hb rendah

Last time saya demam 2 minggu, then tak ambil any supplements..hb sy turun jadi 10..then pergi check up, nurse bagi zincofer..tiap kali ambil mesti muntah, sebab rasa hanyir sangat2..sy kembali ambil obimin dan iron tablet 2x sehari..any recommend tak, untuk ambil apa2 untuk naikkan hb? Sebab last pregnancy pun memang bergantung supplement nurse bagi je

17 Balas

Sy telan zincofer ... Hanyir naik sampai ke otak..Allahu🤭🤭🤣 kadang terfikir gak if kita makan manis kdang baby pun leh rasa.. agaknye idung baby pun leh bau ke zincofer yg busuk sgt Allahu.. kesian baby hahaha tp utk kebaikan saba aje ler.

dlm buku pink ada bnyk info psal anemia n hb sis..nnt free try baca..yg pnting jgn tinggal vitamin yg kk bg tu..klu rsa xleh mkn or x sesuai bgtau je doc n nurse..nnt diaorg akn tukar ubat yg sesuai utk sis

sy pon xboleh makan zincofer sb muntah bile makan..doc suruh beli maltofer kt farmasi utk naikkan hb..rase coklat..sedap!

5y ago

Owhhh, cmtue..sy tak boleh makan zincofer, paksa juga amek obimin sekali zat besi n acid folic..alhamdulillah naik jugak..tp waktu amek tue sy telan sekali pati delima 😊

Mkn daging merah, bayam utk naikkn hb.. jgn minum air berkafein/bergas.. utk lebih penyerapan.. minum air jus sunquick.

5y ago

Ada jugak minum sunquick n limau kasturi, bagus jugak..tp lately sy ambil pisang dan pati delima..hb sy dah makin naik, alhamdulillah 😊

Makan ikan cencaru, ikan kayu, sayur2 pucuk paku pakis, ulam pegaga... Nurse yg bagi tips nie

5y ago

ahhahaha sama jugak ritu tgk hb ada naik sikit

Sy telan zincofer muntah merah je mcm drah..pahtu bau mcm darah 😵😵

Rujuk buku pink. Kat sana ada maklumat ttg cara naikkan hb

Boleh ambil vitalea shaklee dan add on vit c...vit c bantu penyerapan iron

5y ago

Dalam obimin takde iron ke.....ohh kena makan banyak biji la ye

Zincofer mmg bau cam tu😅 mkn bfore tido.. Mnum dgn air sun quick

Mkn buah jambu batu yg merah tu. Banyak yg suggest mkn buah tu.