Bersama suami

Maaf kalau topik saya agak sensetif atau privacy tapi saya ingin bertanya kalau baru pregnant dlm 4 weeks tak boleh bersama suami kan? saya ada cuba baca dekat google dia kata macam tu nak elak gugur. tapi saya nak kepastian dan perkongsian pendapat mumy tak bersama suami selama mana? dan kandungan berapa week dah boleh bersama ya? maaf saya ingin tahu. #firstmom #ingintahu

3 Balas

saya pernah lalui, sebab first baby, saya tanya doc boleh bersama ke tak. doc cakap ikut badan masing2, sebab ada je yang awal pregnant tapi boleh berlari bagai. kalau sebelum2 ni takde masalah kesihatan yang boleh menjejaskan baby boleh cuba. cuba slow2 dulu. lepastu kena tengok badan boleh terima ke tak. saya dulu hband takut jugak nak bersama sebab takut gugur. lepas tanya doc kami try slow2 dulu. alhamdullilah sekarang dah 9week dan tak ada apa2 jadi lagi. so now dah buat macam biasa dah cuma jangan kasar2 sangat hehe

1y ago

ohhh ok baikk awk. saya ni kira baru jugak cek upt dan tak sangka lekat. dan saya ada google ada kata boleh ada kata tak boleh... itu la saya konfius ... saya pjj dengan suami. heheh tq sis

saya pulak memang elak bersama awal pregnantcy. sebab saya dulu treatened misscarriage , kandungan dah 7bulan baru kami bersama. tu pun takut jugak and slow. suami saya faham sebab lepas gugur 2015 , 5tahun lepas tu baru lekat baby. sekarang alhamdulillah pregnant lagi 7w dah. memang elak bersama. suami jenis faham sebab dia memang nakkan anak. saya memang selagi tak besar perut , saya and suami takut nak bersama.

1y ago

takpe. suami mesti paham. siapa tak sayang anak kan. semoga kandungan kita selamat sihat sentiasa dalam lindungan Allah.

boleh je bersama, cumanya tak boleh terlalu kasar. suami kena slow slow je sebab janin baru nak implant. lepas bersama, awak kena monitor kalau ada keluar discharge atau ada spotting, bleeding. kalau masa bersama tu awak rasa sakit, better stop. awak boleh google posisi bersama yang selamat untuk pregnant mommy.

1y ago

ohhh ok baikk.. saya takut jadi apa apa kan sebab baru je cek upt ni dab saya takda pengalaman jadi saya tak tahu.. terima kasih untuk jawapanya momy