hb rendah

Last time saya demam 2 minggu, then tak ambil any supplements..hb sy turun jadi 10..then pergi check up, nurse bagi zincofer..tiap kali ambil mesti muntah, sebab rasa hanyir sangat2..sy kembali ambil obimin dan iron tablet 2x sehari..any recommend tak, untuk ambil apa2 untuk naikkan hb? Sebab last pregnancy pun memang bergantung supplement nurse bagi je

17 Balas

Sy mkn iberet.. Ambil dgn jus oren sblm tidur

setujuuu! rasa hanyir bila sendawa .

5y ago

Bila muntah rasa macam makan ikan mentah..lagilah muntah..sampai lembik..isk x berani dah amek 😂

Ambik iberet bgs hb ckp naik

Makan zincofer dgn sunquick

Cuba makan supplement iron waktu malam sebelum tidur. jarakkan at least 2 jam dgn mana2 supplement yg lain. Boleh Cuba minum dgn jus limau/lemon/oren. Bukan jus kordial ya, sebab yg ni tinggi kandungan gula. Vitamin c dlm jus tu bantu dlm penyerapan iron supplement. Amalkan juga minum jus limau/lemon/oren semasa makan pagi/tengahari/lunch, terutama sekali bila ambil makanan yg tinggi kandungan iron. Boleh perah jus limau direct ke atas lauk-pauk juga.

5y ago

Insyaallah sis tq idea, 👍, sekarang sy ada amalkan pisang dan pati delima, alhamdulillah hb dah naik balik 😊

before this pun hb low, then makan jambu batu hari2. obimin dgn iron tu continue macam biasa. lepastu result hb okay dah.

5y ago

Owh cmtue...ramai jugak cadang makan jambu batu..insyaallah nt sy try ye 😊

Makan jambu batu, buat jus letak gula sikit je or makan buah jambu mcm tu ja. InsyaAllah ok.

5y ago

👍👍