Obimin & Iron tablet

Assalamualaikum, hi semua. Nak tanya macam mana jadual pemakanan ubat mummy2 yang ambil obimin & iron tablet? Sya baru ja start makan iron tablet. Baru hari ke-3, sebelum ni ambil obimin je, no problem. Hari 1st selamat makan obimin & iron tanpa muntah sebab nurse suruh minum hb rendah. Kelmarin pula sya makan obimin sebelum masak sahur, lepas makan sahur baru makan iron. Jam 7am dah muntah. Harini pula sya try makan iron dulu, tak makan lagi obimin, muntah juga. Macam mana jadual mummy2 makan 2 ubat ni waktu puasa? Help please. 16hb ni kena pegi klinik untuk f/u hb. #pleasehelp

Obimin & Iron tablet
4 Balas

Saya mkn iberet , kalau sis tak boleh mkn sblm tido, mkn btl2 bgn tido tue . Dan kena gap at least sejam sblm mkn or minum utk pastikan iron tue btl2 absorb .. Utk absorbation yg optimum, masa ambil iron tue boleh minum dgn fruit juice mcm orange juice .. Kalau sis minum caffeine, kena decaf la dulu during pregnancy nie .. Minum pati delima, mkn guava ..

Saya makan betul2 sebelum tidur nk mamai2 tu. Letak ubat & air kat tepi katil siap2. Kadang dah tertidur suami yg kejut ingatkan makan ubat😆 Sebelum ni saya dh cuba makan time tak ngantuk memang akan muntah je tak kira siang ke malam. So saya kena make sure mamai dulu baru makan ubat🤣

1y ago

Sya susah sikit kalau makan sebelum tidur sebab kerja shift. Kalau shift malam memang tak tidur sampai habis shift 7am.

Mcm Saya makan iberet+ iron tablet. Tapi Saya makan sebelum tidur. Make sure 2 jam before makan ubat da stop makan Malam. Saya makan Malam last 9pm, pukul 11 Saya makan ubat. Sebelum ni Saya makan lepas bagun tidur Tapi hb tetap drop jadi doc suruh makan sebelum tidur.

1y ago

Boleh kan makan obimin sebelum sahur, iron sebelum tidur? Sebab dah try makan iron je sebelum sahur, pukul 6-7am macam tu muntah. Nak taknak memang kena makan betul2 sebelum tidur.

sy pula. nurse suruh mkn lps subuh tu.

1y ago

Ya sya pun nurse suruh makan ubat sebelum makan/sahur. Kena suruh selang 2 jam antara 2 ubat tu takut muntah. Dah try selang pun memang muntah 😂 & masalah sekarang ni pula bulan puasa. Bingung macam mana nak makan ubat ni time bulan puasa 😂