 bulan selepas tu. Bila tau je prgnt kami suami isteri sepakat untuk tidak bersama dulu. Tapi kalau suami nak kita sbgi isteri perlu la tau apa yg kita bole buat utk penuhi permintaan suami. Tapi selepas minggu ke 15 perlahan² kami kembali berhubungan intim seminggu sekali sebab pada masa tu saya pun dah lepas trimester pertama dan alahan semakin berkurangan. Dan masa da 33w kami memang lebih kerap bersama mgkin seminggu 3x sehingga sehari sebelum saya keluar tanda bersalin semasa kandungan 39w 2 hari. Alhamdulillah hubungan kami suami isteri baik²..ditambah dengan kelahiran zuriat yg kami nanti² kan.

2y ago

elakkan bersama dalam masa seminggu** sorry ayat tunggang terbalik

sy masa tgh semangat nak baby tu, makan asic folid no miss. lpstu bersama betul2 lps period. dan maaf agak teruk sikit nak info ni tp sy prnh baca, style tu pun penting. kalau doggy style lagi cepat lekat. lpstu lepas suami dh p*ncut, kita tunggu kejap dalam bbrp detik dalam keadaan menonggeng tu. jgn terus baring. n jgn lupa la sebelum bersama baca doa, n niat nak anak yang baik soleh. jgn fikir sedap je. fikir baik2 dulu haha.. Alhamdulillah lps seminggu tu sy cek double line. n doggy style tu last sy bersama dgn suami. n sy menonggeng lama sikit dlm 5 ke 7 minit jugak la..sambil tu zikir la dalam hati mintak pd Allah yg beri rezeki anak. cuba try hee.. sy bgtau biras sy cmtu gak, seminggu lps tu dia pegnant haha

2y ago

tulah, sy masa usaha tu penantian 6 bulan hehe..6 bulan je pun dh rasa lama mcmna la tahun² tu ek..moga Allah beri rezeki yaRabb

Saya tak mencuba sebab saya fikir nak seronok2 lepas kawin. Saya mengandung genap setahun kawin. Alhamdulillah rezeki kami tak tolak. Walaupun tak cuba dan tak betul2 rancang, Allah bagi bila masanya. Saya bersama dengan suami 2x seminggu. Selalunya hujung minggu sebab dua2 kerja penat. Keinginan nak ada anak tu ada cuma tak ada keyakinan. Saya jenis period regular setiap bulan cuma jarak tu tak tetap. Saya selalu monitor simptom. Selalunya bila hari subur, akan keluar lendir putih (bukan keputihan). So, saya bersama dgn suami hari keluar lendir putih tu. Bulan depan tu period tak datang, dah 3 hari lewat so saya check upt naik double line. Sekarang pregnant 30w.

Saya bunting pelamin... awal kawin tiap2 hari bersama...biasalah darah manis... pernah dengar org tua cakap yg penting jaga pemikiran kita... jgn sekali2 fikir taknak anak lg sbb nak hanimun..sbb takut nti terus Allah xbg...ada kwn abg lps kawin isterinya xdtg period... dia merungut kata belum puas jln2 berdua dgn isteri...dia mcm xhappy isteri seolah2 mengandung awal sgt...tb2 haid dtg rupanya xpregnant pon...dan sampai skrg masih xpregnant dah lebih 7tahun kawin.. kekerapan bersama tu penting utk mengandung... tp kesihatan sperma n kesuburan isteri juga sgt penting... kalau kena timing, sekali pun dh blh pregnant..

pengalaman sy ttc selama 8 tahun. mula² sy jumpa ustaz nk check sama ada sy ada gangguan atau tak. ye mmg ada, alhamdulillah ustaz kasi settle. benda tu bertenggek dekat rahim sy. lepas tu sy check jadual haid sy bila tarikh mula. bila habis haid, hari yg ke3 sy pergi berurut utk naikkan peranakan. lepas tu mlm tu sy bersama sampai habis waktu subur. boleh guna opk utk cek waktu subur kita. Alhamdulillah sy dah 2x pregnant. yg paling penting jgn angkat benda berat lepas berurut. jaga pemakanan. jgn mkn fast food atau apa² shj benda tajam.

sy ambik masa 3 tahun utk bersama suami sbb ada masalah vaginismus, bila terjadi nya masalah ni jadi sy dgan husb mmng sgt2 kurang bersama..smpai lah sy rasa smpai bila nak mcm ni dan sy lupakan perasaan takut dan bincang dgan suami, selepas discuss dgan suami baru lah kami ttc dlam 3 bulan jugak, Alhamdulillah sekali shoot je by bulan 12 sy pregnant 😂 skrg tgh tnggu hari nak bersalin..masa sy trmpoh ttc tu mmng sy ada makan acid folic dan cek waktu kesuburan..mak sy ckp, kalau lah buat dari awal, mesti dah pregnant lama 🤭

2y ago

tak, sy tak bgtahu dok yg sy ada masalah ni..sy pon hadap je kot, lagi pon mesti lubang vagina kita akn bukak bukaan sndri kan..sy pon tak tahu sgt, tapi bila dah lepas vaginismus ni Insya Allah moga2 dipermudahkan lah bersalin nnti.

mcm sy ikut tiap subur akan kerap bersma, 7hari subur 7hari itu lah kami bersama, sbb sy pernah gugur 1/1/2021 lepas pada gugur period sy tak teratur lama jugak, last sy period 27/4 dlm masa 2 bulan sy xperiod terdetik dlm hati nk pergi cek bila pergi klinik cek dh 10week 3day.. alhamdulillah skrg 16week ank no 4.. tapi rmai org ckp sy gemok susah nak mengandung semua tu atas usha kita. klau kita nak kita usha sy dlm kategri obes.. rezeki kita kadang2 tak sama... semoga urusan sis dipermudahkan Aamiin

10bulan kawen masih belum ada rezeki, sy belajar cari waktu subur & kerapkan bersama tapi sebenarnya bila kerap bersama dan kita terlalu tumpu nak kan zuriat tu, dlm xsedar kita tgh stress dan benda tu xkan menjadi.. sy lekat waktu sy dah terlepas pun waktu subur, waktu tu juga kami dah lama xbersama , tak stress, tak fikir dah pasal nak kan anak.. santai saja bersama, happy moments tup tup lekat.. Alhamdullilah 🤗 klau kerap sangat bersama pun sperm suami xada kualiti, at least jarak 3hari/2hari